Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe combineer je twee banen fiscaal voordelig?

Bijna 255.000 werkende Belgen combineren twee jobs. Een extra inkomen wordt verondersteld een positief effect te hebben op uw portemonnee, maar dat is niet altijd zo. Waar moet u op letten?
Via het systeem van flexi-jobs kan je onder gunstige voorwaarden bijverdienen. ©Shutterstock

Steeds meer Belgen combineren meerdere jobs. Concreet hebben 253.900 werkende Belgen twee banen. Dat komt overeen met 5 procent van de beroepsactieve bevolking, of bijna een kwart meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van het hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van cijfers van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

Het gaat om Belgen die zelfstandige in bijberoep zijn, die twee deeltijdse jobs uitoefenen, of die hun hoofdberoep combineren met een flexi-job. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: om wat extra bij te verdienen, hun creatief ei kwijt te kunnen, omdat ze geen voltijdse job willen uitoefenen, voor het sociaal contact, of als springplank naar een fulltime zelfstandige activiteit.

Advertentie

Een tweede job wordt verondersteld een positief effect te hebben op uw portemonnee, maar dat is niet altijd zo. Wat moet u in het achterhoofd houden bij het combineren van twee jobs?

Ik combineer twee deeltijdse banen

Twee banen betekent ook twee werkgevers. En dat heeft fiscale gevolgen. Met twee banen betaalt u twee keer bedrijfsvoorheffing, één voor elke werkgever afzonderlijk.

5 procent
Twee jobs
Vijf procent van de werkende Belgen combineert twee jobs. Dat is een kwart meer dan tien jaar geleden, blijkt uit een analyse van Acerta.

Maar in uw belastingaangifte worden alle beroepsinkomsten samengevoegd. Hoe meer u verdient, hoe hoger de belastingschijf waarin u terechtkomt. En dan kan de belasting die u moet betalen hoger liggen dan de som van de bedrijfsvoorheffing die elke werkgever afzonderlijk van uw loon afhield. Dat kan een onaangename verrassing zijn wanneer het aanslagbiljet in uw (elektronische) brievenbus valt. Hou daar rekening mee als u twee banen combineert.

Wim Depondt, expert fiscaliteit bij Acerta Consult: 'Werknemers kunnen in dat geval op voorhand wat geld opzijzetten op een spaarrekening voor de te betalen opleg. Ook kan je aan je werkgever(s) vragen extra bedrijfsvoorheffing in te houden, zodat je op het einde van de rit niet voor zo'n grote verrassing komt te staan.'

Ik werk als zelfstandige in bijberoep

Als zelfstandige in bijberoep combineer je het voordeel van een extra inkomen met het behoud van je sociale zekerheid als werknemer en de mogelijkheid om kosten in te brengen via je zelfstandige activiteit.

Maar bij het opstarten van een zaak komt administratie kijken. Dat kan starters afschrikken. Volgens Mieke Bruyninckx, domeinverantwoordelijke starters en zelfstandigen bij Acerta, is die angst niet nodig: 'Als zelfstandige moet je slechts eenmalig je administratie in orde brengen. Het gaat om drie stappen: het aanvragen van je ondernemingsnummer, het activeren van je btw-nummer en het aansluiten bij het sociaal verzekeringsfonds. Als je als kleine onderneming een vrijstelling voor de btw aanvraagt, zijn de administratieve lasten te verwaarlozen.

Als je als zelfstandige in bijberoep een netto belastbaar jaarinkomen van minder dan 1.865,45 euro hebt, betaal je geen sociale bijdragen.

De aanvraag van het zelfstandigenstatuut gebeurt in één keer, vaak via onlineplatforms zoals ikwilstarten.be. Bovendien zijn de sociale bijdragen die je betaalt een stuk lager dan die voor een zelfstandige in hoofdberoep. 'Dat komt omdat je als zelfstandige in bijberoep al voldoende sociale rechten opbouwt als werknemer of ambtenaar en je sociale zekerheid al via een van die systemen geregeld is. Bijgevolg ben je niet verplicht de volle pot aan sociale bijdragen te betalen, in tegenstelling tot zelfstandigen in hoofdberoep', zegt Frederik Vandermeirsch, expert zelfstandig ondernemen bij Liantis.

Als je, aangesloten bij Acerta, een netto belastbaar jaarinkomen van minder dan 1.865,45 euro hebt, betaal je geen sociale bijdragen. Als je meer verdient, betaal je als startende zelfstandige in bijberoep standaard een voorlopige bijdrage van 98,52 euro per kwartaal. Je kan kosten in mindering brengen. De omvang daarvan verschilt naargelang het type activiteit.

Valérie De Knop: ‘Een zelfstandige job brengt onzekerheid met zich mee, maar de vrijheid is me veel waard'

Valérie De Knop (42) begon haar loopbaan als werknemer. In 2007 besloot ze haar job bij het evenementenbureau DDMC Event Design te combineren met een politiek mandaat bij CD&V in bijberoep. ‘Ik wou nieuwe dingen ontdekken', zegt ze. Maar ook: ‘Ik had een jong gezin. Een vast inkomen geeft dan veel zekerheid.’

Valérie De Knop. ©siska vandecasteele

Valerie wist dat de administratie van een zelfstandige in bijberoep voor haar een uitdaging kon vormen. ‘Je moet altijd je zwaktes en sterktes kennen. Mijn zwakke punt is administratie. Daarom heb ik vanaf het begin gekozen voor de ondersteuning van een boekhouder en voor het digitaal opvolgen van de administratie. Zo kon ik de administratieve last beperken.'

Advertentie

Toch merkte Valérie dat het niet eenvoudig was om bij- en hoofdberoep te combineren. 'Het was een uitdaging om een goede balans te vinden tussen mijn hoofd- en mijn bijberoep, omdat ik voortdurend  twee agenda's had. Na verloop van tijd begon mijn hoofdberoep eronder te lijden. Dus ben ik uitsluitend zelfstandige geworden.'

Sinds 2021 is Valérie zelfstandige in de evenementensector. ‘Ik wilde mijn eigen pad volgen. Vrijheid is voor mij enorm belangrijk. Ik ben anderen niets verplicht. Tot nu heeft die keuze altijd goed uitgepakt. Natuurlijk brengt het onzekerheid met zich mee, maar de vrijheid weegt zwaarder dan die onzekerheid.’

Ik ben gepensioneerd

Ook als je met pensioen bent, mag je bijverdienen. 'Gepensioneerden van 65 jaar of ouder, of met een beroepsloopbaan van minstens 45 jaar, mogen onbeperkt bijverdienen. Andere gepensioneerden moeten hun inkomen beperken tot de toegelaten grensbedragen’, zegt Sophie Vantomme, juridisch expert bij Acerta Consult.

Gepensioneerden kunnen bijvoorbeeld als zelfstandige of als flexi-jobber (zie verder) aan de slag. Het stelsel van werkloosheidsbedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen, staat in principe geen bijverdiensten als zelfstandige in bijberoep toe.

Net als elke andere zelfstandige moeten gepensioneerden zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en elk kwartaal sociale bijdragen betalen. Maar er zijn uitzonderingen. '65-plussers zijn vrijgesteld van sociale bijdragen tot een jaarinkomen van 3.730,88 euro. Verdienen ze meer, dan betalen ze 14,7 procent aan sociale bijdragen, wat minder is dan de gebruikelijke 20,5 procent', zegt Bruyninckx (Acerta).

Ik doe een flexi-job

Via het systeem van flexi-jobs kunt u onder gunstige voorwaarden bijverdienen. Maar niet iedereen mag een flexi-job doen. Een voorwaarde (als je niet gepensioneerd bent) is dat je in het derde kwartaal vóór het kwartaal van de uitoefening van de flexi-job minstens 80 procent tewerkgesteld bent in loondienst bij één of meer andere werkgevers, en dat de werkgever actief is in een sector die flexi-jobs mag aanbieden, zoals het Nederlandstalige onderwijs, de publieke Vlaamse sport- en cultuursector, de tuinaanleg, het garagebedrijf, de voedingsindustrie, de organisatie van evenementen en de immosector.

Een onderzoek van de hr-dienstenleverancier Liantis toont aan dat een op de drie werkgevers die flexi-jobbers kunnen inzetten dat ook doet. Sinds 1 januari 2024 betaalt een werkgever een bijzondere werkgeversbijdrage van 28 procent. 'Veel sectoren zijn vragende partij om ook flexi-jobs te mogen inschakelen', zegt Martijn Vanhinsberg, de woordvoerder van Liantis.

Sinds 2015 mogen gepensioneerden onbeperkt bijverdienen, terwijl ze daarvoor aan bepaalde inkomstengrenzen gebonden waren.

Sophie Vantomme
Juridisch expert bij Acerta

Flexi-jobben is niet alleen voordelig voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. Je betaalt als flexi-jobber op de extra inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen, waardoor je brutoloon gelijk is aan je nettoloon. Er is geen risico om in een hogere belastingschijf te vallen, omdat het flexiloon niet moet worden aangegeven in de belastingaangifte.

Wel bouw je sociale rechten op, zoals het recht op een werkloosheidsuitkering, pensioen en vakantie. Bovendien is het aantal uren onbegrensd. Maar er is wel een voorwaarde, zegt Vantomme: 'Niet-gepensioneerden mogen vanaf dit jaar maximaal 12.000 euro per jaar verdienen met een flexi-job. Overschrijdingen van dat bedrag worden beschouwd als gewoon loon, waarvoor de belastingvrijstelling niet geldt.'

Ik verdien eenmalig geld naast mijn hoofdberoep

U kunt ook nog extra geld verdienen door occasionele activiteiten uit te voeren, zoals een eenmalige lesopdracht. De inkomsten uit zo’n occasionele activiteiten geef je aan de fiscus aan onder ‘diverse inkomsten’. Die inkomsten worden belast tegen een vast tarief van 33 procent (+ gemeentebelasting), tenzij de toepassing van de progressieve tarieven voordeliger zou zijn.

'De grens tussen eenmalige en regelmatige activiteiten is vrij vaag. Er is geen enkele wettelijke regel die zegt hoeveel je mag verdienen of hoe vaak je een activiteit kunt doen voordat ze als regelmatig wordt beschouwd', zegt Bruyninckx. Het is aan te raden je situatie regelmatig te controleren en indien nodig advies in te winnen.

Als iets echt eenmalig is, zal het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) of de fiscus daar waarschijnlijk geen probleem van maken. Maar als je drie keer per jaar een voordracht geeft, kan dat voor het RSVZ of de fiscus al voldoende zijn om als regelmatig te worden beschouwd en kan worden geëist je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. ‘Als de fiscus je activiteit niet als occasioneel aanvaardt, zal die bijverdienste als beroepsinkomen worden gekwalificeerd en belast worden tegen de progressieve belastingtarieven’, zegt Depondt

Jessica Sannen: ‘Voor mij is het ideaal om alleen in het weekend extra te werken, omdat ik al een voltijdse baan heb’

Jessica Sannen (32) werkt al sinds haar negentiende. Eerst in een schoenenwinkel, daarna als zorgkundige in het Universitair Ziekenhuis van Leuven, Campus Gasthuisberg. Die baan zegde ze op wegens de lange pendeltijd en de moeilijke uren door de ploegenarbeid.

'Nu werk ik bij Ferm, een dienst die thuiszorg en huishoudelijke hulp biedt. Het is een heel afwisselende job. In gezinnen met ouderen help ik bij het wassen, aankleden en koken. Daarnaast zijn er jonge gezinnen waar ik de zorg voor de kleine kinderen op me neem, zodat de ouders tijd hebben voor andere taken, zoals boodschappen doen of administratief werk.'

In het weekend klust Sannen bij als flexi-jobber. Ze helpt in een foodtruck op het provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. ‘Mensen kunnen er genieten van koffie en lekkernijen na een wandeling door het domein. Het sociaal contact met klanten is echt geweldig.’

Advertentie

'Ik koos voor een flexi-job om wat extra centen te verdienen. Ik ga graag op vakantie en koop graag kleding. Dat kan ik me met die flexi-job permitteren, zonder dat ik daarvoor aan mijn vaste inkomen moet raken.'

Ook de vrijheid sprak haar aan: ‘Voor mij is het ideaal om alleen in het weekend extra te werken, omdat ik doordeweeks al een voltijdse baan heb. Ik werk in het weekend zo'n 5 tot 6 uur per dag in mijn flexi-job. Natuurlijk verschilt het ideale aantal uren per persoon, maar voor mij is dat precies goed.’

Jessica Sannen. ©siska vandecasteele
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.