Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Car-Pass doet fraude met kilometertellers gevoelig dalen

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) heeft maandag het vijf miljoenste Car-Passcertificaat uitgedeeld in het autokeuringscentrum van Haren in Brussel.
©SV

Het aantal fraudegevallen met kilometertellers is gedaald van 60.000 in het jaar 2000 naar 1.250 vorig jaar. De Car-Pass werd eind 2006 ingevoerd. Wathelet pleit voor een Europees systeem. Waar in 2000 nog 60.000 fraudegevallen met de kilometerstanden werden geregistreerd, bedroeg dat vorig jaar nog slechts 1.250. "De Car-Pass is de oplossing voor de sector om fraude met de kilometerteller aan te pakken", aldus staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet.

Dergelijke fraude verstoort de tweedehandsmarkt van auto's en zorgt voor oneerlijke concurrentie binnen de sector. Wie de reÃ"le kilometerstand van een tweedehandswagen niet kent, kan het onderhoudsschema ook niet opvolgen waardoor de veiligheid in het gedrang komt.

Wathelet pleit voor een Europees systeem, want op de kilometerstand van ingevoerde wagens heeft Car-Pass geen zicht. Daarmee wordt nochtans regelmatig geknoeid, volgens een Nederlandse analyse gaat het om bijna een zesde van de ingevoerde wagens.

De wet tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen is eind 2006 van kracht geworden, met de hulp van de automobielsector en de organisaties Touring en VAB. Sinds 1 december van dat jaar heeft de vzw Car-Pass via de autokeuringscentra vijf miljoen certificaten uitgedeeld aan 3,5 miljoen verschillende wagens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud