Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nog wat geduld voor loon in plaats van wagen

Loon in plaats van een wagen: dit punt in het begrotingsakkoord van de regering-Michel van vorig weekend, vond veel weerklank. Maar nog even geduld: de regering legt zichzelf op tegen april 2017 een kader te scheppen.
Advertentie
Het is wellicht geduld oefenen tot het inkomstenjaar 2018 eer de bedrijfswagen kan worden ingeruil voor fiets, trein, bus of nettoloon. ©Photo News

Vijf kabinetten, van de ministers van Werk, Sociale Zaken, Financiƫn, Mobiliteit en KMO's, moeten uitzoeken hoe het kader voor het mobiliteitsbudget er kan uitzien. Uit de notificaties van de ministerraad van gisteren blijkt dat ze daarvoor een half jaar uittrekken: tegen april 2017 moet het er zijn.

Tenzij er regelgeving met terugwerkende kracht wordt ingevoerd - wat zeer uitzonderlijk zou zijn - zullen nieuwe regels dus pas gelden vanaf het inkomstenjaar 2018.

Het mobiliteitsbudget, waardoor werknemers de keuze krijgen om een minder grote of helemaal geen bedrijfswagen meer ter beschikking te krijgen in ruil voor een fiets, een abonnement voor het openbaar vervoer of zelfs centen, werd opgepikt door de regering in het begrotingsakkoord. Binnen de bestaande wetgeving staat de werkgever voor ingewikkelde berekeningen, en kan ook geen netto bedrag worden uitgekeerd - wie nog budget heeft, krijgt dat bruto, maar daarop gelden belastingen en sociale lasten. 

De regering stelt zich tot doel een kader uit te werken voor een systeem waarbij ook voor bijkomend nettoloon kan worden gekozen, en dat dat bedrag fiscaal en parafiscaal (qua sociale lasten) op gelijkaardige wijze moet worden behandeld als de bedrijfswagen. Het is nog onduidelijk hoe dat geregeld kan worden.

Daarnaast wordt uitgegaan van budgetneutraliteit: het mag noch voor de werknemer, noch voor de werkgever of de overheid meer kosten.

Er wordt nagedacht over antimisbruikmaatregelen.

Het mobiliteitsbudget zal in eerste instantie enkel beschikbaar zijn voor werknemers die reeds een bedrijfswagen hebben. Hoe het eventueel uitgebreid wordt naar andere werknemers is voer voor later, en allicht voor sociaal overleg.

De aanpassing van de fiscale behandeling van tankkaarten zal in dit kader ingepast worden. Er is sprake van een forfaitaire heffing in de vennootschapsbelasting.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud