Vraag naar tweedehands benzinewagens explodeert

Ook Brussel voerde een lage emissiezone in om vervuilende auto's te bannen. Zo'n maatregelen leiden er ook toe dat dieselauto's aan populariteit moeten inboeten. ©Photo News

De vraag naar tweedehands benzinewagens is op amper twee jaar tijd met 70 procent toegenomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Gocar Data.

Gocar Data is een specialist in data-analyse van de automarkt. Het bedrijf nam onlangs de situatie op de Belgische tweedehandsmarkt voor auto's onder de loep. Het bedrijf deed dat aan de hand van een databank met 15 miljoen Belgische en buitenlandse occasieauto's en een doorlichting van de zoekopdrachten op de website van Autovlan.

Daaruit blijkt dat de vraag naar tweedehands benzinewagens sinds begin 2016 met 70 procent is toegenomen terwijl het aanbod niet kan volgen. 'Tegenwoordig wil al zes op de tien Belgen die op zoek zijn naar een occasie een benzinewagen kopen, terwijl maar 20 procent van wat er op de tweedehandsmarkt te koop staat een benzineauto is', aldus Marc Gros, analist bij Gocar Data. Het gebeurt dan ook steeds meer dat autohandelaars potentiĆ«le kopers moeten teleurstellen. 

Nog volgens Gocar Data schoot de vraag naar tweedehands bezineauto's vooral de laatste maanden pijlsnel de hoogte in. 'In die mate dat de vraag naar bezinewagens voor het eerst groter is dan de vraag naar occasiediesels. Sinds september 2015 kelderde de vraag naar tweedehands dieselauto's van 71 maar amper 41 procent.' 

Buitenland

Tweedehands dieselwagens blijven ook langer op de markt. Terwijl in 2015 dieselauto's nog in gemiddeld 47 dagen een nieuwe eigenaar vonden, is dat inmiddels al 54 geworden. Het duurt nu gemiddeld een week langer vooraleer een dieselwagen van de hand gaat.

'Autohandelaars moeten intussen naar het buitenland om hun stock aan oude diesels te verkopen', vervolgt Gros. Niet dat dit in een ramp is. 'Soms is het voor autohandelaars interessanter om dieselwagens in het buitenland aan te bieden, weliswaar op het juiste tijdstip en in de juiste regio. Per wagen kan die strategie de autohandelaar honderden tot enkele duizenden euro's meer omzet opleveren.'   

Oorzaken

'Tegenwoordig wil al zes op tien Belgen die op zoek zijn naar een occasie een benzinewagen kopen.'
Marc Gros
analist Gocar Data

'Door de Dieselgate-affaire schuiven steeds meer overheden de dieselwagen aan de kant, bijvoorbeeld door hogere belastingen te heffen, lage-emissiezones in te voeren en in sommige gevallen soms zelfs een volledige diesel door te voeren', aldus Gocar Data. 

Eerder bleek al dat ook de vraag naar nieuwe dieselauto's daalt en dat de vraag naar nieuwe benzinewagens groter is geworden dan de vraag naar nieuwe diesels. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content