Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoeveel kost een onderhoud van de airco in uw wagen?

Ook uw wagen lijdt onder de warmte. Extreme weersomstandigheden kunnen pannes veroorzaken. Hoe vermijdt u dat soort problemen? En hoeveel kost een onderhoud?

Het aantal gevallen van autopech lag de afgelopen maand 15 procent hoger dan in juli vorig jaar. Dat zegt pechverhelper Touring. Automobilisten kregen vooral af te rekenen met batterij- en koelingproblemen. Omdat er opnieuw een erg warme periode wordt voorspeld, geeft Touring een aantal tips om problemen te vermijden.

De bijstandsorganisatie raadt aan bij vertrek enkele minuten met de ramen open en de airco uit te rijden. Zo kan de eerste warmte weg uit het voertuig. Daarna wordt aangeraden de airco niet lager dan 24 graden te zetten en het knopje voor circulatie van de binnenlucht te activeren.

Onderhoud van de airco

Vertrekt u binnenkort met de auto op reis? De beste remedie om onaangename verrassingen te vermijden, is een check-up of onderhoud van uw voertuig vóór u vertrekt. Het aircosysteem van uw wagen vereist trouwens regelmatig een speciaal onderhoud. Na 3 of 4 jaar kan een koelmiddelverlies optreden., waardoor schade kan ontstaan.

Maar de herstelling van een defecte airco kost veel geld. Neem dus uw voorzorgen en vraag aan uw garagist om het aircosysteem van uw wagen een onderhoudsbeurt te geven. Indien nodig, vult hij uw airco met nieuw koelmiddel R134A.

Het is ook aan te raden om de droogfilter om de 4 jaar te laten vervangen. Die filter houdt vocht tegen en filtert de onzuiverheden uit het circuit, zodat corrosie in het hele systeem voorkomen wordt. U voorkomt zo ook andere problemen, zoals schade aan de compressor, een gebrek aan smering of het weglekken van het koelmiddel. En bovendien bespaart u op uw brandstofkosten.

Goed om weten: een abnormale verhoging van uw brandstofverbruik kan wijzen op een defect aircosysteem.

Wat kost het?

Bij Speedy is de aircodiagnose gratis. Midas rekent daarvoor 20 euro aan (75 euro als het koelmiddel moet ververst worden). Bij Auto 5 loopt momenteel een promotie aan 69 euro (normale prijs 79 euro). Voor die prijs wordt het circuit schoongemaakt en wordt gas en olie bijgevuld.

U kunt uw wagen uiteraard ook laten onderhouden door uw concessiehouder. Maar dan riskeert de prijs hoger uit te vallen. Een voorbeeld: bij Peugeot kost een gewone airco-reiniging 59 euro. Die prijs omvat een test van de airco en de reiniging en sanering van het technisch circuit en de verwarming.

Voor 80 euro meer (dus voor 139 euro) wordt ook uw interieur gereinigd, de pollenfilter vervangen en koelmiddel en olie bijgevuld.

Andere voorbeelden: een volledig onderhoud van het aircosysteem kost 103 euro bij Volkswagen en 159 euro bij Mercedes.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud