netto

Lenen voor auto nog nooit zo goedkoop

Koning Filip opende vandaag de 96ste editie van het Autosalon in Brussel. ©BELGA

0,85 procent. Wie leent voor een nieuwe wagen, kan dat momenteel spotgoedkoop doen. Toch informeert u zich beter goed vooraleer u een autokrediet afsluit.

Morgen opent het Autosalon de deuren voor het grote publiek. Traditioneel pakken banken dan uit met speciale tarieven voor autokredieten. Zo kan lenen voor een wagen al vanaf 0,85 procent, onder meer bij Belfius, KBC en ING.

Om van die goedkope leningen te profiteren moet u vaak wel een nieuwe auto kopen of een wagen die maximaal drie jaar oud is. Bij Belfius is bovendien vereist dat u de lening terugbetaalt in maximaal 84 maanden.

©MEDIAFIN

Een aantal banken past trouwens een speciaal tarief toe voor ecologische voertuigen. Ook dat gebeurt tegen erg lage tarieven. Bij BNPP Fortis bedraagt de intrestvoet 0,90 procent op voorwaarde dat u een hybride koopt of een benzine- of dieselwagen met een beperkte CO2-uitstoot. Voor benzinewagens mag de CO2-uitstoot niet hoger zijn dan 130 gram/km. Voor diesels ligt de bovengrens op 115 gram CO2 per km.

Waar moet u op letten als u een autolening afsluit?

De tarieven die banken aanrekenen, hangen altijd af van drie factoren: het ontleende bedrag, de looptijd van de lening en de vraag of u leent voor een nieuw dan wel een ouder voertuig.

Voor tweedehandswagens liggen de tarieven altijd hoger. Bij KBC is dat bijvoorbeeld 2,95 procent, terwijl dat voor een nieuwe wagen dus 0,85 procent is.

60
Looptijd
Leent u 10.001 tot 15.000 euro, dan moet u dat krediet binnen 60 maanden aflossen. Voor een lening van 15.001 tot 20.000 euro is dat 84 maanden.

Hoe langer de looptijd van een lening, hoe hoger de kostprijs. Het kan verleidelijk zijn om voor een langere looptijd te gaan omdat u dan maandelijks een minder hoog bedrag moet aflossen. Maar weet: een auto verliest snel zijn waarde. Als u uw nieuwe Audi al na enkele maanden in de prak rijdt, moet u de lening wel verder afbetalen. Om de consument te beschermen, beperkt de wet de looptijd van leningen op afbetaling. De maximale afbetalingstermijn is afhankelijk van het kredietbedrag. Leent u 10.001 tot 15.000 euro, dan moet u dat krediet binnen 60 maanden aflossen. Voor een lening van 15.001 tot 20.000 euro is dat 84 maanden.

Bij banken kunt u soms tot 120 procent van het factuurbedrag lenen. Zo zijn meteen ook de eerste kosten die verbonden zijn aan een nieuwe auto gedekt. Denk bijvoorbeeld aan de verkeersbelasting of de kosten van een autoverzekering. Maar hoe meer u leent, hoe hoger de kosten uitvallen.

Nul procent

Bij autoconstructeurs kan u soms lenen tegen 0 procent. Wees daar evenwel op uw hoede voor. In ruil moet u vaak een substantieel voorschot betalen, zodat u niet het volledige bedrag kunt lenen. En, in tegenstelling tot bij de banken, betaalt u niet altijd alle maanden hetzelfde bedrag af.

Als u via een autoconstructeur een autolening afsluit, onderhandel dan best eerst over de prijs van de auto (inclusief mogelijke opties) en ga pas daarna het gesprek aan over de kredietvoorwaarden.

Het is ook mogelijk dat constructeurs in ruil voor het nultarief minder happig zijn om kortingen op de aankoopprijs toe te kennen. Of minder royaal zijn bij de toekenning van gratis opties. Onderhandel daarom best eerst over de prijs van de auto (inclusief mogelijke opties) en ga pas daarna het gesprek aan over de kredietvoorwaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect