Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Prijs van huisbrandolie bijna verdubbeld in minder dan een jaar

De aanhoudende stijging van de internationale olieprijs laat zich voelen aan de pomp en in de energiefactuur.
©Lieven Van Assche

De prijs van huisbrandolie stijgt dinsdag met 2,3 procent naar 59,9 cent per liter. Dat meldt de Belgische Petroleum Federatie. Het gaat voor alle duidelijkheid om de maximumprijs bij een bestelling van minstens 2.000 liter. Wie minder dan 2.000 liter bestelt, moet per liter meer dan 60 cent betalen.

Ruim een jaar geleden begon de mazoutprijs aan een duik als gevolg van de coronacrisis die de vraag naar olie volledig deed opdrogen. Het dieptepunt werd neergezet eind april met een prijs van 30,55 cent per liter. Sindsdien heeft het optimisme over de heropening van de economie de prijs bijna doen verdubbelen. Wie vandaag 2.000 liter huisbrandolie bestelt, betaalt daar 1.202 euro voor, tegenover 611 euro eind april 2020.

Het ziet ernaar uit dat huisbrandolie de komende dagen nog duurder wordt. Maandag duwde een raketaanval op een oliesite in Saoedi-Arabiƫ de prijs van de Londense Brent voor het eerst sinds januari 2020 boven 70 dollar per vat.

Aan de pomp

Ook aan de pomp zitten de prijzen in de lift, maar die tarieven worden minder snel aangepast aan de evolutie op de internationale markten. De maximumprijs van benzine E10 ligt op 1,483 euro per liter, tegenover het dieptepunt van 1,142 euro eind maart 2020. Een tankbeurt van 50 liter is een jaar 17 euro of bijna 30 procent duurder geworden.

De prijs van diesel flirt momenteel met de kaap van 1,50 euro per liter, 1,491 euro om precies te zijn. Dat is ruim 20 procent meer dan een jaar geleden.

De prijzen van diesel en benzine stijgen procentueel minder sterk dan huisbrandolie, wegens het grotere gewicht van accijnzen en btw in de samenstelling van de maximumprijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud