Tegen eind dit jaar stelt Assuralia Belgische bestuurders een applicatie ter beschikking waarmee ze een ongevalsaangifte met materiële schade digitaal kunnen doorsturen. Dat meldde Het Laatste Nieuws eerder deze week. Toch zal Assuralia niet de eerste zijn die dergelijke app aanbiedt. Want Assisto, een app ‘Made in Belgium’, biedt die dienst al ruim een jaar aan. De app werd samen met verzekeringsmaatschappijen ontwikkeld om de aangifte van een schadegeval te verbeteren. De app is niet alleen geschikt voor ongevallen met de auto, maar ook bij diefstal, vandalisme of schade door natuurkrachten aan uw voertuig.
'Sinds de lancering werd Assisto al ruim 100.000 keer gedownload, waarvan 35.000 downloads in België’, zegt medeoprichter Lionel de Somer. De makers van de app hebben dus de ambitie om er een Europese standaard van te maken. De app bestaat momenteel in 18 landen en is beschikbaar in 10 verschillende talen. Op die manier kan elke bestuurder zijn deel van het aanrijdingsformulier opstellen in zijn moedertaal, maar daarnaast ook het volledige document in zijn eigen taal ontvangen. ‘Tegen de herfst bestrijken wij alle landen van Europa en voor het einde van het jaar zal de app in alle Europese talen beschikbaar zijn’, voegt hij eraan toe. ‘Alle Europeanen moeten dezelfde app gebruiken. Anders heeft dat Europees aanrijdingsformulier geen enkele zin.’
Digitale groene kaart
Dat de app in Luxemburg de referentie is, laat Assisto toe nieuwe diensten te ontwikkelen: voortaan bevatten de groene kaarten die in het Groothertogdom verdeeld worden een QR-code. Die is beveiligd en legt een link tussen de databank van de verzekeraar en de gsm van de gebruiker.
Als de bestuurder bij een ongeval die QR-code scant via de applicatie Assisto, wordt zijn elektronische ongevalsaangifte dus automatisch vooraf ingevuld. Hij hoeft dus slechts nog enkele opmerkingen en de omstandigheden van het ongeval manueel aan te brengen en foto’s te nemen. ‘Dankzij dat systeem duurt het nog slechts 5 tot 7 minuten om een ongevalsaangifte in te vullen’, legt Lionel de Somer uit. In Europa beschikken al ruim 500.000 automobilisten over een gedigitaliseerde groene kaart.