Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Auto's zonder rijbewijs: wat mag?

In tijden van crisis verkiest de consument een kleinere en zuinigere, en dus ook goedkopere auto. Ook de goedkoopste 'auto's zonder rijbewijs' kennen veel succes.

(netto) - CGM Automobiles, de Belgische invoerder van het merk Aixam, die 55 procent van het marktaandeel bezit, bevestigt de grote vraag naar auto's zonder rijbewijs. "Ons orderboekje zit behoorlijk vol. Wij verkopen gemiddeld 400 auto’s per jaar. Ook dit jaar kunnen we dat gemiddelde aanhouden." Eenzelfde geluid bij Ligier, het andere grote merk. In totaal worden jaarlijks ongeveer 1.000 auto’s van dit type verkocht.

Doelgroep?

Wie is het meest geïnteresseerd in deze wagens? Voornamelijk oudere personen of volwassenen die geen rijbewijs (meer) hebben, maar toch hun zelfstandigheid willen bewaren, of personen die slechts kleine afstanden afleggen.

In de stad kan een auto waar geen rijbewijs voor nodig is, perfect mee met het verkeer. Op stillere wegen op het platteland is de auto zonder rijbewijs ook een goed alternatief, zeker waar het openbaar vervoer ontbreekt.

Prijs

Zowel bij Aixam als Ligier bedraagt de gemiddelde prijs van een auto zonder rijbewijs... 10.000 euro. De constructeurs zijn er bovendien in geslaagd het vaak negatieve beeld dat een auto van dat type oproept, te doorbreken. Zij bieden nu een heel gamma aan modellen en types aan: stad, weg, sport of vrije tijd. Grillen die de prijs al snel tot 14.000 euro kunnen doen oplopen.

Zonder rijbewijs maar niet zonder regels!

  • Wettelijk gezien wordt een auto zonder rijbewijs gelijkgesteld met een bromfiets. De snelheid is beperkt tot 45 kilometer per uur.

  • Vanaf de leeftijd van 16 mag je ermee rijden.

  • Zoals de naam al doet vermoeden, is er geen rijbewijs A (motor) of B (auto) vereist. Maar opgelet, dat geldt enkel voor bestuurders die vóór 14/02/1961 geboren zijn. Voor alle bestuurders geboren na die datum, is het rijbewijs A3 bromfiets vereist.

  • U moet geen verkeersbelasting betalen.

  • De bestuurders moeten de gewone verkeersregels naleven (veiligheidsgordel vastmaken, rechts van de rijbaan rijden, niet op fietspaden rijden). Er mag maar één persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Als de medepassagier een kind is jonger dan 12 en kleiner dan 1,5 meter, moet het in een kinderzitje zitten.

  • De volgende borden geven wegen aan die verboden zijn voor auto’s zonder rijbewijs:

Wettelijk gezien wordt een auto zonder rijbewijs gelijkgesteld met een bromfiets. De snelheid is beperkt tot 45 kilometer per uur.

Vanaf de leeftijd van 16 mag je ermee rijden.

Zoals de naam al doet vermoeden, is er geen rijbewijs A (motor) of B (auto) vereist. Maar opgelet, dat geldt enkel voor bestuurders die vóór 14/02/1961 geboren zijn. Voor alle bestuurders geboren na die datum, is het rijbewijs A3 bromfiets vereist.

U moet geen verkeersbelasting betalen.

De bestuurders moeten de gewone verkeersregels naleven (veiligheidsgordel vastmaken, rechts van de rijbaan rijden, niet op fietspaden rijden). Er mag maar één persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Als de medepassagier een kind is jonger dan 12 en kleiner dan 1,5 meter, moet het in een kinderzitje zitten.

De volgende borden geven wegen aan die verboden zijn voor auto’s zonder rijbewijs:

Gesloten voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen en motorfietsen met zijspan

Begin van een autosnelweg

Autoweg

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud