Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vlaamse premies maken de renovatiefactuur betaalbaarder

Wie in Vlaanderen een huis of appartement renoveert, kan heel wat premies krijgen. In de meeste gevallen gaat het om steun voor energiebesparende investeringen.
Advertentie
©Klaas Verplancke

Een huis renoveren kost geld. Toch kunt u er soms niet omheen, aan de ene kant om het comfort van uw woning te verhogen, aan de andere kant om ze energiezuiniger te maken.

Overigens, als u vanaf dit jaar een huis koopt of erft dat niet aan de energienormen voldoet, bent u verplicht de woning binnen vijf jaar te renoveren. Volgens het Vlaamse Energieplan zijn er zes ingrepen mogelijk: dak-, muur- en vloerisolatie, superisolerend glas, een condensatieketel en – ten slotte – een warmtepomp of zonneboiler. Van deze gesuggereerde renovaties moet u er naar keuze minstens drie voor uw rekening nemen.

De facturen voor deze renovatiewerken kunnen fors oplopen. Gelukkig zijn er de premies van de Vlaamse overheid én van netbeheerder Fluvius.

Vlaamse premies

Renovatiepremie

De renovatiepremie is er voor wie structurele werken laat uitvoeren aan een woning van minstens 30 jaar oud, of voor wie een bestaand gebouw wil omvormen tot woning. Vier categorieën van verbouwingswerken komen voor zo’n renovatiepremie in aanmerking: ruwbouw, buitenschrijnwerk, dak en technische installaties.

1.500€
De maximale premie voor wie nu nog zonnepanelen installeert

De tegemoetkoming bedraagt 20 procent van de factuur, exclusief btw, met een maximale premie van 2.500 euro per categorie. Voor gezinnen met een laag inkomen en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor zijn de voorwaarden gunstiger: de subsidie bedraagt 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 3.333 euro per categorie. De premie blijft in alle gevallen beperkt tot 10.000 euro.

Epc-labelpremie

Tot vorig jaar was deze premie alleen bestemd voor nieuwe eigenaars, maar sinds 2021 kunnen ook bestaande eigenaars haar aanvragen. Wie een woning bezit met een slechte energieprestatie, een label E of F, en die binnen 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, kan voortaan een epc-labelpremie aanvragen.

Check ook de gemeentelijke premies

Niet alleen de Vlaamse overheid geeft premies aan verbouwers, ook sommige steden, gemeenten en provincies doen dat. Wilt u precies weten welke premies u voor uw verbouwingen en renovatiewerken kunt krijgen, check dan de website premiezoeker.be.

Die premie kan oplopen tot 5.000, 3.750 en 2.500 euro voor renovaties tot respectievelijk label A, B of C. Ook wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan een epc- labelpremie krijgen van respectievelijk 3.750 en 2.500 euro.

Premie voor zonnepanelen

U kunt ook een premie aanvragen als u zonnepanelen installeert. In 2021 bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek en 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek. Voor alles wat boven dit geïnstalleerd vermogen uitkomt, is er geen steun meer. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt dus 1.500 euro steun.

5 jaar
Als u vanaf dit jaar een huis koopt of erft dat niet aan de energienorman voldoet, bent u verplicht de woning binnen vijf jaar te renoveren.

Dit jaar trekt de overheid een budget van 32 miljoen euro uit. Als alle aanvragers de maximumpremie van 1.500 euro zouden krijgen, zouden er 21.333 gezinnen van de regeling kunnen gebruikmaken. Maar mogelijk zal dat aantal hoger liggen, aangezien een gemiddelde installatie in Vlaanderen een vermogen van 4 kilowattpiek heeft, wat een premie van 1.200 euro oplevert.

De subsidiëring loopt over een periode van 4 jaar en geldt alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van vóór 2014. Het jaar 2021 wordt het interessantste, aangezien de bedragen daarna telkens met 75 en 37,5 euro per kilowattpiek zakken voor respectievelijk de eerste 4 kilowattpiek en de schijf daarboven tot 6 kilowattpiek.

Premie voor warmtepomp(boiler)

Afhankelijk van het type pomp varieert de tegemoetkoming van 300 tot 4.000 euro, met een maximum van 40 procent van de factuur. Voor de installatie van een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water is er een premie van 300 euro, begrensd tot 40 procent van de factuur.

Premie voor zonneboiler

Wie een zonneboiler installeert, heeft recht op een premie van 550 euro per vierkante meter die zonlicht kan opvangen (de zogenaamde apertuuroppervlakte). De premie bedraagt maximaal 2.750 euro en hoogstens 40 procent van het factuurbedrag. Deze premie kan niet gecumuleerd worden met die voor een warmtepompboiler.

Extra premie voor wie elektrisch verwarmt

Sinds 1 januari 2021 krijgen gezinnen met een exclusief nachttarief voor elektriciteit verhoogde tegemoetkomingen als ze hun verwarmingssysteem vervangen of de isolatieschil verbeteren om minder elektriciteit te verbruiken.

Voor woningen en appartementen met uitsluitend nachttarief worden de premies voor de isolatie van daken, vloeren en muren en voor de plaatsing van hoogrendementsglas met 50 procent verhoogd. De premies voor warmtepompen en warmtepompboilers stijgen met 20 procent.

Deze hogere premies zijn een compensatie voor de beslissing van de Vlaamse energieregulator VREG om het dag- en nachttarief op 1 januari 2022 af te schaffen. Die beslissing verhoogt namelijk de factuur van mensen die via het nachttarief hun woning verwarmen met accumulatoren die ’s nachts opladen.

3 van de 6

Wie voortaan een huis koopt of erft dat niet aan de energienormen voldoet, moet ten minste drie van deze zes ingrepen doen:

 • Dak isoleren
 • Muren isoleren
 • Vloeren isoleren
 • Superisolerend glas plaatsen
 • Condensatieketel plaatsen
 • Warmtepomp of zonneboiler installeren

Premies van FLuvius

1. Individuele premies

Netbeheerder Fluvius geeft premies aan wie zijn woning isoleert. Het gebruikte materiaal moet wel aan minimumvereisten voldoen en de werken moeten door een aannemer worden uitgevoerd.

Deze premies zijn er voor bestaande woningen en verschillen naargelang de leeftijd van de woning. Uw huis of appartement moet wel vóór 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

 • Isolerend glas: de basispremie voor isolerende beglazing is sinds begin 2021 verdubbeld van 8 naar 16 euro per m².
 • Muurisolatie buitenkant: de basispremie voor muurisolatie aan de buitenkant verdubbelt ook van 15 naar 30 euro per m².
 • Muurisolatie spouw en binnenkant: de premie voor de isolatie van buitenmuren in de spouw blijft ongewijzigd en bedraagt respectievelijk 5 en 15 euro per m².

2. Totaalrenovatiebonus

Voert u binnen een periode van vijf jaar minstens drie energiebesparende investeringen uit aan een bestaande woning die vóór 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten of waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór 2006, dan kunt u boven op de individuele premies een extra bonus krijgen.

U hebt de keuze uit een pakket van zeven investeringen:

 • minstens 30 m² dakisolatie
 • minstens 30 m² vloerisolatie
 • minstens 30 m² muurisolatie
 • minstens 5 m² isolerende beglazing
 • een ventilatiesysteem
 • een zonneboiler
 • een warmtepomp

De investering in een warmtepompboiler telt niet mee voor de totaalrenovatiebonus.

De bonus bedraagt 1.250 euro voor drie investeringen, 1.750 euro voor vier investeringen, 2.750 euro voor vijf investeringen, 3.750 euro voor zes investeringen en 4.750 euro voor zeven investeringen. In appartementen geldt de helft van die bedragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud