Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Geen tweedehandsauto zonder checklist

Heel wat mensen die op het 96ste Autosalon het glimmende koetswerk gaan bewonderen, kopen nadien gewoon een tweedehands auto. Wie niet bedrogen wil uitkomen, moet vooral veel checken.
Advertentie
Het is het moment om een tweedehands auto te kopen. Na het Autosalon komen er altijd meer op de markt. ©Kristof Vadino

Volgens de site 2dehands.be blijft de tweedehandswagen erg populair in België. Van alle voertuigen die elk jaar in het verkeer worden gebracht, is meer dan de helft tweedehands. Uit een analyse van de tweedehandssite blijkt dat Belgen vooral op zoek gaan naar luxemerken. Audi, BMW, Mercedes en Volvo scoren het hoogst in de zoekresultaten van de grootste Belgische zoekertjessite.

Wie nu op jacht gaat, kan uit een ruim aanbod kiezen. Na het Autosalon komen altijd meer tweedehandsauto’s op de markt. 2dehands.be ziet in januari 20 procent meer zoekertjes dan in december. Ook op zoek naar een tweedehands auto? Dan moet u op een aantal zaken letten.

Autohandelaar of particulier?

Als u vooral een goede prijs wilt, bent u goedkoper af bij een particulier. Maar dan heeft u minder garanties over de staat van de auto. Bij een autohandelaar krijgt u normaal gezien een auto die technisch helemaal in orde is, met een garantie van een jaar. Voor die extra’s betaalt u een hogere prijs. Het is altijd verstandig om de prijzen voor tweedehands wagens te vergelijken op websites die gespecialiseerd zijn in autoverkoop.

Documenten

Koop nooit een tweedehands wagen als de verkoper niet over alle nodige documenten beschikt. Een particuliere verkoper moet de originele verkoopfactuur kunnen voorleggen. Een professionele autohandelaar maakt een nieuwe factuur op. Daarnaast moet in de auto het gelijkvormigheidsattest en het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’ aanwezig zijn. Ook het attest van de tweedehandskeuring mag niet ontbreken. Dat mag niet ouder dan twee maanden zijn.

Car-Pass

Sinds 2006 moet elke auto een Car-Pass hebben. Dat document geeft een overzicht van de kilometerstand op verschillende momenten. De kilometerstanden komen van diverse bronnen zoals garages, koetswerkherstellers, bandencentrales en de autokeuring. Die zijn wettelijk verplicht om de recentste kilometerstand door te geven aan de vzw Car-Pass. De Car-Pass moet fraude met kilometertellers van auto’s tegengaan. Hij is de bevoegdheid van de federale overheidsdienst Economie.

U kunt de echtheid van een Car-Pass online checken.

U moet een Car-Pass aanvragen bij het binnenrijden van de autokeuring. De inspecteur van de autokeuring noteert de kilometerstand en laat een Car-Pass afdrukken. Dat kost 7,10 euro. Als minder dan vier kilometerstanden worden vermeld, is de Car-Pass gratis.

Omnium Verzekeren

U kunt een tweedehandsauto net zoals een nieuwe auto omnium verzekeren. Voor een nieuwe wagen is de ideale formule een omniumverzekering tegen cataloguswaarde. Die biedt u de garantie dat u dezelfde wagen kunt kopen na een totaal verlies of diefstal.

Voor een recente tweedehands wagen kunt u overwegen een omniumverzekering tegen factuurwaarde af te sluiten. In dat geval betaalt u een lagere premie.

Verzekeraars maken een verschil tussen een grote en een kleine omnium. De grote dekt de schade na een ongeval (zelfs als u dat veroorzaakt), brand, diefstal, vandalisme, glasbreuk, natuurramp, aanrijding met een dier en andere schade aan uw voertuig. De kleine omnium dekt alles behalve de schade na een ongeval en de ‘andere schade’. Die verzekering is goedkoper dan de full option en wordt geregeld aangeraden voor tweedehandsauto’s.

Een Car-Pass wordt op speciaal papier gedrukt, zodat hij beveiligd is tegen namaak of fraude. Als u toch twijfelt aan de echtheid van het document of aan de informatie die erop staat, dan kunt u de echtheid ervan altijd verifiëren op de website van Car-Pass.

Identiteitscontrole

Controleer de identiteitskaart van de verkoper om zeker te zijn dat hij wel degelijk de eigenaar van de wagen is. Ga na of het chassisnummer dat in de documenten staat, overeenstemt met dat van de auto. Check ook de datum waarop de financiering voor de auto werd beëindigd. Dat voorkomt dat de wagen in beslag wordt genomen door de bank van de vorige eigenaar als de lening niet volledig is afgelost.

Btw of niet?

Als u een tweedehands wagen van een particulier koopt, betaalt u geen btw. Als u een auto van een garagehouder koopt, zijn er twee mogelijkheden. Als hij de auto van een btw-plichtige heeft gekocht, dan rekent hij 21 procent btw aan op de volledige prijs. De btw komt in dat geval apart op de factuur te staan.

Als de garagehouder de auto van een particulier heeft gekocht, dan rekent hij alleen btw aan op de marge, met andere woorden de winst die hij maakt door het voertuig door te verkopen. Dan wordt geen btw-bedrag op de factuur vermeld.

Als u bijvoorbeeld een tweedehands auto koopt voor bruto 15.000 euro, dan staat er ofwel 12.396,69 euro + 2.603,31 euro btw op de factuur, ofwel 15.000 euro met de vermelding dat de margeregeling werd toegepast.

Een Tweedehandsauto voor uw vennootschap

De aftrekmogelijkheden van btw zijn afhankelijk van wie de verkoper is: een particulier, een andere btw-plichtige onderneming waarvan de hoofdactiviteit buiten de autoverkoop ligt of een btw-plichtige garage.

Als uw vennootschap de auto van een particulier koopt, kan ze geen btw aftrekken. Een particulier is niet btw-plichtig.

Als een ander bedrijf de auto verkoopt, dan komt er wel btw op de factuur. Doorgaans kan het andere bedrijf slechts de helft van de btw recupereren, waardoor een btw van 10,5 procent op de factuur staat.

Als u de tweedehands auto van een garage koopt, zijn er twee mogelijkheden. Als de garagist het voertuig van een andere btw-plichtige kocht, dan vermeldt hij de btw apart op de factuur. Aangezien het beroepsmatig gebruik beperkt is tot 50 procent, kunt u maximaal 50 procent aftrekken.

Als de garagist de auto van een particulier kocht, is er geen btw verrekend. Uw vennootschap kan ook geen btw aftrekken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud