Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fors lagere prijs aan de pomp is utopie

De prijs van huisbrandolie zakt vandaag met 3,7 procent. Ook andere olieproducten worden wellicht goedkoper. Maar de verwachte verzwakking van de euro zal de prijsdaling afremmen.
©BELGA

De maximumprijs van huisbrandolie daalt met 3,17 cent naar 0,826 euro per liter, meldt de federale overheidsdienst Economie. Ze verwijst naar lagere noteringen op de internationale markt.

‘Voor de derde keer sinds eind augustus wordt huisbrandolie goedkoper’, signaleert Jean-Louis Nizet, de secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie. Hij merkt op dat er twee redenen zijn voor de prijsdaling. ‘De prijs van aardolie is gedaald van 114 naar 108 dollar. Bovendien steeg de euro van 1,32 naar 1,35 dollar.’

De recente daling van de olieprijs is te danken aan een combinatie van factoren. In de eerste plaats is de bezorgdheid over een militaire aanval op Syrië afgenomen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de relaties tussen de VS en Iran ontdooien. En de productie in verscheidene landen stijgt: Irak en Nigeria nemen sommige pijpleidingen opnieuw in gebruik en Libië heropende zijn olievelden in het westen van het land.

De versteviging van de euro is een gevolg van het soepel monetair beleid van de VS. De Amerikaanse centrale bank (Fed) besliste vorige week onverwacht om de geldkraan open te houden. Economen hadden voorspeld dat de Fed zijn obligatieaankopen zou temperen.

Sommige economen en de oliemarkt verwachten dat aardolie het komende jaar nog goedkoper wordt. ‘De olieprijs zal tegen eind 2014 terugvallen naar zowat 90 dollar per vat’, voorspelt Koen De Leus. De KBC-econoom voltooide net een studie over de gevolgen van de schalierevolutie voor de olieprijs. Aangezien een vat Brent-olie gisteren 108 dollar kostte, zou de prijs 17 procent dalen.

De Leus merkt op dat een toename van de reservecapaciteit de olieprijs doorgaans doet dalen. ‘De gestegen productie van schalieolie, het heropstarten van oliewinning na de ramp met Deepwater Horizon in de Golf van Mexico en de Canadese teerzanden: stuk voor stuk drukken ze de vraag naar OPEC-olie. De reservecapaciteit neemt daardoor toe, evenals door de gestaag stijgende olieproductie in Irak.’

De KBC-econoom is relatief optimistisch met zijn prognose van een flinke prijsdaling. De futuresmarkt, die de algemene verwachting van de oliemarkt weerspiegelt, ziet de prijs van Brent-olie tegen december 2014 verminderen naar 100 dollar per vat. Sommige banken zijn somberder. ING en JPMorgan voorspellen dat de olieprijs snel opveert tot minstens 110 dollar.

Wat mag de consument verwachten als KBC gelijk krijgt en de olieprijs terugvalt naar 90 dollar per vat? De prijs aan de pomp is niet alleen afhankelijk van de dollarprijs op de internationale markt. Ook de euro-dollarkoers en de belastingen op olieproducten spelen een rol.

KBC voorspelt dat de euro tegen eind 2014 zal verzwakken tot 1,20 dollar, versus 1,35 dollar gisteren. Dat zou betekenen dat de olieprijs in euro slechts met ruim 6 procent daalt naar 75 euro per vat.

De prijsdaling voor de consument zal nog kleiner zijn, omdat de productprijs door de hoge belastingen slechts een beperkt deel van de prijs aan de pomp vertegenwoordigt. Bij diesel vertegenwoordigt de productprijs slechts 41 procent van de prijs aan de pomp. Dat betekent dat een daling van de productprijs met 6 procent de prijs aan de pomp met amper 2,5 procent drukt.

Bij huisbrandolie, die minder zwaar wordt belast, is het effect groter. Een daling van de productprijs met 6 procent, drukt de prijs voor de consument met ruim 4 procent.

Deze eenvoudige rekenoefeningen onderschatten de prijsdaling voor de consument licht, omdat de btw lichtjes daalt en de recente daling van de olieprijs nog niet helemaal is verrekend. Anderhalf miljoen Belgische gezinnen verwarmen hun woning met huisbrandolie.

Klik op het beeld om te vergroten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud