Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe nog goedkoop tanken?

Slecht nieuws voor uw portemonnee: de maximumprijzen van diesel en benzine stijgen opnieuw. Hoe kunt u besparen op brandstof?
©Photo News

Sinds vanochtend bedraagt de maximumprijs voor een liter diesel 1,5230 euro per liter. Ook benzine wordt opnieuw duurder. Voor een liter Eurosuper 95 betaalt u dan maximaal 1,6530 euro. Voor Eurosuper 98 is dat zelfs 1,6730 euro per liter. En bij elke nieuwe prijsstijging vraagt de consument zich telkens weer af hoe hij die budgetpost kan terugschroeven.

'Mobiele' prijzen

Sinds december kan al wie een smartphone of tablet bezit op elk tijdstip zien waar hij het goedkoopst kan tanken. De applicatie ‘Carbeo’ geeft een overzicht van de brandstofprijzen van ruim 3.400 benzinestations in België (en ruim 230 pompen in Luxemburg). Daarbij wordt gebruikgemaakt van de gegevens op de website brandstofprijzen.be. De applicatie biedt ook enkele interessante opties. Zo kunt u de resultaten sorteren op basis van de prijs of de afstand. U kunt ook de reisroute naar het gekozen benzinestation opvragen.

Voor de applicatie moet u wel betalen. Maar de kostprijs van 5,99 euro verdient zichzelf terug vanaf uw eerste tankbeurt. In de omgeving van Herstal bijvoorbeeld bedraagt het prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste pomp 0,153 euro voor een liter diesel. Op een tankbeurt van 50 liter maakt dat een verschil van liefst 7,65 euro.

Benzinestation Dieselprijs (in €/l)
1. DATS24
1,370
2. Pompe du Peuple
1,373
3. Shell Express 1,399
4. Lukoil 1,380
5. Shell
1,412
6. Esso
1,523

Bron: Brandstofprijzen.be op 06/01/2012

‘Express’ pompen…

Beschikt u niet over een mobiele applicatie? Tank dan zeker bij automatische benzinestations, zoals DATS24 (Colruyt), de Pomp van het volk, Esso ‘Express’, Shell ‘Express’ of Q8 Easy. Uit het prijsoverzicht blijkt dat die altijd goedkoper zijn.

Tip: beschikt u over een gps, dan kunt u via DATS 24 gratis de gegevens downloaden van alle benzinestations van de groep Colruyt. Q8 biedt een gelijkaardige dienst aan voor gps-toestellen van de merken Garmin, Tom Tom en Michelin. Shell beschikt dan weer over zijn eigen applicatie.

… en kwaliteitspompen

‘Express’ benzinestations worden vaak onterecht als 'lowcost' bestempeld. De brandstof die zij verkopen, is nochtans identiek aan die van andere benzinestations. De belangrijkste leverancier van DATS24 is bijvoorbeeld niemand minder dan TotalFina. Ook Q8 garandeert dat zowel Q8 als Q8 Easy identiek dezelfde brandstof verkoopt. Duurdere brandstof biedt dus geen enkele garantie op een betere kwaliteit of een lager verbruik.

Wat met verbeterde brandstof?

Heel wat automobilisten zijn er nochtans van overtuigd dat ze meer kilometers kunnen afleggen wanneer ze, weliswaar duurdere, brandstoffen met additieven tanken, zoals Excellium bij Total of V-Power bij Shell. En ze hebben niet volledig ongelijk. Wie Excellium tankt, verbruikt bijna een halve liter minder op 100 kilometer .

Brandstof Verbruik (liter diesel per 100 km)
Total Excellium 8,87 l
Shell V-Power 9,17 l
Makro 9,17 l
Esso 9,19 l
Q8 9,19 l
Avia 9,23 l
Shell 9,27 l
Oeral 9,27 l

Bron: studie Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen, 2009

Wat u bespaart op uw brandstofverbruik, wordt volledig tenietgedaan door de hogere prijzen van die beter presterende brandstoffen. Automobilisten hebben ook de indruk dat ze met verbeterde brandstoffen meer kilometers kunnen afleggen omdat die een antischuimmiddel bevatten. Want diesel die geschud wordt, schuimt nu eenmaal. Tenzij u wacht tot het schuim zakt, is uw tank dus nooit volledig gevuld. Volgens een enquête van de RTBF kunnen autobestuurders dankzij het antischuimmiddel 6 tot 7 liter extra tanken. "Het is dan ook normaal dat ze meer kilometers kunnen doen", besluit journalist Olivier Badard.

10 applicaties voor uw auto

Met uw smartphone kunt u heel wat tijd en geld uitsparen. Welke applicaties moet u daarvoor downloaden? U leest het hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud