Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Auto leasen als particulier kan nu ook via Test-Aankoop

Test-Aankoop start met een autoleaseformule voor particulieren. Vanaf 329 euro per maand kunt u via de consumentenorganisatie een Toyota leasen.
Via Test-Aankoop kan u als particulier een Toyota Corolla leasen. ©Bloomberg

Bij private lease kunnen particulieren op langere termijn een auto huren voor een vast maandelijks bedrag - naar analogie met het systeem van bedrijfswagens. De huurprijs omvat normaal gezien uw autoverzekering, de belastingen en het onderhoud.

Inmiddels bieden verscheidene leasebedrijven private lease aan. Ook Test-Aankoop springt op de kar. De consumentenorganisatie gaat daarvoor in zee met het Japanse Toyota en Leaseplan, maar sluit niet uit dat er in de toekomst andere automerken bijkomen. ‘We kozen voor Toyota/Lexus omdat het een betrouwbaar merk is en de wagens de laagste CO2-uitstoot in Europa hebben’, zegt Benoit Dovifat, project manager bij Test-Aankoop.

Vijf modellen

De consument kan kiezen uit vijf modellen (Yaris, Corolla, Corolla Touring Sports, C-HR en het Lexus-SUV-model UX), met telkens drie afwerkingen. Test-Aankoop biedt contracten van drie, vier of vijf jaar aan. Uw maandelijks bedrag hangt onder meer af van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Leaset u voor vijf jaar een hybride Toyota Yaris en rijdt u niet meer dan 10.000 km/jaar, dan betaalt u 369 euro per maand. Voor 25.000 km/jaar wordt dat 429 euro per maand. Voor de hybride Lexus UX 250 H is dat respectievelijk 579 en 654 euro per maand. Test-Aankoop onderhandelde bij Toyota een korting van 18 à 20 procent op de aankoopprijs, wat relatief hoog is.

200
euro
In geval van schade moet u rekening houden met een franchise van 200 of 300 euro, afhankelijk van het gekozen model.

U kunt de wagen na afloop van het contract niet overkopen.

Weet dat u het leasecontract in principe niet vroegtijdig kunt opzeggen, tenzij u tijdens de duur van het contract 80 procent of meer arbeidsongeschikt bent verklaard en zonder inkomen zit. Zegt u toch om een andere reden op, dan zult u een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Reken op minstens drie maanden lease.

Franchise

In geval van schade (en tussenkomst van de verzekering) moet u rekening houden met een franchise van 200 of 300 euro, afhankelijk van het gekozen model.

Tot nog toe vond Test-Aankoop het systeem van private lease niet altijd interessant. ‘Omdat er vaak weinig transparantie was en er onaangename verrassingen konden plaatsvinden tijdens en na afloop van het contract’, zegt woordvoerder Simon November. ‘Maar in onze samenwerking met Toyota en Leaseplan hebben we zelf onze stempel kunnen drukken op de contracten en eisten we volledige transparantie.’

Wie via Test-Aankoop een auto wil leasen, moet wel lid van de consumentenorganisatie worden. Maar niets verplicht u dat te blijven voor de volledige duur van het leasecontract.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud