Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Olieprijs stijgt, portefeuille slabakt

Het zwarte goud laat opnieuw van zich horen, de oliekoersen gaan de hoogte in. Niet zonder reden. Maar de portefeuille van de consument zal hier al snel de gevolgen van ondervinden. Als dat nog niet het geval is...
Advertentie

(netto) - We zijn nog ver verwijderd van de prijs van 147 dollar per vat die vorige zomer werd genoteerd. Maar de recente stijging van de oliekoersen van 35 dollar tot meer dan 70 dollar per vat begin deze week stemt toch tot nadenken. De stijging is des te verrassender omdat de economische crisis volop woedt en de economische vooruitzichten somber zijn.

Waarom is de koers in 2 maanden verdubbeld?

  1. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), die 40 procent van de wereldproductie vertegenwoordigt, anticipeert op de daling van de vraag ten gevolge van de economische crisis door haar voorraden met meer dan 3 miljoen vaten per dag te verminderen. Die structurele herziening van het aanbod heeft de prijzen natuurlijk onder druk gezet.

  2. De extreem pessimistische context van eind vorig jaar is voorbij. De financiële markten hebben de indruk dat het ergste achter ons ligt. Dat is misschien wel waar, maar intussen heeft de hoop op een meer rooskleurige toekomst de financiële markten sinds begin maart nieuw leven ingeblazen. Toevallig net sinds de oliekoersen opnieuw begonnen zijn te stijgen.

  3. Ondanks de recessie, die zowat overal ter wereld gevoeld wordt, doen de financiële markten het beter omdat ze anticiperen op een economische heropleving tegen eind 2009, begin 2010. Maar een hoopvollere economische context impliceert ook een grotere vraag naar olie. Dat is een belangrijke factor die de voorbije weken de prijzen heeft beïnvloed. Ook omdat de berichten afkomstig van de opkomende markten die grote olieverbruikers zijn, zoals China, beter zijn dan verwacht. Deze landen komen de economische crisis duidelijk sneller te boven dan verwacht werd. Toch is voorzichtigheid geboden: het zijn slechts premissen van een heropleving die bevestigd moeten worden.

  4. Het speculeren heeft een invloed op de oliekoersen: de koersstijging tot 150 dollar per vat in 2008 was misschien overdreven, maar de daling tot 35 dollar per vat in maart 2009 was dat evenzeer. De meeste analisten denken dat we zullen evolueren naar een koers van 85 dollar per vat.

  5. De dollar zakt al 2 maanden van 1,25 tot 1,40 dollar voor 1 euro. Aangezien de oliekoersen in dollar worden uitgedrukt, heeft er een soort hefboomwerking plaatsgehad waardoor de prijzen zijn gestegen.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), die 40 procent van de wereldproductie vertegenwoordigt, anticipeert op de daling van de vraag ten gevolge van de economische crisis door haar voorraden met meer dan 3 miljoen vaten per dag te verminderen. Die structurele herziening van het aanbod heeft de prijzen natuurlijk onder druk gezet.

De extreem pessimistische context van eind vorig jaar is voorbij. De financiële markten hebben de indruk dat het ergste achter ons ligt. Dat is misschien wel waar, maar intussen heeft de hoop op een meer rooskleurige toekomst de financiële markten sinds begin maart nieuw leven ingeblazen. Toevallig net sinds de oliekoersen opnieuw begonnen zijn te stijgen.

Ondanks de recessie, die zowat overal ter wereld gevoeld wordt, doen de financiële markten het beter omdat ze anticiperen op een economische heropleving tegen eind 2009, begin 2010. Maar een hoopvollere economische context impliceert ook een grotere vraag naar olie. Dat is een belangrijke factor die de voorbije weken de prijzen heeft beïnvloed. Ook omdat de berichten afkomstig van de opkomende markten die grote olieverbruikers zijn, zoals China, beter zijn dan verwacht. Deze landen komen de economische crisis duidelijk sneller te boven dan verwacht werd. Toch is voorzichtigheid geboden: het zijn slechts premissen van een heropleving die bevestigd moeten worden.

Het speculeren heeft een invloed op de oliekoersen: de koersstijging tot 150 dollar per vat in 2008 was misschien overdreven, maar de daling tot 35 dollar per vat in maart 2009 was dat evenzeer. De meeste analisten denken dat we zullen evolueren naar een koers van 85 dollar per vat.

De dollar zakt al 2 maanden van 1,25 tot 1,40 dollar voor 1 euro. Aangezien de oliekoersen in dollar worden uitgedrukt, heeft er een soort hefboomwerking plaatsgehad waardoor de prijzen zijn gestegen.

Wat betekent dat voor uw portefeuille?

Het eerste gevolg spreekt voor zich. Terwijl de inflatie stilaan evolueert naar een deflatie (in België een historisch dieptepunt van -0,37 procent in mei), zal de recente stijging van de oliekoersen uiteraard een negatieve impact hebben op de consumptieprijzen in het algemeen. Stookolie en brandstofprijzen aan de pomp (gemiddeld 10 tot 15 procent van het gezinsbudget) zijn al aanzienlijk gestegen en dat voelen de gezinnen al sinds een goede maand in hun portefeuille. En het is wellicht nog niet voorbij.

De indexering van de lonen als tweede gevolg is positiever maar zal het verlies aan koopkracht, te wijten aan de stijging van de oliekoersen, niet kunnen compenseren. Het Planbureau voorziet tot nu toe niet in een indexsprong voor de lonen, maar de recente stijging van de oliekoersen zou hier wel eens verandering kunnen in brengen. Wordt vervolgd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud