Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Moet ik verplicht naar de werkvloer op een terugkomdag?

Het verplichte telewerk wordt binnenkort versoepeld. Vanaf 9 juni zullen terugkeermomenten mogelijk zijn. Kan uw werkgever u verplichten om dan naar de werkvloer te komen?
©Myriam Tirler

Voor alle duidelijkheid: thuiswerk blijft in juni nog verplicht, maar het plan van de federale regering naar meer vrijheid voorziet vanaf 9 juni in terugkomdagen.

Werknemers mogen dan één dag per week terugkeren naar de werkvloer. Er is wel een limiet bepaald: maximaal 20 procent van het personeel mag tegelijk aanwezig zijn om te vermijden dat het te druk wordt. Bij kmo's met minder dan tien personeelsleden mogen maximaal vijf werknemers aanwezig zijn.

20%
bezetting
Nooit mag meer dan 20 procent van het personeel tegelijk aanwezig zijn op de werkvloer.

Sommige werknemers snakken wellicht naar een terugkeer naar de werkvloer, maar niet iedereen zal erom staan te springen. Begin juni zullen veel werknemers nog niet gevaccineerd zijn, waardoor ze het mogelijk niet zien zitten om dan al naar het werk te gaan.

Niet verplichten

In een advies aan de overheid pleiten de sociale partners ervoor die terugkeermomenten niet verplicht te maken. 'Daar zijn ze ook niet voor bedoeld', zegt jurist Geert Vermeir van de hr-dienstverlener SD Worx. Een terugkomdag wordt vooral ingevoerd om het psychosociaal welzijn van werknemers en de teamgeest te bevorderen.

Maar het zal wachten zijn op de aanpassing van het ministerieel besluit om het precieze kader over de terugkeermomenten te kennen.

Als alles goed gaat, zal telewerk vanaf juli niet langer verplicht zijn, zo voorziet het plan van de regering. Zijn er in uw bedrijf afspraken over thuiswerk gemaakt, dan zult u ook dan op bepaalde dagen kunnen thuiswerken. 'Zoniet, dan kan een werkgever die het nodig vindt dat zijn werknemers aanwezig moeten zijn hen in principe verplichten naar de werkvloer te komen. Al zal ook dan telewerk nog heel erg aangeraden zijn', aldus Vermeir.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud