Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Niet alle jonge Belgen hoeven auto

Te duur. Vooral om de hoge prijs zeggen drie op de tien jonge Belgen dat een auto bezitten niet meteen hoeft. Ze oordelen dat ze gemakkelijker en goedkoper af zijn met openbaar vervoer, en sporadisch een huurauto.
Advertentie
Drie jonge Belgen op tien zeggen in de komende vijf jaar geen eigen wagen te behoeven. ©rv

Een kwart van de Europese zogeheten 'generatie Y' - geboren tussen 1977 en 1994 - zegt geen plannen te hebben om in de komende vijf jaar een auto te kopen of te leasen. In ons land gaat het zelfs om 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte Touche Tohmatsu. In landen als India (92%), China (90%), Brazilië (83%), de VS (80%) en Duitsland (706%) hopen meer jonge mensen in de komende jaren een wagen te kopen.

Voor de Belgische generatie Y-consumenten voor wie een auto niet hoeft, blijkt de kostprijs de grootste hinderpaal voor de aankoop van een eigen wagen. De meesten noemen de hoge gebruiks- en onderhoudskosten (74 procent) en de betaalbaarheid (72 procent) als struikelblokken. Qua comfort volstaan te voet gaan of het openbaar vervoer gebruiken, zegt 70 procent.

'De voorkeur van deze jongeren verschuift eerder naar toegang tot een auto dan naar het bezit ervan', stelt Eric Desomer, Deloitte Belgium Automotive Sector Leader. Hij schrijft dit toe een het feit dat deze jonge mensen op de arbeidsmarkt komen vlak na een grote economische crisis, en aan de opkomst van nieuwe transportmogelijkheden zoals autodelen en een verbeterd openbaar vervoer.

Als ze toch zouden beslissen een wagen te kopen, dan letten ze minder op design, en meer op de kwaliteit van de klantenservice gedurende de hele levenscyclus van de wagen. Ook blijkt dat ze meer merken vergelijken dan de oudere generaties en al bij al ongeveer 10 uur bezig zijn met de markt en het aanbod te bestuderen vooraleer ze beslissen. Daarbij zijn familie en vrienden veel belangrijkere informatiebronnen dan dealers.

Liever hybride

Eén op de drie Belgische jonge ondervraagden geeft ook aan in de komende vijf jaar liever met een auto op alternatieve brandstof te gaan rijden, met een sterke voorkeur voor hybride wagens - die mogen desnoods tot 2.000 euro meer kosten.

De helft van de consumenten vindt echter dat er momenteel niet genoeg keuze is aan motoren die op alternatieve brandstof rijden. Ze menen dat overheidsreglementering een grote invloed heeft op de snelheid waarmee meer brandstofefficiënte modellen op de markt komen.

Qua technologie tonen ze veel meer interesse voor veiligheidstoepassingen zoals dodehoekdetectie dan voor technologieën die 'connectiviteit' bieden. 32 procent heeft belangstelling voor zelfrijdende auto's, de helft kijkt naar aanpasbare cruise controle of technologie om tussen de lijnen te rijden.

Auto-industrie

Deloitte voerde de studie uit om de auto-industrie te kunnen adviseren en bekeek daartoe de evolutie in de mobiliteitsbehoeften van een consumentengroep die naar schatting tegen 2020 uit 106 miljoen mensen zal bestaan. 23.000 jonge mensen in 19 landen werden ondervraagd - voor ons land ging het om 1.600 respondenten.

Voor de auto-industrie noemt Deloitte de resultaten 'potentieel een reden tot ongerustheid', daarbij verwijzend naar Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat er voor elke beschikbare deelauto liefst 32 auto's minder worden aangekocht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud