Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Strengere straffen voor autobestuurders...

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet wil recidiverende wegpiraten harder aanpakken. Wellicht gaat zijn ambitie in vervulling tegen 2013. Of gebeurt dat zelfs vroeger?

Het is een publiek geheim dat staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet aan een plan werkt om de verkeersveiligheid te verhogen. De grote lijnen van dat plan zullen volgende week bekend worden gemaakt.

In de pers werden al verschillende denkpistes uiteengezet. Zo plant Wathelet extra veiligheidsmaatregelen voor oudere bestuurders. Vanaf een bepaalde leeftijd wil hij ze onderwerpen aan een medische keuring. Ook het aantal alcoholcontroles tijdens het weekend wordt wellicht opgetrokken.

Er is zelfs sprake van het verlagen van de alcohollimiet. Volgens de krant De Morgen zou die limiet dalen van 0,5 naar 0,2 promille. De Staatssecretaris voor Mobiliteit benadrukte gisteren echter dat er nog geen beslissing is genomen over het al dan niet verlagen van de alcohollimiet. Hij vindt het dan ook voorbarig om daarover al uitspraken te doen.

Recidivisten in het vizier

De staatssecretaris is voorstander van strengere straffen. Zo wil hij recidiverende wegpiraten een levenslang rijverbod opleggen. "Een kleine groep mensen brengt dagelijks het leven van alle burgers, en vooral kinderen, in gevaar. We moeten hen zwaardere sancties opleggen zodat ze geen verdere schade meer kunnen berokkenen." Dat heeft hij toevertrouwd aan de kranten van de groep Sud Presse.

Er moeten dus wettelijke bepalingen worden uitgewerkt om recidivisten strenger te bestraffen. Want een rechter die een zware verkeersovertreding of een ernstig verkeerongeval moet beoordelen, beschikt momenteel niet over informatie over het rijgedrag van de betichte. Tenzij de aangeklaagde al eerder een gerechtelijke veroordeling heeft opgelopen, zal de rechter hem dus slechts voor dat ene feit bestraffen.

Een database in 2013?

Vorig jaar kondigde de toenmalige staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) al aan dat er tegen 2013 zwaardere sancties zouden komen. En dat dankzij het nieuwe Europese rijbewijs in de vorm van een bankkaart (maar zonder chip). Het plastic rijbewijs zal gelinkt worden aan een gecentraliseerde database waardoor het mogelijk wordt om gegevens over de bestuurder op te vragen. De database zal alle pv’s bevatten die de automobilist in het verleden heeft ontvangen voor overdreven snelheid of een positieve alcoholtest. Op die manier zullen de politie, het parket en de rechter onmiddellijk de voorgeschiedenis van de autobestuurder kennen. Ze zullen dan strengere straffen kunnen uitspreken in functie van de al eerder begane overtredingen. Maar hoe ver staat het met dat dossier?

Volgens Sophie De Woestyne, woordvoerster van Mechior Wathelet, bevindt die database zich nog in de ontwerpfase. En hoewel werd aangekondigd dat de veralgemeende invoering van het nieuwe Europese rijbewijs zou klaar zijn tegen 2013, zal dat niet toch niet lukken.  "Vanaf 19 januari 2013 mogen de gemeentes alleen nog rijbewijzen afleveren volgens het nieuwe Europese model. Dat geldt zowel voor elke nieuwe aanvraag als bij verlies of beschadiging van het rijbewijs." Er loopt momenteel een pilootproject in 38 gemeentes. "Tegen uiterlijk 2033 moeten alle bestaande rijbewijzen vervangen worden", voegt zij eraan toe.

20 euro voor nieuw rijbewijs

De 6 miljoen rijbewijzen die in België in omloop zijn, zullen dus geleidelijk aan worden vervangen. "De burger zal door de gemeente worden uitgenodigd om zijn rijbewijs om te wisselen. Dat zou, in de mate van het mogelijke, gelijktijdig moeten gebeuren met de vernieuwing van de identiteitskaart, zodat de burger slechts een keer naar de gemeente moet voor beide documenten", meldt de FOD Mobiliteit. Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig en kost circa 20 euro.

Hardleerse wegpiraten krijgen dus nog enkele jaren respijt voor ze strenger worden bestraft… tenzij Melchior Wathelet volgende week met een nieuw voorstel uitpakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud