Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Meer dan 25.000 notariële akten ondertekend via videoconferentie

De voorbije twaalf maanden werden 25.366 notariële akten via videoconferentie ondertekend. De coronacrisis heeft die nieuwe vorm extra wind in de zeilen gegeven.
©jonas lampens

De Federatie van het Notariaat (Fednot) voerde vorig jaar de mogelijkheid in om een akte te ondertekenen via videoconferentie. Daardoor is het niet meer nodig dat alle partijen in één notariskantoor samenkomen, wat ook een milieuvriendelijke oplossing is.

611
ton CO2
De 25.366 akten die de voorbije twaalf maanden via videoconferentie werden ondertekend leverden volgens de FedNot een besparing van 3,55 miljoen kilometers op. Dat komt neer op een vermindering van de CO2-uitstoot met 611 ton.
Advertentie

De coronacrisis heeft die manier van ondertekenen een extra duw in de rug gegeven. ‘De akte per videoconferentie laat toe het aantal aanwezige personen in eenzelfde ruimte tot het strikte minimum te beperken. Behalve de positieve impact op het milieu en de mobiliteit, dragen we ook een steentje bij om de verspreiding van het virus tegen te gaan’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Milieuvriendelijk

In mei waren er 5.748 ondertekeningen via videoconferentie, in juni waren dat er 5.823. Dat zijn 265 akten per werkdag. ‘Volgens een voorzichtige schatting sparen we zo per notariële akte 140 kilometer aan autoverplaatsingen uit’, zegt Jan Sap, directeur-generaal van Fednot. ‘Met 25.366 akten op een jaar gaat het om 3,55 miljoen uitgespaarde kilometers. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot met 611 ton. Om die uitstoot te compenseren zijn 23.500 bomen nodig.’

Via deze weg kan de burger ook een zorgvolmacht volledig digitaal afhandelen.

Bart van Opstal
Woorvoerder Notoaris.be

Het systeem van videoconferentie wordt zowel gebruikt tussen twee notariskantoren als tussen notariskantoor en cliënt. Als er bij een notariële akte twee (of meerdere) partijen zijn en als elke partij een eigen notaris heeft, dan kan elke partij zich begeven naar het kantoor van zijn notaris. Tussen de twee notariskantoren komt vervolgens een videoverbinding tot stand. 'Dat levert een aanzienlijke tijdsbesparing op. Wie in Limburg woont en een tweede verblijf aan de kust heeft gekocht hoeft zich niet meer naar daar te begeven om de koopakte bij een notaris te tekenen', luidt het bij FedNot.

Meer dan 90 procent van alle Belgische notariskantoren is op het beveiligd notarieel netwerk ingeschreven. Het gaat om een privénetwerk tussen de Belgische notarissen, dat is afgeschermd van het wereldwijde web.

Voorts kan de burger sinds mei dit jaar via het systeem een authentieke digitale volmacht aan een notaris te verlenen. In dat geval hoeft ook de burger zelf zich niet meer naar een notariskantoor te verplaatsen en kan alles elektronisch afgehandeld worden. ‘Via die weg kan de burger ook een zorgvolmacht volledig digitaal afhandelen’, zegt notaris van Opstal. Eind juli hadden al 6.700 Belgen een authentieke digitale volmacht aan een notaris verleend.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.