Hoeveel een autolening kost, hangt af van verschillende factoren: het ontleende bedrag, de looptijd van de lening en de vraag of het gaat om een nieuwe dan wel een tweedehandsvoertuig.
Op het autosalon, dat volgende week van start gaat, kunnen de Belgen alvast gouden zaken doen. Want de tarieven bereiken een historisch dieptepunt. Volgens de gespecialiseerde website Spaargids.be duiken vijf banken met hun tarieven onder 2 procent voor een lening van 10.000 euro op 48 maanden: Beobank neemt het voortouw met een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 1,89 procent en wordt op de voet gevolgd door Axa Bank en BNPP Paribas Fortis met een rentevoet van 1,9 procent. ING en KBC volgen met een tarief van 1, 95 procent.
Uit een autoleningbarometer van Axa Bank, waarvan de resultaten vandaag in Het Laatste Nieuws verschenen, blijkt dat de Belg meer leent voor een duurdere auto.'Hoewel de gemiddelde rentevoet voor nieuwe wagens op twee jaar tijd met 28 procent is gedaald, is de aanschafwaarde van een nieuwe auto met gemiddeld 4 procent gestegen tot 23.138 euro', aldus Axa Bank 'We betalen nog steeds evenveel, nog steeds even lang, maar we kopen duurdere auto's.'
Dat we meer betalen voor een auto is maar voor een deel toe te schrijven aan het feit dat de prijs voor een wagen vorig jaar is gestegen. Die gemiddelde prijsstijging bedraagt volgens het Prijzenobservatorium 'maar' 1,5 procent.
Ook de autobouwers komen in de aanloop naar het autosalon met megakortingen op de proppen. Sommige merken verlagen hun tarieven zelfs tot 0 procent.
De autofan doet er goed aan om niet meteen toe te happen als hem een goedkope lening wordt aangeboden. Aan goedkope autoleningen kunnen de kredietverschaffers minder aantrekkelijke voorwaarden koppelen. 'Bij een financiering tegen 0 procent, verlies je misschien een korting op de aankoop of een gratis accessoire', aldus Spaargids.be. Vergelijken alvorens een autokrediet af te sluiten, blijft dus de boodschap.
U leest er alles over in een uitgebreid dossier, zaterdag in De Tijd.