Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

5 tips om autokosten te drukken

Van benzine tot verzekering. Hoe kan u de kosten van uw wagen temperen?
Advertentie

(mon argent/telegraph) – We geven u enkele tips om de gebruikskosten van een auto te doen dalen.

1. Zoek de goedkoopste brandstof

De FOD Economie publiceert geregeld op zijn site de officiële prijzen voor olieproducten. Het gaat om de maximum toegelaten verkoopsprijzen. U zult dus geen tankstation vinden dat u duurdere brandstof aanbiedt dan de officiële prijs.

De tankstations kunnen echter wel beslissen om brandstof te verkopen aan prijzen die lager zijn dan de officiële prijs. De website www.brandstofprijzen.be laat u toe de goedkoopste benzinepomp in uw regio te vinden en bevat informatie over meer dan 3.000 stations in België. Het gebruik is heel simpel: u geeft uw postcode in en het soort brandstof dat u gebruikt, en u krijgt een lijst met de tarieven in de tankstations in uw omgeving. Het zijn meestal de volledig automatische stations of de stations verbonden aan de supermarkten die de beste tarieven bieden. Zo vinden we vaak het tankstation van Colruyt, DATS24 of Makro tussen de goedkoopste van het land.

2. Verstandig rijden spaart brandstof uit

U kunt de efficiëntie van de brandstof verhogen door regelmatig de bandendruk te controleren, bijvoorbeeld telkens als u tankt. Een lage druk kan het brandstofverbruik immers doen toenemen. Bovendien is het beter om uw rijsnelheid aan te passen. Een Engelse studie heeft het aangetoond: als u 70 mijl per uur rijdt (ongeveer 112 kilometer per uur), zult u 25% meer brandstof verbruiken dan aan 50 mijl per uur (ongeveer 80 kilometer per uur). Probeer ook zacht te rijden: door zo weinig mogelijk bruusk te remmen en door de versnellingen en het gaspedaal optimaal te gebruiken, zou u het rendement van de brandstof met 30% kunnen verhogen.

3. Vergelijk autoverzekeringen

Beperk u er niet toe uw verzekering te vernieuwen als u de betalingsherinnering van uw huidige verzekeringsmaatschappij krijgt. Probeer andere offertes vast te krijgen om te vergelijken. Websites als eccent of Test-aankoop kunnen u daarbij helpen. De verzekeringsmaatschappijen houden over het algemeen rekening met 4 criteria om de premie te bepalen:

  • de leeftijd van de bestuurder,
  • de verblijfplaats (de tarieven variëren in de stad en op het platteland),
  • de bonusmalus
  • het voertuig (merk, type, vermogen).

Kies wel een verzekering die geschikt is voor uw specifieke geval: het heeft geen zin een omnium te nemen voor een wagen van 10 jaar oud, of een verzekering met onbeperkt aantal kilometers als u niet meer dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Hoe meer details u geeft aan uw verzekeraar, hoe meer deze zijn bod kan aanpassen om uw factuur te doen dalen. Vergeet ook niet de franchisebedragen te vergelijken die u moet betalen bij een ongeval, evenals welke producten al dan niet inbegrepen zijn in de verschillende verzekeringen.

4. Wat kunnen jonge bestuurders doen om hun verzekeringspremie te verlagen?

Volgens de statistieken van de verzekeraars zijn jongeren tussen 18 en 22 jaar 2,5 keer meer betrokken in ongevallen dan andere bestuurders. Wat verklaart dat ze zeer hoge verzekeringspremies moeten betalen. Bepaalde verzekeraars passen het concept “pay-as-you-drive” toe dat eerder verbonden is aan het rijgedrag van de jonge bestuurder dan aan zijn leeftijd. De verzekeraar Vivium past deze ietwat bijzondere autoverzekering al toe en in de loop van dit jaar zouden ook Corona Direct en Touring deze verzekering invoeren. Om ervan te kunnen genieten, moet de automobilist zijn voertuig laten uitrusten met een zwarte doos en een GPS die gegevens over zijn rijgedrag zullen verzamelen en die maandelijks naar de verzekeraar sturen. Afhankelijk van de manier waarop hij zijn wagen gebruikt en het risicogedrag zal de verzekeraar dan zijn tarieven aanpassen.

De meeste verzekeringsmaatschappijen stellen trouwens verminderde tarieven voor onder bepaalde voorwaarden, zoals: een cursus defensief rijden gevolgd hebben, gedurende een bepaalde tijd gereden hebben zonder betrokken te zijn in een ongeval, het voertuig mag de 60 kW niet overschrijden…

5. Een wagen 'huren' is vaak goedkoper dan er een 'bezitten'

Als een wagen bezitten te duur geworden is, kunt u er ook aan denken een auto te "delen". Cambio is een privébedrijf dat wagens aankoopt en ze dan aan zijn leden verhuurt. Als u maar af en toe met de wagen rijdt (voor een belangrijke boodschap, alleen in het weekend…) kan dat financieel voordelig uitkomen. Let echter goed op: als u dagelijks een auto gebruikt, is het ongetwijfeld beter er een te bezitten. Netto heeft de kosten vergeleken die komen kijken bij de aankoop van een nieuwe en een tweedehandse auto. Klik hier om te weten welke optie uiteindelijk het goedkoopst uitkomt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud