Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

10 fouten als u een auto koopt

Een nieuwe auto kopen is niet alleen spannend. Als u de verkeerde keuze maakt, kost u dat ook handenvol geld. Fouten vermijdt u dus best.
Advertentie
Moment om nieuwe
auto te kopen?
Lees meer

(netto/consumerist) – In de roes van het moment verliest u de minpunten van een auto wel eens uit het oog. Als achteraf blijkt dat uw auto niet echt is wat u ervan verwachtte of dat de ogenschijnlijk gunstige condities toch niet zo bijzonder waren, dan kan u wel eens met een financiële kater worden opgezadeld. Daarom vermijdt u best de volgende fouten:

1. Verliefd worden op een bepaald model

5.999 euro voor
goedkopste wagen
Lees meer

Als u enkele duizenden euro's uitgeeft aan een auto zouden emoties geen rol mogen spelen. Wat is voor u echt belangrijk? Hebt u veel kofferruimte nodig? Hebt u kinderen die comfortabel op de achterbank moeten kunnen? Wie zich focust op één enkel model is al snel geneigd dat uit het oog te verliezen. Verruim daarom uw blik en overweeg ook andere (financieel) interessantere modellen. Flexibiliteit loont immers. Als u kiest voor een model of kleur dat de invoerder niet in voorraad heeft, moet u niet enkel langer wachten. Vaak krijgt u ook minder korting dan voor een model dat lichtjes verschilt maar wel voorradig is of dat in de toonzaal van de verkoper staat.

2. Niet nadenken over uw budget

Het is een slechte zet om naar een autohandelaar te stappen zonder vooraf na te denken over het budget dat u wil spenderen. De kans is groot dat u wordt overdonderd door het mooie verkoopspraatje en daardoor beslissingen neemt waar u achteraf spijt van krijgt.

3. De testrit overslaan

De testrit is zowat het belangrijkste onderdeel van het aankoopproces van een auto. Een auto ziet er in een glanzende brochure altijd heel blits uit. En de cijfers die de prestaties van een wagen weergeven ogen voor een leek altijd indrukwekkend. Het is pas door met de auto minstens 30 minuutjes rond te rijden dat u de prestaties van een auto kan inschatten. Bovendien merkt u zo al gauw of de auto past bij uw wensen (en die van uw gezin).

4. Niet onderhandelen over de prijs

Onderhandel
als een Indiër
Lees meer

Veel mensen houden er niet van om heel actief te onderhandelen over een lagere prijs of geloven niet dat het iets uithaalt. Nochtans kan u zo flink wat besparen. Hou er ook rekening mee dat er soms opvallende verschillen zijn tussen de verkooppunten van eenzelfde merk. Ga dus ook bij andere verkopers langs en aarzel niet om die cijfers te gebruiken tijdens de onderhandelingen over de prijs.

5. Vallen voor valse kortingen

Verkopers zijn al snel geneigd enkele gratis vloermatjes of een autoradio in de weegschaal te gooien. Die zijn natuurlijk mooi meegenomen, maar u mag zich daar ook niet op blindstaren. Het is de korting op de prijs van de wagen die van tel is. Andere verkopers proberen u dan weer te verleiden met kredietformules van 0 procent. Ook hier moet u opletten dat u de rechtstreekse korting op de wagen niet kwijtspeelt. Vraag in dat geval twee prijsvoorstellen: één met en één zonder kredietformule.

6. Onnodige opties kopen

Om hun winstmarge te vergroten, zullen verkopers vaak proberen u allerlei opties aan te smeren. Stel uzelf altijd de vraag of u die echt wel nodig hebt. Hou er ook rekening mee dat een speciale versie vaak minder duur is dan de basisversie met dezelfde opties. En voor wie de wagen achteraf wil verkopen: auto's met opties en meer uitrusting scoren beter op de tweedehandsmarkt.

7. Kiezen voor de promotie, niet voor de auto

Autoproducenten slaan u vaak om de oren met interessante formules, uitzonderlijke voorwaarden of 'onnavolgbare' acties. U kan daar natuurlijk uw voordeel mee doen, maar u moet wel nog tevreden zijn over de auto die u dan krijgt. En maakt u toch gebruik van zo'n mooie actie, laat u dat niet tegenhouden nog te onderhandelen over de prijs. Dergelijke acties zijn veelal voor rekening van de autoproducenten waardoor de verkopers nog steeds marge hebben om iets van de prijs af te doen.

8. De waarde van je huidige auto niet kennen

Ruilt u uw huidige wagen in voor een nieuw exemplaar? Doe dan uw huiswerk en zoek op wat de waarde nog is van die wagen. Zo vermijdt u geld te verliezen als de autoverkoper uw oude auto overneemt. U probeert uw wagen overigens best aan een particulier te verkopen, u zal dan vaak een hogere prijs krijgen dan wanneer u uw wagen overlaat aan een garagehouder.

9. Kiezen voor het 'oude' model

Vaak zal een verkoper het uitgaande model aan een voordelige prijs van de hand doen. Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar als het uitgaande model van 2007 heel erg verschilt van dat van 2008, dan rijdt u wel heel snel met een 'oude' auto rond. De waarde daarvan daalt veel sneller en dat is vooral een probleem als u hem achteraf van de hand wil doen.

10. Geen 'second opinion' vragen

Waarop letten bij aankoop
van tweedehandswagen?
Lees meer

Koopt u een tweedehandswagen? Laat die dan altijd even onder de loep nemen door een onafhankelijke mecanicien. Die kan eventuele gebreken meestal snel opsporen en kan u behoeden voor een grote miskoop. Als er problemen zijn, laat die dan ook op papier zetten met vermelding van geschatte prijs van de herstelling. Dat kan u gebruiken om met de verkoper te onderhandelen over de prijs.

Tips om te onderhandelen over de prijs

De onderhandelingsmarge is voor autoverkopers niet altijd even groot. Maar dat neemt niet weg dat u mag proberen het onderste uit de kan te halen. Enkele tips.

  • Vertel aan de verkoper niet meteen welke korting u verwacht of welk bedrag u maximaal wil neertellen. Laat hem eerst over de brug komen. Dan weet u wat hij aanvaardbaar vindt en daar kan hij altijd nog wel iets aan afdoen.
  • De winstmarge van de garagehouder is niet zo groot. Als u hem de garantie geeft uw auto geregeld bij hem te laten onderhouden, dan is hij misschien toch nog geneigd extra korting toe te kennen.
  • Het is makkelijker te onderhandelen over een auto waarvan u hebt gezien dat hij al langer in de toonzaal staat (bijvoorbeeld meer dan een maand). U hebt dan natuurlijk enkel keuze uit de uitgestalde modellen.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud