Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Sociale verkiezingen vanaf maandag: wat moet u weten?

Vanaf maandag zijn er sociale verkiezingen in meer dan 7.000 ondernemingen in België. Er worden een nieuwe ondernemingsraad en een comité voor preventie en bescherming op het werk verkozen.
Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten een nieuwe ondernemingsraad verkiezen. ©jonas lampens

Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten een nieuwe ondernemingsraad samenstellen en bedrijven met minstens 50 personeelsleden moeten een nieuw comité voor preventie en bescherming op het werk verkiezen. Daarvoor worden vanaf maandag gedurende twee weken in veel bedrijven uit allerlei sectoren sociale verkiezingen georganiseerd.

Een ondernemingsraad is een inspraakorgaan in een bedrijf waarin werknemers in naam van het personeel overleg voeren met de werkgever over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen.

Advertentie

Het comité voor preventie en bescherming op het werk houdt zich bezig met het welzijn op het werk. 'Dat gaat bijvoorbeeld over preventieplannen of het bespreken van arbeidsongevallen. Ze bekijken hoe een veilige werkomgeving kan worden gecreëerd', zegt Kris De Schutter, vennoot arbeidsrecht bij het advocatenkantoor Loyens & Loeff.

Elke werknemer die minstens drie maanden anciënniteit heeft, kan bij de sociale verkiezingen stemmen.

De Schutter merkt wel op dat er doorheen de jaren steeds minder interesse is voor de sociale verkiezingen. 'Er zijn steeds meer rechten voor werknemers verworven en velen hebben het gevoel dat in het bedrijf alles al goed op orde is.'

Wie mag stemmen?

Elke werknemer die minstens drie maanden anciënniteit heeft, kan bij de sociale verkiezingen stemmen. 'Niemand is daartoe verplicht, maar iedereen heeft het recht', zegt De Schutter. 'Dus ook als een werknemer ziek is, mag hij of zij naar de stembus trekken. In veel bedrijven worden de verkiezingen al elektronisch georganiseerd en kunnen werknemers dus van thuis uit stemmen. Daarover moet een akkoord zijn met de vakbond.'

Ook studenten en flexi-jobbers mogen stemmen als ze minstens drie maanden anciënniteit hebben. Voor uitzendkrachten geldt dat ze 32 dagen gewerkt moeten hebben tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024. Freelancers hebben geen stemrecht.

Welke bescherming krijgen kandidaten?

Wie verkozen wordt om in de ondernemingsraad of in het comité voor preventie en bescherming op het werk te zetelen, krijgt een mandaat van vier jaar.

De leden van de ondernemingsraad en het comité genieten een hoge bescherming. 'Wie ontslagen wordt, krijgt een hoge vergoeding. Het vaste gedeelte hangt af van de anciënniteit: wie minder dan 10 jaar in dienst is, krijgt een vergoeding van 2 jaar loon. Voor wie tussen 10 en 20 jaar voor het bedrijf werkt, gaat het om 3 jaar loon. En wie meer dan 20 jaar in dienst is, krijgt een vergoeding van 4 jaar loon. Daarnaast is er een variabele vergoeding die gelijk is aan het loon tot het einde van het mandaat', legt De Schutter uit.

Ook wie zich verkiesbaar stelt en niet verkozen wordt, geniet een hogere bescherming. 'Bij een eerste kandidatuur genieten zij net zoals de verkozenen vier jaar bescherming. Wie voor de tweede keer verkiesbaar was en niet verkozen werd, geniet een beschermingsperiode van twee jaar', aldus De Schutter.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.