Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vastgoed bezichtigen in tijden van corona

In uw auto wachten tot de makelaar u komt halen. Dan met een mondmasker op en zonder ook maar iets aan te raken de woning bezichtigen. Vanaf maandag kunnen we, na acht weken lockdown, weer op koop- of huurjacht. Maar dat woningbezoek zal anders verlopen dan vroeger.
Tijdens het bezoek mag de kandidaat-koper niets aanraken. De makelaar zal deuren en sleutels ontsmetten als dat toch het geval is. ©BELGAIMAGE

Wie een woning wil bezichtigen om te huren of te kopen, kan dat vanaf maandag opnieuw. Tenminste als de koper of de verkoper een beroep doet op een makelaar. Hebt u uw oog laten vallen op een woning die de eigenaar zelf verkoopt of verhuurt, dan moet u nog een week geduld oefenen. 

Voor de makelaars wordt het alle hens aan dek om de achterstand van de voorbije weken in te halen. Hun agenda’s zijn de komende weken meer dan volgeboekt, leerde een rondvraag van De Tijd.
Het wordt dus dringen voor kandidaat-kopers en -huurders. Niet dat er letterlijk rijen kooplustigen aan de voordeur zullen staan van de woning die ze op het oog hebben. Want vanaf nu zal een vastgoedbezoek helemaal anders verlopen.

Openhuisdagen, waarbij u de woning zomaar binnenstapt en meerdere kandidaten tegelijk rondgeleid worden om de concurrentie te laten spelen, kunnen niet meer. Om de huisbezoeken coronaveilig maar toch vlot te laten verlopen heeft de sector regels opgesteld. Omdat alles begint bij een goede voorbereiding, zetten we op een rij wat u mag verwachten.

  • Voor het bezoek

Voor het bezoek

De makelaar zal voor het bezoek alle veiligheidsvoorschriften mailen, met daarin ook een informatievideo die het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft gemaakt over de veiligheidsrichtlijnen.

Voelt u zich niet goed op de dag van het bezoek of hebben de mensen met wie u samenwoont griepachtige verschijnselen, dan annuleert u beter uw bezoek.

  • Tijdens het bezoek

Tijdens het bezoek

Het is niet de bedoeling dat u zelf aanbelt. ‘We vragen de mensen buiten of in de auto te wachten tot de makelaar hen komt halen’, zegt Kristophe Thijs, de woordvoerder van het CIB, de beroepsvereniging van de Vlaamse vastgoedsector.

Wilt u de wc doorspoelen of de douchekraan openzetten om te zien of die werkt, dan moet u dat aan de makelaar vragen.

Social distancing is natuurlijk de norm. Opdat meerdere kandidaat-kopers elkaar niet zouden kruisen en de makelaar tijd zou hebben om deurklinken, kasten en andere voorwerpen die tijdens het vorige bezoek werden aangeraakt te ontsmetten, wordt tussen twee bezoeken in voldoende tijd gelaten. Het bezoek zelf wordt zo kort mogelijk gehouden.

Tijdens het huisbezoek mogen maximaal drie mensen, inclusief de makelaar, aanwezig zijn in de woning. ‘Kandidaat- kopers wordt gevraagd maximaal met twee te komen, het liefst zonder kinderen’, zegt Johan Krijgsman, de CEO van ERA Belgium, het grootste makelaarsnetwerk van Vlaanderen.

De bewoner wordt gevraagd niet aanwezig te zijn. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat hij in slechte gezondheid verkeert, dan zal de makelaar voorstellen dat hij tijdens het bezoek in de tuin of in een bepaalde ruimte blijft.

Handen schudden en dingen aanraken is uit den boze. ‘De bedoeling is dat de bezoeker de makelaar vraagt om deuren en kasten te openen’, legt Thijs uit. Wilt u de wc doorspoelen of de douchekraan openzetten om te testen of die werkt, dan moet u de makelaar vragen dat voor u te doen.

Wilt u de wc doorspoelen of de douchekraan openzetten om te zien of die werkt, dan moet u dat aan de makelaar vragen.

De makelaar zal een mondmasker en handschoenen dragen. De bezoeker moet op zijn minst een mondmasker dragen. De meeste makelaars voorzien ook in een voorraad wegwerpbeschermingsmateriaal, voor het geval de bezoeker dat toch niet bij zich heeft.

Het CIB raadt het gebruik van handschoenen door de bezoeker af. ‘Dat nodigt uit tot dingen aanraken, wat niet de bedoeling is’, zegt Thijs. ‘We volgen het CIB daarin, maar veiligheidshalve zullen wij toch in handschoenen voorzien. Iets aanraken is sneller gebeurd dan men denkt. Zeker als iemand op het punt staat een bod uit te brengen kunnen handschoenen voor mij’, zegt Krijgsman.

  • Na het bezoek

Na het bezoek

Hebt u zonet uw droomwoning bezichtigd en wilt u een bod uitbrengen? Op papier een bod uitbrengen is niet aangewezen. ‘We kunnen niet verbieden dat ter plekke papieren worden ondertekend, maar we vragen dan wel dat iedereen zijn eigen balpen meeneemt’, stipt Thijs aan.

‘Moeten er documenten ondertekend worden, doe dat dan het liefst digitaal’, luidt het advies van het CIB.

De beroepsvereniging stelt een digitaal platform ter beschikking waarlangs vastgoedmakelaars alle documenten over verkoop of verhuur kunnen laten ondertekenen. Kopers en verkopers kunnen dus gewoon van thuis uit een compromis ondertekenen.

‘De voorbije weken, toch een periode waarin eigenlijk nauwelijks transacties gebeurden, zijn op die manier 2.700 huur- en koopovereenkomsten ondertekend’, weet Thijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud