Netto Het antwoord op al uw geldvragen

1.000 euro cadeau bij aankoop aardgasauto

De aardgasfederatie KVBG kent een premie van 1.000 euro toe aan wie op het autosalon een voertuig aankoopt dat rijd op Compressed Natural Gas (CNG). De premie ligt daarmee half zo hoog als vorig jaar.
©Lieven Van Assche

'Deze aardgasauto's kosten 1.000 tot 4.000 euro meer dan een diesel- of benzineauto, maar in twee jaar tijd bedraagt het verschil aan de pomp gemiddeld 30 procent', verduidelijkt KVBG-woordvoerder Didier Hendrickx het aanbod. 'Door de lage dieselprijzen is dat verschil nu wel gedaald tot goed 20 procent.'

Een groot aantal autoconstructeurs biedt aardgasversies van verschillende modellen aan. Een nadeel voor deze CNG-voertuigen is wel dat het aantal tankstations nog beperkt is. In Vlaanderen zijn er nu een twintigtal. Hendrickx maakt zich sterk dat daar in 2015 nog eens evenveel stations bijkomen. In Wallonië komen in de loop van volgend jaar nog maar de eerste CNG-stations.

Momenteel rijden in België ruim 1.700 CNG-voertuigen rond - eind vorig jaar waren dat er nog 650. 'In een jaar tijd zijn er dus 1.000 voertuigen bijgekomen', zegt Hendrickx. 'Het gaat dan niet enkel om personenwagens. Ook vrachtwagens en bussen kunnen op aardgas rijden. In dat opzicht moet opgemerkt worden dat dit jaar de eerste twee stations die vloeibaar aardgas voor vrachtwagens leveren in gebruik genomen zijn in Kallo en Veurne.'

Vorig jaar werd in de aanloop naar het autosalon een premie van 2.000 euro geboden bij de aankoop van een wagen op CNG. Er werden toen op het salon 150 aardgasauto's besteld.

Bovenop de premie van de gasfederatie doen de constructeur dit jaar nog commerciële acties tijdens het autosalon. Hendrickx juicht ook de initiatieven van Eandis en Infrax toe. Gemeentes en lokale besturen die een CNG-voertuig aankopen, krijgen van hen een premie van 2.000 euro. Vanaf twee voertuigen krijgen ze een zogenaamd 'slowfillsysteem'.

CNG blijft een fossiele brandstof. De uitstoot ervan ligt wel lager. Er is bijna geen uitstoot van fijne deeltjes, en de CO2-uitstoot ligt een kwart lager dan bij benzinewagens, en goed 10 procent lager dan bij dieselwagens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud