Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Spreid uw risico met een investering in een vastgoedbeleggingsfonds

Beleggen houdt altijd risico’s in, ook voor wie voor papieren vastgoed kiest. Door te gaan voor vastgoedbeleggingsfondsen bent u alvast zeker van een maximale spreiding.
Advertentie
©Klaas Verplancke

Beleggen in papieren vastgoed kan op twee manieren. Ofwel gaat u voor een vastgoedvennootschap, die zelf in fysiek vastgoed belegt. Ofwel kiest u voor een beleggingsfonds, dat in verscheidene vastgoedvennootschappen belegt. Op de Belgische markt zijn er ongeveer veertig vastgoedbeleggingsfondsen beschikbaar. De meeste hebben een Europese spreiding, maar er zijn ook aardig wat fondsen die wereldwijd in vastgoed beleggen.

Slimmer investeren in vastgoed

  • Vermijd een erfbelastingkater: zo draagt u uw vastgoed het best over aan uw kinderen
  • Nooit meer lastige huurders: de vele voordelen van papieren vastgoed
  • Hoe uw rendement opdrijven? 'Wees toch maar op uw hoede als ze 6 of 7 procent beloven'

Netto Vastgoedgids, zaterdag 23 oktober gratis bij De Tijd

Waarop letten als u in een vastgoedbeleggingsfonds stapt?

Wie interesse heeft in een vastgoedbeleggingsfonds moet zeker de spreiding van dat fonds nagaan. Als u een maximale spreiding ambieert, kiest u maar beter zo ruim mogelijk. Die spreiding is belangrijk op sectorvlak (winkelvastgoed, kantoorvastgoed...), maar ook op regionaal vlak:

Wereldwijd

KBC Select Immo World, BNP Paribas Global Real Estate Securities en NN (L) Global Real Estate zijn enkele voorbeelden van fondsen met een wereldwijde spreiding. Amerikaans vastgoed neemt hier doorgaans iets meer dan de helft van de portefeuille voor zijn rekening.

Europa

Er zijn ook heel wat fondsen die zich richten op de Europese vastgoedmarkt. Belfius Equities Immo, C+F Immo Rente, Nagelmackers European Real Estate Fund en DPAM Invest B Real Estate Europe Dividend Sustainable zijn enkele voorbeelden. Zoals de naam laat uitschijnen, heeft DPAM ook een duurzame focus.

België

Ten slotte zijn er ook fondsen die zich uitsluitend richten op Belgische vastgoedspelers. De grootste posities in KBC Select Immo Belgium Plus zijn de specialisten in logistiek vastgoed Montea en WDP, de zorgvastgoedgroep Aedifica en de specialist in studentenvastgoed Xior.

Met een vastgoedbeleggingsfonds hebt u niet de rompslomp die traditioneel hoort bij de aankoop van vastgoed. Denk aan registratiebelasting of notariskosten.

Een ander aandachtspunt bij de selectie van de fondsen is het uitkeringsbeleid. Kiest u voor een fonds dat jaarlijks dividenden uitkeert (distributiefonds) of voor een fonds dat de inkomsten herbelegt (kapitalisatiefonds)? Vaak bieden de fondsenhuizen van eenzelfde fonds beide versies aan.

Hoeveel belastingen op een vastgoedbeleggingsfonds?

Dat uitkeringsbeleid leidt vaak tot verschillende belastingregimes. Bij een distributiefonds is er geen sprake van een beurstaks; u betaalt wel 30 procent roerende voorheffing op het dividend.

Vastgoedbeleggingsfondsen zijn zeker niet weggelegd voor hartlijders.

Bij een kapitalisatiefonds betaalt u zelf geen roerende voorheffing, maar is er wel sprake van een beurstaks van 1,32 procent die wordt aangerekend als u het fonds verkoopt.

Welke kosten komen er nog bij?

De kosten van een vastgoedbeleggingsfonds lopen gelijk met die van gewone beleggingsfondsen. Dit betekent dat u rekening moet houden met eenmalige instapkosten die toekomen aan de verdeler van het fonds. Die instapkosten liggen doorgaans tussen 0 en 3 procent.

Er zijn ook de jaarlijks terugkerende kosten. Die zijn gerelateerd aan het beheer, de administratie en de distributie van het fonds. Bij een gemiddeld aandelenfonds liggen die doorgaans tussen 1,5 en 2 procent per jaar. De kosten worden dagelijks proportioneel van de inventariswaarde afgehouden. Ze worden dus niet apart in mindering gebracht, maar u betaalt ze als belegger op een onrechtstreekse manier.

7,8%
per jaar
DE VASTGOEDBELEGGINGS-FONDSEN DIE IN BELGIË GEREGISTREERD ZIJN, BEHAALDEN DE VOORBIJE 10 JAAR EEN GEMIDDELD RENDEMENT VAN 7,8 PROCENT PER JAAR.

Hoeveel bedraagt het rendement?

Een belegging in een vastgoedbeleggingsfonds is qua risico vergelijkbaar met een belegging in een aandelenfonds. Er kunnen dus periodes zijn waarin de waarde van het fonds stevig daalt. Zo doken bij de uitbraak van de coronacrisis, in maart vorig jaar, de wereldwijd gespreide vastgoedbeleggingsfondsen in enkele weken meer dan 30 procent lager. En tussen 2007 en 2009, toen de vastgoed- en financiële crisis volop woedde, gingen de koersen zelfs meer dan 70 procent lager. Deze fondsen zijn dus zeker niet weggelegd voor hartlijders.

Op lange termijn bieden vastgoedbeleggingsfondsen doorgaans wel een rendement dat de inflatie overstijgt. Gooien we alle vastgoedbeleggingsfondsen die in België zijn geregistreerd op een hoop, dan behaalden deze fondsen de voorbije 10 jaar een gemiddeld nettorendement van 7,8 procent per jaar.

Is een vastgoedbeleggingsfonds nu een goede of slechte investering?

PRO

+ Het voordeel van een vastgoedbeleggingsfonds is de spreiding. De fondsen beleggen onderliggend in andere vastgoedvennootschappen, die op hun beurt in tientallen gebouwen investeren. Met een vastgoedbeleggingsfonds belegt u dan al snel in meer dan honderd gebouwen. Het vastgoed behoort ook vaak tot verschillende segmenten: logistiek, winkelvastgoed, zorgvastgoed… Er is dus niet alleen sprake van spreiding, maar ook van diversificatie.
+ De coronacrisis heeft aangetoond hoe belangrijk die diversificatie ook in vastgoed is. Terwijl kantoorvastgoed en commercieel vastgoed onder druk stonden in volle coronacrisis, deed logistiek het een stuk beter, onder meer door de groei van de onlineverkoop.

+ Een ander voordeel is dat de fondsen professioneel worden beheerd door vastgoedspecialisten die een goed beeld hebben van de markt en snel kunnen inspelen op wijzigende marktomstandigheden. Dat kan door het gewicht van bepaalde segmenten of regio’s te vergroten of te verkleinen.
+ Ook de beperkte instapbedragen zijn een voordeel van deze fondsen. Met een budget van minder dan 100 euro kunt u vaak al instappen en krijgt u een gespreide vastgoedportefeuille in de plaats.
+ U hebt er ook de rompslomp niet bij die traditioneel bij de aankoop van vastgoed hoort.
+ U hoeft zich geen zorgen te maken over registratiebelasting en notariskosten.

CONTRA

- U kunt zelf niet bepalen in welk vastgoed u wilt investeren.
- Ook hebt u zelf niet het rendement van de vastgoedbelegging in de hand.
- Een ander aandachtspunt is de liquiditeit. In extreme marktsituaties kunnen vastgoedbeleggingsfondsen in de problemen komen als heel veel beleggers tegelijk uit de markt willen stappen. Dan bestaat het risico dat de onderliggende fondsen al bevroren zijn, omdat ze niet in staat zijn tegen die snelheid vastgoed te verkopen voor redelijke prijzen. Als een van de onderliggende fondsen bevroren is, kan de beheerder van het vastgoedbeleggingsfonds ook zijn posities in dat fonds niet van de hand doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud