Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Auto leasen: zorgeloosheid tegen vaste maandprijs

Een auto leasen wordt stilaan meer gepromoot bij particulieren, vooral als een manier om u van alle zorgen en administratie te ontdoen, tegen een vaste prijs. Voor wie niet zo veel rijdt, kan die prijs lager uitvallen dan als u een wagen zou kopen.
Advertentie
Wie graag met een recente wagen rijdt, kan een gunstige deal doen met private leasing, maar moet onder meer letten op de kilometerbeperking in het contract. ©doc

Een Opel Corsa, voor 178 euro per maand, enkel de brandstof nog zelf te betalen. Het is voor de Carrefour-hypermarkten eens wat anders dan stunten met de prijs van de braadkippen of televisieschermen. Het aanbod, in samenwerking met het leasebedrijf DirectLease, loopt nu gedurende een week.

De supermarktketen geeft daarmee de aandacht voor private leasing een boost. Al is het geen primeur. Vorig jaar liep al eens - eveneens tijdelijk - een gelijkaardig aanbod van MediaMarkt en LeasePlan. Een paar spelers, waaronder DirectLease, bieden ook in een permanent programma private leasing aan, en ook bij de meeste autoproducenten kan u bij de dealer voor ‘huur op lange termijn’ opteren.

Zo zoekt private leasing zijn plaats, voorlopig in een niche . De beroepsfederatie van lease- en huurwagenbedrijven Renta schat dat er 2.000 à 3.000 privaat geleasede wagens rondrijden. Een paar duizend mensen die niet over de psychologische drempel vielen dat een auto echt ‘van hen’ moet zijn.

'Ik durf zeker te stellen dat leasen gunstig is voor wie graag met een relatief recente en zuinige wagen rijdt.'

Frank Van Gool
Koepel huur- en leasewagenbedrijven Renta

Zou het wat voor u zijn? De aanbieders pakken natuurlijk uit met de prijs, zeker bij tijdelijke acties. Bij het permanente aanbod PrivéLease van DirectLease kosten de kleine wagens genre Opel Karl, Kia Picanto of Peugeot 108 allemaal minder dan 200 euro per maand. Een VW Golf of Opel Astra leasen kost iets meer dan 300 euro per maand. Renta maakt zich sterk dat leasen per maand tot tientallen euro’s goedkoper kan uitvallen dan zelf een nieuwe wagen te kopen. Bij de actie via MediaMarkt maakte Renta de berekening: de wagen die voor 189 euro per maand werd aangeboden, zou bij aankoop en het zelf regelen van de verzekering en dies meer 270 euro per maand kosten - met de kanttekening dat werd gerekend met een gebruik gedurende vier jaar. Wie enkele honderden wagens tegelijk bestelt bij een fabrikant kan op gigantische kortingen rekenen. Bovendien kennen de leasemaatschappijen de tweedehandsmarkt erg goed, en kiezen ze modellen en optiepakketten die na de leasingperiode mooie doorverkoopprijzen opleveren.

Standaardpakket

‘Maar’, zegt Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta, ‘onze eerste aanbeveling is: maak zelf uw rekening. Ik durf zeker te stellen dat leasen gunstig is voor wie graag met een relatief recente en zuinige wagen rijdt. Het hangt van je eigen keuzes af. Doe je 15 jaar met een wagen, dan ziet het plaatje er natuurlijk anders uit. Ga je een wagen van acht jaar nog omnium verzekeren? Allicht niet, maar dan kan je plots voor hoge kosten staan. Een kwestie van zelf te rekenen.’

aandachtspunten

- Kilometerbeperking?
- Kredietwaardigheidscheck?
- Franchise?
- Afrekening schade bij inlevering?
- Wat bij vroegtijdig stopzetten?
- Waarborgen?

Alle kosten van uw wagen op een rij, dat verrast veel mensen. De afbetaling van de lening is erg zichtbaar. Maar reken ook de BA-verzekering, de pechverhelping, de taksen, het onderhoud, de extra bandenset, de herstellingen. Bij een leasing zit dat allemaal in die ene prijs vervat.

‘Leasen spreekt mensen aan door de ‘ontzorging’ en het wegvallen van onaangename verrassingen’, stelt Van Gool. Tot nu is het publiek divers, van jonge chauffeurs die individueel op dure verzekeringen stoten tot gepensioneerden die de vaste maandprijs handig vinden. ‘Maar’, voegt hij toe, ‘het moet bij je gebruiksnoden passen’.

Vooral de wagens die in tijdelijke acties worden gepromoot, zijn te nemen zoals ze zijn, met een standaardpakket opties en in een handvol variaties op blauw, zwart en grijs. En belangrijker: met inbegrepen in het contract 10.000 kilometer rijden per jaar. Meer rijden mag, maar kost extra. In het aanbod bij Carrefour, bijvoorbeeld, wordt voor elke bijkomende kilometer 6 cent aangerekend. Rijdt u in een jaar 15.000 kilometer, dan zal u 300 euro opleggen.

Maatwerk

Gaat u via een autodealer, dan is meer maatwerk mogelijk. Bij BMW, bijvoorbeeld, kiest u een kilometerplafond (max. 200.000 km) over een bepaalde contracttijd. ‘U sluit bijvoorbeeld een contract af voor 100.000 km over 36 maanden’, zegt Bieke Vandenborre. Ook in de keuze van opties bent u vrijer. Anderzijds zijn ook de verzekeringen maatwerk en hangt de verrekende premie af van uw eigen rijhistoriek.

©RV-DOC

Maandlast plus brandstofkosten, dat is het? Ja, als u nooit fouten maakt. De inbegrepen verzekering stelt u niet vrij van een stukje ‘eigen risico’ (franchise) als u zelf schade veroorzaakt of als de schuldige onbekend is. Bij de Opels van Carrefour beloopt die franchise 375 euro, bij andere contracten is het soms 500 euro. Bekijk zeker de uitsluitingen in de algemene voorwaarden.

En bekijk tegelijk wat het kost als u voortijdig het contract wil opzeggen. Bij de Corsa’tjes moet u dan nog de helft van de resterende maandtermijnen betalen, bij BMW wordt onder meer op basis van de marktwaarde een ontbindingsvergoeding berekend. Goed bedenken of u voor de hele contractduur die auto kan gebruiken en betalen, dus.

Het aanbod spreekt u nog steeds aan? Dan rest de vraag of de leasemaatschappij u wel wil als klant. Lees: of ze oordeelt dat u het wel kan betalen. U zal bewijsstukken moeten voorleggen van een regelmatig inkomen. Loonstrookjes of bewijzen van loonstortingen in de voorbije maanden, of van stortingen van uw pensioen. Wie met een tijdelijk contract werkt, is niet bij voorbaat uitgesloten maar moet bijvoorbeeld een verklaring van de werkgever tonen. Mogelijk moet u een akte van loonoverdracht ondertekenen voor het eventuele geval dat u niet meer betaalt.

Dat komt nog naast de borgsom - bijvoorbeeld één maandbedrag - die u pas terugkrijgt als het voertuig proper en wel weer is ingeleverd. Doorgaans wordt bij die inlevering de Renta-norm gebruikt. Die omschrijft wat als gewone gebruiksschade wordt beschouwd en wat niet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud