Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

6 op 10 testers niet gewonnen voor kilometerheffing

63 procent van de bijna 1.200 deelnemers aan het proefproject rond rekeningrijden wijst na afloop de kilometerheffing af. Eerder bleek al dat het autogebruik wel afnam bij de deelnemers.
Advertentie
Spitsuur op het Schumanplein. ©Marcel van den Bergh/Hollands...

De kranten Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen konden het eindrapport van het experiment inkijken. 63 procent van de deelnemers vindt het uiteindelijk geen goed idee, amper een kwart staat nog achter rekeningrijden. Ook vindt 85 procent van de deelnemers het openbaar vervoer geen goed alternatief voor de wagen.

Bij het kabinet van Hilde Crevits, minister van Mobiliteit in de vorige legislatuur, is te horen dat het rapport over de kilometerheffing dat de kranten inkeken nog geen eindrapport is. 'We hebben zelf nog geen definitief rapport ontvangen, dus kunnen ons niet uitlaten over de resultaten', stelt Bert Debrabandere, woordvoerder van Crevits. De opvolger van Crevits, Ben Weyts, wil voorlopig niet reageren op de resultaten.

Enkele grote lijnen van het experiment raakten eerder deze maand al bekend. Zo legden de deelnemers gemiddeld 5,5 procent minder autokilometers af. In stedelijk gebied, waar het tarief hoger ligt, gaat het om een daling met 8 procent. Ook bleek dat het verkeer tijdens de spitsuren uitgedrukt in aantal kilometers met 3,6 procent daalde.

De deelnemers drukten hun autoverbruik door verschillende bestemmingen (vb. kinderen wegbrengen en boodschap doen) te combineren in een rit, of verplaatsingen te voet of met de fiets te doen. Veel deelnemers deden hun aankopen dichter bij huis of op goedkopere momenten.

De drukte nam het minst af op de snelwegen, omdat die goedkoper zijn. Het aantal kilometers buiten de onderzochte zone nam met 4 procent toe. Op basis van het rapport moet de Vlaamse regering een beslissing nemen of de kilometerheffing er komt. Het experiment van de drie gewesten vond plaats in Brussel en een zone met een straal van 20 km errond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud