Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Tot 3.000 euro boete voor wie renovatie niet aangeeft

Wie renovatiewerken aan zijn woning of de aankoop van buitenlands vastgoed niet (spontaan) aanmeldt bij het kadaster, riskeert sinds 22 oktober hogere boetes. Die kunnen oplopen tot 3.000 euro, terwijl de maximumboete voordien 1.250 euro bedroeg.
©C. Barton van Flymen / Hollandse Hoogte

Het koninklijk besluit (KB) met de nieuwe administratieve boetes, en op wie ze van toepassing zijn, verscheen op 12 oktober in het Belgisch Staatsblad. Het KB kwam er na de nieuwe aangifteplicht voor buitenlands vastgoed.

Ter herinnering: sinds 1 januari 2021 moet u spontaan aangifte doen van de aankoop van een onroerend goed in het buitenland. Op basis van die aangifte bepaalt de fiscus een kadastraal inkomen (ki) voor de woning, dat de basis vormt voor de berekening van de belasting op uw vastgoed. Voordien werd alleen Belgisch vastgoed belast op basis van het ki. Voor buitenlands vastgoed werd gewerkt met de huur(waarde). Maar dat fiscale verschil werd, onder druk van Europa, weggewerkt.

Advertentie

Behalve een nieuwe aangifteplicht kwamen er ook specifieke administratieve boetes voor wie de regels aan zijn laars lapt. Die bedragen minstens 250 euro en maximaal 3.000 euro. Belangrijk: de boetes zijn niet alleen van toepassing op de aangifteplicht voor buitenlands vastgoed, maar ook voor onroerende goederen in België. Leeft u die aangifteplicht niet na - bepaalde renovatiewerken moet u bijvoorbeeld zelf aangeven bij de fiscus - dan riskeerde u tot dan toe een algemene administratieve geldboete van 50 tot 1.250 euro. Dat is sinds kort dus een pak meer.

Waarom moet u renovatiewerken aangeven?

Een renovatie kan de waarde van uw pand verhogen. Dat betekent dat ook het kadastraal inkomen moet worden aangepast.

Welke werken moet u aangeven?

15
procent
Het ki wordt aangepast als het bedrag met minstens 15 procent of minstens 50 euro wijzigt.

Bij verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning verplicht is, wordt het kadaster - officieel de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie - automatisch op de hoogte gebracht door de gemeente. U krijgt dan een aangifteformulier toegestuurd en moet binnen 30 dagen na de voltooiing van de werken aangifte doen.

Voor werken waarvoor geen bouwvergunning nodig is, moet u zelf het initiatief nemen en het kadaster eveneens binnen dertig dagen na de voltooiing van de werken verwittigen.

Niet alle renovatiewerken resulteren in een aanpassing van het ki. Het gaat alleen om werken waarbij de bewoonbare oppervlakte van uw woning wordt vergroot of waarbij het comfort verbetert. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een extra badkamer, de aanbouw van een veranda, het ombouwen van een zolderkamer tot een slaapkamer of de plaatsing van centrale verwarming.

Advertentie

Eenvoudige energiebesparende investeringen, zoals het vervangen van een oude verwarmingsketel, het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van uw dak of het vervangen van ramen met enkele beglazing door (drie)dubbele beglazing geven geen aanleiding tot een aanpassing van het ki. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld schilderwerken of de plaatsing van een nieuwe vloer.

Het ki wordt aangepast als het bedrag met minstens 15 procent of minstens 50 euro wijzigt.

Bij een nieuwbouw krijgt u in veel gevallen een aangifteformulier toegestuurd. Hebt u dat niet ontvangen? Dan moet u spontaan aangifte doen, binnen 30 dagen na de ingebruikname van het pand.

Wat als u de aangifteplicht aan uw laars lapt?

Als u te laat aangifte doet of helemaal niet, of wanneer u dat vergeet, riskeert u een boete. De hoogte van de boete hangt af van het ki van de woning:

- 1.000 euro voor een ki van minder dan 745 euro;

- 2.000 euro voor een ki tussen 745 euro en 2.500 euro;

- 3.000 euro voor een ki van 2.500 euro of meer.             

De specifieke boete geldt sinds 1 januari 2021, maar ze kon nog niet worden toegepast omdat de schaal en de toepassingsmodaliteiten nog moesten worden vastgelegd. Dat is dus gebeurd met dit nieuwe KB.

Hoe controleert de fiscus op de aangifteplicht?

Controles kunnen willekeurig plaatsvinden of bij het vermoeden van anomalieën.

Francis Adyns
Woordvoerder FOD Financiën

‘De administratie werkt proactief samen met de lokale besturen om de wijzigingen aan onroerende goederen op te volgen op basis van de afgeleverde vergunningen, en herinnert de belastingplichtigen aan hun aangifteverplichting’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Er zijn ook controles mogelijk om na te gaan of de aangifteverplichting wordt nagekomen. ‘Dat kan variëren van terreinbezoeken tot digitale controles van de interne en externe informatiebronnen. Die controles kunnen willekeurig plaatsvinden of bij het vermoeden van anomalieën’, zegt Adyns. Onlangs bleek nog dat de fiscus informatie en foto’s op immowebsites en andere onlineplatformen gebruikt om na te gaan of het ki van een woning nog up-to-date is.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.