Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe ver rijdt u met 2 euro?

Zowel de prijzen voor diesel als benzine bereiken dezer dagen weer nieuwe recordprijzen. Hoe ver rijdt u met 1, 2, 3 of 4 euro brandstof?

Er gaat bijna geen week voorbij zonder dat de brandstofprijzen stijgen. Deze ochtend heeft de dieselprijs een nieuw record bereikt (1,579 euro per liter, +2,9 eurocent). En morgen is benzine aan de beurt. Ook die stijgt naar een nieuwe recordhoogte. Wie vanaf morgen superbenzine 95 tankt, betaalt daar aan de pomp maximaal 1,7690 euro voor. Voor superbenzine 98 moet u 1,7890 euro neertellen.

In dat tempo zal de symbolische grens van 2 euro snel bereikt worden. Twee dagen geleden werd die grens in Frankrijk al overschreden. In een Parijs benzinestation, gelegen op een parking in de rue Saint-Antoine, vlak bij de Place de la Bastille, kost een liter superbenzine 95 momenteel 2,020 euro per liter.

Iran en dollar

De huidige prijzen zijn deels te wijten aan de geopolitieke spanningen met Iran. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) richt de aandacht van de markten zich op de mogelijke verstoring in de bevoorrading van Iraanse ruwe aardolie. Het IEA verwacht dat de uitvoer van Iraanse olie vanaf midden 2012 met minstens een derde zal verminderen als gevolg van internationale sancties.

Daarnaast hebben de positieve uitlatingen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) over de Amerikaanse economie een stijging van de dollar als gevolg gehad. En aangezien olie in dollar wordt verhandeld, blijven de brandstofprijzen in Europa stijgen.

In 2008, toen de vorige records werden opgetekend, was het net het tegenovergestelde. Toen beschermde de sterke euro de Europese automobilisten tegen de voortdurende stijging van de olieprijzen.

Hoe ver kunt u gaan?

Door die aanhoudende prijsstijgingen wordt het aantal kilometer dat u met 1 euro kunt afleggen, steeds kleiner. Wilt u weten hoe ver u kunt rijden met 1 euro (of zelfs met 2, 3 of 4 euro), gebruik dan onze interactieve kaart. U vult de stad in van waaruit u vertrekt, het brandstofverbruik van uw wagen per 100 kilometer en tot slot de prijs van uw brandstof. U beschikt ook over een optie 'heen en terug'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud