Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Houdt u ook (te veel) van uw auto?

Wat trager rijden, vaker te voet gaan of de fiets nemen, kiezen voor het openbaar vervoer,… De voorbije twaalf maanden veranderde maar liefst 90 procent van de Europeanen hun rijgedrag. De Belgen zijn het minst bereid om hun auto echt op te geven.

(netto, europcar) – Europcar voerde een grootschalig onderzoek bij meer dan 5.000 Europeanen in zeven landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De Belgen blijken de Europese trends niet altijd te volgen. We zetten de belangrijkste resultaten voor u op een rijtje.

Te gehecht aan hun auto

Net zoals in andere Europese landen vinden Belgische automobilisten de vrijheid en onafhankelijkheid die gepaard gaat met een eigen auto fijn (96%). Ze zijn ook erg gehecht aan hun eigen wagen (95%). Toch maken we ons de bedenking dat een auto bezitten duur is (86%) en 18% van de Belgische ondervraagden vindt zelfs dat – in hun financiële situatie – de kosten voor hun auto onredelijk zijn.

Daar staat wel tegenover dat wij Belgen het minst bereid zijn een van onze auto’s weg te doen in de komende twaalf maanden. Slechts 23% wil het overwegen, ten opzichte van 39% van de Europeanen. Dat willen ze doen om geld te besparen (72%) en omdat de kosten verbonden aan een auto toenemen (62%). Bij de Europeanen scoren die antwoorden respectievelijk 83% en 74%.

Belgen hebben hun rijgedrag veranderd

In lijn met het Europese gemiddelde (90%), heeft 87% van de Belgische bestuurders zijn manier van rijden aangepast uit economische overwegingen. We kozen er voornamelijk voor minder vaak te rijden (58% t.o.v. 63% in Europa) en de auto te laten staan bij korte afstanden (57% t.o.v. 67% in Europa).

Belgen zijn net zo begaan met het milieu als Europeanen

Liefst 53% van de Belgische automobilisten heeft zijn rijgedrag veranderd om zijn CO2-uitstoot te beperken. Bovendien geeft 64% van de Belgen de voorkeur aan een ecologische wagen en 58% is geïnteresseerd in de huur van een ecologische auto. Een derde is bereid meer te betalen om een 'groene' wagen te huren of te bezitten. Ter vergelijking, dit is eveneens het geval voor 41% van de Europeanen.

België staat als Europees land het minst open voor autohuur

Als het gaat over het huren van een auto, dan houden wij Belgen er toch een andere mening op na. Algemeen zien we er minder het nut van in: 35% vindt het praktisch (t.o.v. 47% van de Europeanen in totaal), 29% denkt dat een auto huren kan helpen om het gebruik aan te passen aan zijn behoeften (vs. 47%) , 26% vindt het economisch voordeliger dan een auto bezitten (vs. 33%) en slechts 25% vindt een auto huren een ecologischer alternatief voor een eigen auto (vs.33%).

De Belgen hebben van alle Europese landen die meededen aan de enquête blijkbaar het minste ervaring met het huren van auto’s. Het voorbije jaar deed slechts 20% dat, ten opzichte van 37% van de Europeanen. Opvallend is dan weer dat als we huren, wij dat vooral doen voor een vakantie of een lange trip. Dat is het geval in 72% van de gevallen, terwijl dat in Europa slechts 59% is. Wie de voorbije twaalf maanden geen auto gehuurd heeft, blijkt dat ook niet van plan. Slechts 16% van hen overweegt een auto te huren, het laagste percentage in Europa (gemiddeld 29%). Het grootste verschil tussen de Belgen en de rest van Europa? Meer dan de helft van de Europeanen (53%) ziet het huren van een auto als alternatief voor er eentje bezitten, in België is dat slechts 20%.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud