Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Onbetaalde verkeersboetes automatisch met 35% verhoogd

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft een plan klaar dat een eind moet maken aan onbetaalde boetes. Bij buitenlandse chauffeurs zal voor meer overtredingen overgegaan worden tot een onmiddellijke inning. Onbetaalde boetes zullen ook automatisch met 35% worden verhoogd.
©BELGA

Minister Galant wil de verkeersveiligheid verhogen en vindt dat elke vastgestelde overtreding bestraft moet worden. 'Overtredingen moeten voor iedereen op dezelfde manier behandeld worden om discriminatie tussen Belgische en Europese burgers te vermijden', zegt ze in een mededeling.

In het plan is daarom de onmiddellijke inning voorzien voor alle overtreders, zowel Belgische als Europese. Via een recente richtlijn kunnen Europese landen makkelijker informatie uitwisselen en kunnen de verschillende lidstaten alle EU-burgers vervolgen voor acht soorten verkeersovertredingen, gaande van overdreven snelheid, het gebruik van alcohol of drugs achter het stuur tot gsm'en achter het stuur of het niet dragen van de gordel. Via onderhandelde akkoorden met de buurlanden wil Galant de lijst met overtredingen uitbreiden tot bijvoorbeeld foutparkeren. Met Frankrijk is er al zo'n overeenkomst.

Een tweede belangrijke vernieuwing is dat onbetaalde boetes automatisch met 35 procent worden verhoogd en dat ze na 30 dagen 'uitvoerbaar worden': indien de boete niet binnen dertig dagen wordt betaald, mag de overheid alle middelen inzetten, bijvoorbeeld via het inhouden op terug te storten belastingen.

De minister wil ook laten onderzoeken of ze verplichte opleidingen kan invoeren als alternatief voor een boete.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud