Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vraag renovatiepremies aan om te besparen op uw energiefactuur

Geld weggooien langs ramen, daken, muren en schoorsteen is niet meer van deze tijd. Maar uw huis energiezuinig maken kost geld. Verschillende premies kunnen u een financieel steuntje in de rug geven.
Advertentie
©katrijn van giel

Vlaanderen heeft ambitieuze maar haalbare klimaatdoelstellingen om onze woningen klimaatvriendelijker te maken. Tegen 2050 zal elke Vlaming in een huis wonen dat beantwoordt aan de energienorm E60.

4.750
De totaalrenovatiebonus voor wie meerdere energiebesparende maatregelen neemt, kan oplopen tot 4.750 euro.

Maar energierenovaties kosten geld en de Vlaamse overheid wil eigenaars met verschillende premies over de streep trekken. Een overzicht.

Isolatie van uw dak of zoldervloer

Uw dak isoleren is de meest rendabele vorm van energiebesparing. Warmte stijgt, dat is een fysische wetmatigheid. Bijgevolg zou het zonde zijn om de warmte die door uw verwarmingsinstallatie wordt opgewekt zomaar door uw dak te laten ontsnappen.

De premie voor het aanbrengen van dak- of zolderisolatie bedraagt dit jaar 4 euro per vierkante meter indien u de werken door een aannemer laat uitvoeren en 2 euro per vierkante meter als u zelf aan de slag gaat.

Let wel: vanaf volgend jaar is het niet meer mogelijk de premie als doe-het-zelver te ontvangen.

Isolatie van de buitenmuren

Het isoleren van uw buitengevel is het ideale moment om uw hele woning in een nieuw jasje te steken. Zo slaat u twee vliegen in een klap. Gevelisolatie is een efficiënte manier om uw energiekosten te beperken. Maar een keurige en hedendaagse voorgevel levert u ook een duidelijke meerwaarde op bij een eventuele verkoop van uw vastgoed.

Er zijn drie types van isolatie mogelijk: de buitenkant, de binnenkant en de spouw. Voor elk type kunt u een afzonderlijke premie ontvangen. Voor de isolatie van de buiten- of binnenkant van uw gevel ontvangt u 15 euro per vierkante meter, voor de isolatie van de spouw is dat 5 euro per vierkante meter.

Vloerisolatie

Een van de meest comfortabele vormen van isolatie is vloerisolatie en daarbij is isolatie die zich onder de vloer bevindt een uitstekende keuze, net zoals de isolatie van het kelderplafond. Zo wordt de koude letterlijk op afstand gehouden. Die isolatietypes zijn bovendien perfect te combineren met vloerverwarming.

De combinatie geeft een optimaal resultaat: u kunt voortaan op blote voeten lopen in een woning waar dat vroeger onmogelijk was. U ontvangt een premie van 6 euro per vierkante meter.

Nieuwe beglazing

Beglazing vervangen is - zeker bij enkelglas en verouderd dubbelglas - een prioritaire maatregel. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en vijf keer beter dan enkelglas. Op dit ogenblik is 10 procent van de huizen in Vlaanderen nog uitgerust met enkelglas. Op vrij korte termijn moeten die ramen eruit.

Sinds dit jaar geldt de dubbelglasnorm. Die bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen - ook huurwoningen - over dubbele beglazing moeten beschikken. De verplichting geldt alleen voor de leefruimte, de keuken, de badkamer en de slaapkamers. Vanaf 2023 kan enkelglas leiden tot het ongeschikt verklaren van een woning.

U ontvangt een premie van 8 euro per vierkante meter.

Zonneboiler

Met een zonneboiler maakt u gebruik van de warmte van de zon om uw water op te warmen. De premie hangt af van de oppervlakte van de thermische panelen die u plaatst en bedraagt maximaal 2.750 euro en hoogstens 40 procent van het factuurbedrag.

Los van de Vlaamse premie voor een zonneboiler geven sommige gemeenten in Vlaanderen nog een extra financiële boost.

Er zijn gemeenten in Vlaanderen die hun inwoners nog een extra financiële boost geven voor een zonneboiler. Surf naar www.energiesparen.be om te checken of dat in uw gemeente van toepassing is.

Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en geeft die af in uw woning met behulp van een afgiftesysteem (vloerverwarming, radiatoren enz). Een eventueel nadeel is dat een warmtepomp relatief veel elektriciteit verbruikt, maar dat kunt u counteren door uw eigen energie op te wekken met behulp van zonnepanelen.

De premie wordt bepaald door de manier waarop de warmte wordt opgewekt en afgegeven. Ze bedraagt maximaal 40 procent van het factuurbedrag.

Ventilatiesysteem

Voor de installatie van een ventilatiesysteem bestaat geen individuele premie, maar ze kan wel meetellen als mogelijke investering bij het aanvragen van de totaalrenovatiebonus.

Wie minstens drie van de vermelde energiebesparende investeringen laat uitvoeren, kan aanspraak kan maken op de totaalrenovatiebonus. Die komt boven op de individuele premies voor die investeringen.

Voor drie investeringen (in een periode van vijf jaar) kunt u rekenen op een premie van 1.250 euro. Voor zij die de zeven investeringen doen, loopt dat op tot een premie van 4.750 euro.

Totaalrenovatiebonus

Wie minstens drie van de vermelde energiebesparende investeringen laat uitvoeren, kan aanspraak kan maken op de totaalrenovatiebonus. Die komt boven op de individuele premies voor die investeringen.

Voor drie investeringen (in een periode van vijf jaar) kunt u rekenen op een premie van 1.250 euro. Voor zij die de zeven investeringen doen, loopt dat op tot een premie van 4.750 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud