reportage

Rijden met de smartphone

©Thomas De Boever

Ieder gezin een eigen auto, is het een voorbijgestreefd concept? Ondernemer Alex Gaschard denkt van wel. Met de website Caramigo wil hij een nieuw concept van autodelen lanceren.

Een auto staat zowat 95 procent van de tijd stil. Dat is als een iPhone twee minuten per dag gebruiken.
Alex Gaschard
Initiatiefnemer Caramigo.be

‘Mijn auto, mijn vrijheid.’ Het was lang de leuze van veel Belgen. Maar Belgen hebben steeds meer door dat ‘mijn auto’, ook ‘mijn krediet’, ‘mijn verzekering’ en ‘mijn parkeerplaats’ betekent, meent ondernemer Alex Gaschard.

‘Zowat 95 procent van de tijd staat een auto gewoon stil’, zegt Gaschard. ‘Dat is alsof je een iPhone koopt en die enkel ’s morgens 2 minuutjes gebruikt.’ En dus zou het logisch zijn mochten meer mensen een auto delen, is zijn redenering.

Om dat te bereiken stampte de ondernemer Caramigo.be uit de grond, een website die de verhuur van wagens tussen particulieren mogelijk maakt, zoals bijvoorbeeld AirBNB dat al voor de verhuur van kamers en appartementen doet. Het principe is eenvoudig. Hebt u een auto die u weinig gebruikt? Waarom hem niet een paar dagen per week te huur aanbieden? Via Caramigo kan u data en uren dat de wagen beschikbaar is online zwieren. Wie hem wil gebruiken, kan u via de site contacteren. Het staat u vrij om op de vragen in te gaan of ze te weigeren.

Gaschard hoopt nu genoeg mensen te vinden die hun auto te huur willen aanbieden. Als dat lukt, gaat de website begin volgend jaar open voor business. Gaschard mikt om te beginnen op 200 wagens.

Om die eigenaars te overtuigen moet Caramigo er vooral in slagen om vertrouwen te winnen. Daarom sluit Caramigo een omniumverzekering af per deelnemende wagen, en is er ook de klok rond assistentie van Touring voorzien.

Het is de bedoeling de wagens te verhuren aan een prijs tussen 30 en 50 euro. 65 à 70 procent daarvan gaat naar de eigenaars, de rest naar Caramigo, onder andere om de verzekering te betalen. De eigenaars betalen geen abonnementsgeld om hun auto op de site te plaatsen.

In de VS, maar ook in Frankrijk, is dit soort autodelen aan een opmars bezig. In Frankrijk heeft de dienst Drivy bijvoorbeeld 400.000 leden voor 20.000 wagens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect