Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Cash for cars is een feit: bereken hier hoeveel uw bedrijfswagen oplevert

Nu de wet over de invoering van een mobiliteitsvergoeding in het Staatsblad is verschenen, kunt u uw bedrijfswagen inleveren in ruil voor een bedrag in cash. Hoeveel euro’s u dan maandelijks meer in uw loonzakje krijgt, kunt u hier berekenen met onze tool.
Nu de cash-for-carregeling van kracht is, kunnen werknemers uitrekenen of het systeem voor hen voordelig is. ©Tim Dirven

Midden maart zette het parlement het licht op groen voor de zogenaamde cash-for-carregeling. Die regeling houdt in dat u uw firmawagen kunt inleveren in ruil voor een bedrag in cash, de zogenaamde mobiliteitsvergoeding. Vorige week verscheen de wet in het Staatsblad.

Dé vraag die iedereen beantwoord wil zien is dan ook hoeveel euro’s hij extra zal krijgen als hij zijn bedrijfswagen van de hand doet.

Verschijnt deze tool hier niet? Bekijk hem dan via deze link.

Even geduld...

De maximale cash die u in ruil voor uw bedrijfswagen krijgt, is niet gelijk aan het budget waarmee uw werkgever de wagen leaset bij de leasefirma, maar wordt berekend aan de hand van een formule die gebaseerd is op de cataloguswaarde inclusief opties en BTW van uw bedrijfswagen en of u een tankkaart van uw werkgever hebt.

Op dat brutobedrag zult u belast worden. Die belasting bedraagt minstens 655 euro per jaar.

Bent u van plan zelf een auto kopen dan is de kans klein dat de cashvergoeding volstaat om alle bijhorende kosten te dekken, zoals inschrijving, verzekering en onderhoud. 

Niet voor iedereen

UITGELEGD | cash for cars of mobiliteitsbudget

Wat is voor u de beste keuze? Levert u de bedrijfswagen in, in ruil voor cash? Of kiest u beter voor een mobiliteitsbudget? We zetten alles wat u moet weten op een rij.

U ruilt uw bedrijfswagen in voor cash. U moet werkelijk afstand doen van uw firmawagen.

De cash-for-carregeling is alleen mogelijk voor werkgevers die hun werknemers al minstens drie jaar een bedrijfswagen aanbieden. En de betrokken werknemer moet in de laatste drie jaar al minstens een jaar over een bedrijfswagen beschikken, waarvan minstens drie maanden voor de aanvraag tot de inlevering van de auto.

Alleen werknemers kunnen hun bedrijfswagen inruilen. Zelfstandige bedrijfsleiders kunnen de firmawagen niet inruilen voor cash, tenzij ze hun mandaat onbezoldigd uitoefenen.

Een werkgever is nooit verplicht om cash te geven in ruil voor uw firmawagen. Hij kan oordelen dat de inlevering van de bedrijfswagen geen zin heeft, omdat u bijvoorbeeld als vertegenwoordiger voortdurend onderweg bent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.