Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Stijgende marktrente sijpelt door naar hogere tarieven woonkrediet

Met mondjesmaat vertaalt de stijgende marktrente zich in hogere tarieven voor woonkredieten. De tendens voor de komende maanden is licht stijgend, maar de hevige concurrentie tussen de banken tempert de impact van de rentestijging.
©Saskia Vanderstichele

De banken baseren zich voor het bepalen van hun (vast) tarief voor woonkredieten op de langetermijnrente. Die gaat in stijgende lijn, vooral in de VS, maar ook in Europa. De tienjarige Belgische langetermijnrente (OLO),  die in december vorig jaar nog een dieptepunt bereikte van -0,43 procent, biedt sinds maart opnieuw een positieve rente. Vandaag bedraagt de rente 0,09 procent.  

Zichtbare opmars

Volgens de rentebarometer waarmee de kredietadviseur Immotheker de rente-evolutie op woonkredieten in kaart brengt, zijn de tarieven van woonkredieten sinds midden maart aan een weliswaar beperkte, maar duidelijk zichtbare opmars bezig.

Advertentie
1,38%
rente op woonkrediet voor 20 jaar vast
De rente voor een woonkrediet met een vaste rentevoet en een looptijd van 20 jaar ging sinds het dieptepunt in maart 15 basispunten omhoog tot 1,38 procent.

Met een klim die zich vooral in tweede helft van april manifesteerde, noteert de jaarlijks aanpasbare rente voor woonkredieten op 1,27 procent, het hoogste peil sinds mei 2019. De rente voor een woonkrediet met een vaste rentevoet en een looptijd van 20 jaar ging sinds het dieptepunt in maart 15 basispunten omhoog tot 1,38 procent.

Meer volatiliteit

Gaat het om een tijdelijke opwaartse schommeling? Of is de tijd van historisch goedkoop lenen voor uw woning verleden tijd nu stijgende grondstofprijzen de vrees voor een verdere inflatieopstoot aanwakkeren en de marktrentes hun historische dieptepunten van zich afschudden?

‘We verwachten dat de stijging van de OLO beperkt zal blijven en dat de tarieven voor woonkredieten laag blijven dit jaar. Wel komt er mogelijk meer volatiliteit’, geeft marktleider BNP Paribas Fortis aan. ‘De rentevoet die we afficheren op een 20-jarig-krediet bijvoorbeeld hebben we sinds 1 mei verlaagd van 3,2 procent naar 2,3 procent’, zegt de woordvoerder ter illustratie.

Advertentie

Als de rente op de tienjarig OLO stijgt, dan sijpelt zowat een kwart daarvan door in de tarieven voor woonkredieten.

John Romain
Zaakvoerder Immotheker

‘De tendens voor de tarieven op hypothecaire kredieten is licht stijgend, maar de tarieven blijven historisch laag. De hevige concurrentie op de markt voor woonkredieten tempert de impact van de stijging van de marktrente op de tarieven voor woonkredieten’, zegt Veronique Goossens, de hoofdeconoom van Belfius.

Diffuus

‘Als de rente op de tienjarig OLO  stijgt, dan sijpelt zowat een kwart daarvan door in de tarieven voor woonkredieten’, zegt John Romain van Immotheker op basis van zijn ervaring. ‘Vandaag stijgt de rente wat. Veel wijst op een verdere renteopstoot de resterende maanden van 2021. Maar daarna? Dat beeld is erg diffuus.'

Wat betekent de rentestijging concreet?

Stel dat u 200.000 euro wil lenen op 20 jaar vast. Hoeveel moet u dan (maandelijks) meer afbetalen als de rente 0,15 procentpunt stijgt, van 1,23 procent naar 1,38 procent?

  • Kon u lenen aan een rente van 1,23 procent, dan zou de maandelijkse aflossing 940 euro bedragen.
  • Bij een rentestijging met 15 basispunten tot 1,38 procent bedraagt de maandelijkse aflossing 953,5 euro.

Dat maakt een verschil van 13,5 euro per maand. Over de hele looptijd van het krediet komt dat neer op 3.240 euro extra.

Advertentie

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud