Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vergoedt uw brandverzekering schade door oververhitte batterij?

U laadt uw gsm beter niet ’s nachts op. Ook laat u de droogkast beter niet draaien als u niet thuis bent. Wat als u dat toch doet en brand ontstaat? Riskeert u dan dat uw polis niet tussenkomt?
©ANP XTRA

Het wordt weleens als verkoopargument gebruikt: u moet elk jaar uw schoorsteen laten vegen, want anders zal de brandverzekering niet tussenkomen bij schade. ‘Dat laatste is een fabeltje’, zegt Els Vandevyvere, verantwoordelijke technische inspectie bij de verzekeraar AG. ‘Wat niet wegneemt dat u uw schoorsteen goed moet onderhouden.’

Een doorsnee brandverzekering komt in principe altijd tussen bij schade, ongeacht de oorzaak van de brand, klinkt het. Tenzij u moedwillig een brand aansteekt, en de verzekeraar dat kan bewijzen. ‘Maar anders is er geen enkele reden om de materiële schade niet te vergoeden’, zegt AG-woordvoerder Gerrit Feyaerts.

Als iemand vijf schadegevallen had in de jongste drie jaar, zullen we intern bekijken of we die klant nog willen verzekeren.

Gerrit Feyaerts
Woordvoerder AG

Zo is ’s nachts een sigaret roken in bed geen reden om niet uit te betalen. Idem als u ’s nachts de batterij van uw gsm of van uw stofzuiger oplaadt. ‘Schade door oververhitting van een telefoon-, fiets- of autobatterij is gedekt’, zegt AXA-woordvoerder Gianni De Muynck.

Hetzelfde verhaal als blijkt dat de elektrische installatie niet gekeurd is, wat verplicht is bij de verkoop van een woning. ‘Het feit dat de installatie niet gekeurd is, is geen reden om niet tussen te komen. Maar als we vaststellen dat een gebrek aan de installatie de schade veroorzaakte én de klant daarvan op de hoogte was maar niets heeft gedaan om het te verhelpen, dan kunnen we onze tussenkomst weigeren’, zegt De Muynck.

Wat verzekeraars ook doen: ‘Als we zeker zijn dat de brand ontstaan is in een bepaald toestel, én we een fabricagefout aan dat toestel kunnen bewijzen, kunnen we een verhaalsrecht uitoefenen tegen de fabrikant’, zegt Vandevyvere.

Opzeggen

Een verzekeraar kan een polis in principe ook opzeggen na een schadegeval. ‘Maar in de praktijk zullen we dat zelden of nooit doen’, zegt Feyaerts. ‘Natuurlijk, als iemand vijf schadegevallen had in de jongste drie jaar, dan zullen we intern bekijken of we die klant nog willen verzekeren.’

De afgelopen weken vonden enkele zware branden plaats in ons land. In Haren veroorzaakte een oververhitte batterij van een elektrische fiets een brand. In Opwijk vernielde een hevige brand acht dakappartementen en deze week kwamen drie mensen om bij een brand in een flatgebouw in Anderlecht. Toch vormen storm- en waterschade een groter risico voor brandpolissen (of woningverzekeringen) dan branden, weet Vandevyvere.

In ons land heeft de overgrote meerderheid van de woningeigenaars een brandverzekering. Eigenaars van een gezinswoning zijn wettelijk niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Dat is anders als u een pand verhuurt of huurt. ‘Volgens het Vlaams Woninghuurdecreet moeten de verhuurder én de huurder een verzekering afsluiten die hun aansprakelijkheid dekt bij brand- en waterschade’, zegt Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars. Die wettelijke verplichting geldt alleen voor huurovereenkomsten afgesloten sinds 1 januari 2019.

Voor huurovereenkomsten van voor 2019 is er geen wettelijke verplichting in Vlaanderen, al is het uiteraard aangeraden dat een verhuurder zich verzekert voor brand- en waterschade aan het gebouw. De overgrote meerderheid doet dat ook. Huurders werden voor 2019 in de meeste huurcontracten al verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Sinds 1 januari 2019 is het dus wettelijk verplicht, zelfs al staat het niet in het huurcontract.

Wie in het Brussels Gewest een woning huurt of verhuurt, is niet verplicht een brandverzekering af te sluiten, tenzij dat contractueel wordt opgelegd. In het Waals Gewest moet dat wel.

Preventie

De wetgever heeft ook een aantal preventieregels vastgelegd om brand te voorkomen. ‘Een besluit van de Vlaamse regering legt op dat verwarmingsinstallaties op stookolie of vaste brandstoffen minstens één keer per jaar door een erkend technicus nagekeken worden. Voor gasinstallaties is een tweejaarlijks onderhoud verplicht’, zegt D’Hauwers.

Daarnaast zijn rookmelders in Vlaanderen verplicht in alle woningen. In Brussel zijn rookmelders verplicht voor huurwoningen (sinds 1 juli 2005). ‘Maar er is een wettelijk kader in de maak om er alle woningen verplicht uit te rusten met rookmelders’, zegt De Muynck.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.