Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Minder rijden? Kies voor goedkopere autoverzekering

Velen werken almaar meer van thuis uit, winkelen lokaler en fietsen vaker. Als u daardoor minder met de auto rijdt, kunt u besparen op uw autoverzekering.
Advertentie
©AFP

Door de coronacrisis laten bestuurders hun auto vaker aan de kant. Telewerk is een blijver, we winkelen meer lokaal en nemen vaker de fiets of gaan te voet. Dat wordt bevestigd door cijfers: sinds maart legden de klanten van Corona Direct gemiddeld 15 procent minder kilometers af dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de toekomst zal de auto vaker op stal blijven. ‘Bijna een op de vijf van onze klanten past de premie van zijn autoverzekering aan, vroeger was dat een op de tien’, zegt Els Blaton, topvrouw van Corona Direct Verzekeringen. ‘In 60 procent van de gevallen gaat het om een verlaging van de premie, terwijl voor de lockdown nog 60 procent die verhoogde.’

Kilometerverzekering

Corona Direct biedt een echte kilometerautoverzekering aan: u betaalt een premie volgens het werkelijk aantal gereden kilometers. Dat geldt voor alle dekkingen. Een burgerlijke aansprakelijkheid auto - die wettelijk verplicht is - vergoedt de schade aan derden als u een ongeval veroorzaakt. Met een omnium krijgt u ook schade aan uw eigen wagen vergoed. Een ‘kleine omnium’ is een dekking tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurrampen en een aanrijding met dieren.

-15 %
Sinds maart legden de klanten van Corona Direct gemiddeld 15 procent minder kilometers af dan in dezelfde periode vorig jaar.

De werkwijze van Corona Direct doet denken aan de water- en elektriciteitsfactuur. Bij de start wordt gevraagd naar het aantal kilometers dat u het komende jaar denkt te rijden. Op basis daarvan betaalt u een aantal keer per jaar een voorschot. Aan het einde van elk verzekeringsjaar ontvangt u een e-mail om via de website uw kilometerstand door te geven. Reed u minder dan eerst geschat, dan krijgt u het verschil terugbetaald. Wie meer reed, blijft verzekerd maar moet bijbetalen voor de extra gereden kilometers. Die laatste kilometers kosten niet meer dan de eerste. Doet u meer kilometers dan voorzien en hebt u een ongeval, dan zijn er geen gevolgen.

De meeste andere verzekeraars geven kortingen aan bestuurders die een beperkt aantal kilometers rijden. De korting en de voorwaarden verschillen van verzekeraar tot verzekeraar (zie tabel). Doorgaans zijn er kortingen op alle waarborgen, maar bij sommige verzekeraars is er alleen een voordeel voor de burgerlijke aansprakelijkheid. Het volstaat dat u bij het aangaan van het contract de kilometerstand en een schatting van het aantal kilometers dat u zult rijden doorgeeft. Nadien zijn er geen formaliteiten. Het is dus niet nodig op gezette tijdstippen uw kilometerstand door te geven, ook niet op de jaarlijkse vervaldag.

Wat als u toch meer rijdt dan verwacht? Als uw rijpatroon verandert, verwacht de verzekeraar dat u dat meldt. Bij sommige verzekeraars moet dat binnen een vastgestelde termijn. Doet u dat niet? Bij een schadegeval zal wel altijd naar de kilometerstand worden gevraagd. Als dan blijkt dat u meer gereden hebt, kunnen er gevolgen zijn. Vele verzekeraars gebruiken een vrijstelling, wat betekent dat u dat deel van de kosten uit eigen zak moet betalen. Vaak is dat 250 euro, maar dat kan tot 500 euro oplopen. De premie van uw autoverzekering zal ook worden aangepast volgens het werkelijk aantal gereden kilometers.

Elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben een beperkte actieradius, waardoor ze gemiddeld minder kilometers per jaar rijden. Dat maakt een vorm van kilometerverzekering vaak interessant.

De criteria waarop de autoverzekeringspremie voor een elektrische auto wordt bepaald, zijn dezelfde als voor een klassieke verbrandingsmotor: onder andere uw leeftijd, schadehistoriek en het vermogen van uw voertuig. Sommige verzekeraars geven een verlaagd tarief voor milieuvriendelijke wagens.

Opzeg

Rijdt u de jongste maanden veel minder met de auto en wilt u overstappen naar een formule voor wie minder kilometers aflegt bij uw verzekeraar? Wanneer de aanpassing er kan komen, verschilt naargelang de aanbieder. Bij sommige verzekeraars kan een premieaanpassing alleen vanaf het volgend contractjaar, andere zijn flexibeler en laten tijdens de looptijd van een contract aanpassingen toe.

Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? U kunt een autoverzekering niet meer opzeggen als een betalingsuitnodiging in uw bus valt. Een autoverzekering moet uiterlijk drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag worden opgezegd.

Een uitzondering op die regel is als de verzekeraar de voorwaarden heeft gewijzigd. Een premieverhoging of een verandering van het contract hoeft u niet te aanvaarden. Zo kunt u bij een premieverhoging de verzekering opzeggen op het moment dat u een betalingsuitnodiging ontvangt. Uw verzekeraar moet aangeven binnen welke periode u dat kunt doen.

Korting verschilt naargelang de verzekering

De meeste verzekeraars geven een korting voor bestuurders die een beperkt aantal kilometers per jaar rijden. Elke verzekeraar heeft een eigen beleid.

AG Insurance en BNP Paribas Fortis

Een korting van 5, 10 of 15 procent, afhankelijk van het type voertuig en het aantal gereden kilometers (minder dan 7.500, 15.000 of 25.000 per jaar).

Allianz

Een korting tot 10 procent voor wie minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt.

AXA

Een premiekorting van 15 procent voor wie minder dan 5.000 kilometer per jaar rijdt en van 10 procent voor minder dan 10.000 kilometer.

Belfius

Een korting van maximaal 15 procent voor wie minder dan 17.500 kilometer per jaar rijdt. De CO₂-uitstoot van de auto mag maximaal 135 gram zijn.

DVV Verzekeringen

Een korting van 10 procent voor bestuurders van minstens 26 jaar die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden.

Ethias

Een premievermindering van 15 procent op de burgerlijke aansprakelijkheid en 10 procent op een omnium voor wie minder dan 10.000 kilometer per jaar aflegt.

Federale Verzekering

Een korting van 15 procent voor wie niet meer dan 12.500 km per jaar rijdt.

KBC Verzekeringen

Gemiddeld 10 procent korting voor wie minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt.

ING België via NN Non-Life Insurance

Voor wie minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is er een korting tot 10 procent voor een burgerlijke aansprakelijkheid en mini-omnium en tot 15 procent voor een omnium.

P&V Verzekeringen en Vivium

Een korting van 10 procent voor wie minder dan 5.000 kilometer per jaar rijdt, en van 5 procent voor wie tussen 5.000 en 20.000 kilometer per jaar rijdt.

Yuzzu

De korting kan oplopen tot 50 procent van het normale tarief en hangt samen met kilometerschalen (bijvoorbeeld 0 tot 2.500 kilometer of 2.500 tot 5.000 kilometer).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud