Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5.000 euro voor uw oude auto?

Zelfs al hebt u een oud, verroest en geblutst karretje, dan nog is dat hoopje schroot dit weekend bij een autodealer 5.000 euro waard. Voorwaarde is wel dat u een van de 300 geselecteerde wagens koopt. Waar zijn die addertjes onder het gras?

(netto) - Op 3 en 4 oktober zullen 300 auto’s van 23 verschillende merken gemarkeerd zijn met een groene prijsaffiche. Koopt u een van die wagens en levert u uw oude auto in, dan ontvangt u een recyclagepremie van minimaal 5.000 euro.

Voorwaarden?

Goed, maar wat als uw wagen 20 jaar oud is, 300.000 kilometer op de teller heeft staan, zo roest is dat u de originele kleur niet meer herkent of behoorlijk toegetakeld is in de jungle van het dagelijkse verkeer? “Wij liggen niet wakker van blik- of gebruiksschade”, zegt Ivo Willems, commercieel directeur bij Cardoen. “Meer zelfs, we mikken met deze actie vooral op oude wagens en dan is het nu eenmaal zelden dat er geen roestplekken of deuken te zien zijn. Ook met het merk, bouwjaar en kilometerstand van de ingeleverde auto houden we geen rekening.” Conclusie: de enige voorwaarde is dat u met uw wagen zelf tot daar kan rijden.

Wie?

Al is er nog iets belangrijks dat u niet over het hoofd mag zien: de auto moet minimaal 6 maanden op de naam van de koper staan. Hebt u nog ergens een oude wagen staan en wilt u die inleveren om uw pas afgestudeerde zoon of dochter financieel te helpen bij de aankoop van een nieuwe wagen, dan hebt u pech.

Recyclagepremie?

Hoeveel u voor uw oude wagen precies ontvangt, ligt op voorhand vast en is compleet onafhankelijk van de ingeleverde auto. Wel hangt de premie af van de nieuwe auto die u koopt. De premie is trouwens een afgerond duizendtal, dat varieert van 5.000 tot in een vier of vijf gevallen zelfs 15.000 euro. Die laatste wagens zitten dan wel in een prijsklasse van circa 65.000 euro. De Volvo XC 90 Momentum D5 185 is daar een voorbeeld van.

Enkel dure wagens?

Maar dan zal het wel enkel gaan om heel dure wagens, horen we u denken. Dat dachten wij ook en dus vroegen we om voorbeelden. Volgens Ivo Willems zijn dit de meest populaire auto’s uit de selectie:

 • Catalogusprijs: 18.570 euro
 • Vaste recyclagepremie: 5.000 euro
 • U betaalt: 13.570 euro

Fiat Bravo Dynamic (120 pk)

 • Catalogusprijs: 22.270 euro
 • Vaste recyclagepremie: 6.000 euro
 • U betaalt: 16.270 euro

Mercedes A 160 cdi Elegance (82 pk)

 • Catalogusprijs: 26.626 euro
 • Vaste recyclagepremie: 6.000 euro
 • U betaalt: 20.626 euro

De selectie bestaat blijkbaar uit familiewagens, klassewagens en enkele SUV’s die verkocht worden voor de catalogusprijs. Tot de 23 merken behoren onder andere Alfa Romeo, Audi, Cadillac, Fiat, Ford, Hyundai, Landrover, Mercedes, Mitsubishi, Peugeot, SSangYong, Toyota, Volvo en Volkswagen. Omdat de premies afgerond zijn en niet berekend zijn op basis van die catalogusprijzen, verschilt het percentage voordeel dat u doet van auto tot auto. In bovenstaande gevallen is het bijvoorbeeld respectievelijk 26,9 procent, 26,9 procent en 22,5 procent. Twijfelt u tussen twee auto’s, dan kan u dus altijd even rekenen bij welke van de twee u het meest bespaart.

Tips
 • Een recyclage van 5.000 euro of misschien zelfs meer is vooral een goede zaak voor oude auto's. Is uw wagen nog relatief jong, maar overweegt u toch om van die actie gebruik te maken en een nieuwe auto aan te schaffen? Zoek dan voor u vertrekt even de richtprijs van uw oude wagen op. Dat kan onder andere op http://www.autogids.be/.
 • Een andere mogelijkheid is om op de talrijke sites met tweedehandswagens even te kijken hoeveel particuliere verkopers vragen voor uw wagen, rekening houdend met het bouwjaar en in grote lijnen het aantal kilometer. Liggen die prijzen een stuk hoger dan 5.000 euro, dan kan u proberen de auto zelf te verkopen. Echte zekerheid hebt u natuurlijk niet en de ongemakken moet u er in dat geval bijnemen.
 • De lijst van 300 geselecteerde wagens met catalogusprijzen en bijhorende premies zal op de website van Cardoen geplaatst worden. U kan dus eerst een kijkje nemen of er iets tussenzit dat u aanspreekt voor u vertrekt. Bijkomend voordeel is dat u nog eens kan checken wat er op de officiële websites van de merken gevraagd wordt voor die specifieke wagen!
Premie doet omzet stijgen

In de eerste helft van dit jaar steeg de verkoop bij Cardoen met 60 procent. Door de economische crisis is er namelijk een overaanbod aan auto’s. Bovendien moeten steeds meer Europese invoerders de boeken neerleggen en dat geeft het bedrijf de kans wagens goedkoop op te kopen. Ook die actie heeft een behoorlijke kans op slagen. In Duitsland werd een premie van 2.500 euro gegeven en de omzet van de auto-industrie steeg er met 26,6 procent ten opzichte van 2008. In Frankrijk bedroeg de recyclagepremie 1.000 euro en daar steeg de omzet met 0,6 procent in vergelijking met 2008. In ons land werd geen premie toegekend en hier bedraagt de daling van de omzet tussen januari en juli circa 16,4 procent ten opzichte van 2008.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud