Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vlaanderen maakt groene auto goedkoper

De Vlaamse regering heeft vandaag de knoop doorgehakt over de vergroening van de verkeersbelasting. Vervuilende auto's zullen vanaf volgend jaar meer betalen, terwijl milieuvriendelijke wagens goedkoper worden.
©BELGA

De Vlaamse regering kondigde eind september aan dat ze de verkeersfiscaliteit wil vergroenen. Het gaat zowel om jaarlijkse verkeersbelasting als om de eenmalige taks die u betaalt bij de aankoop van een wagen, de Belasting op de Inverkeersstelling (BIV). Het gaat enkel over nieuwe wagens. Voor bestaande wagens verandert er niets aan de autofiscaliteit. 

Vandaag hebben de Vlaamse ministers van Financiën en Leefmilieu Annemie Turtelboom (Open VLD) en Joke Schauvliege (CD&V) het akkoord bekend gemaakt over de toekomstige tarieven.  'Er zitten belastingverhogingen in het systeem', geeft Turtelboom aan, 'maar ook verlagingen. De hogere belastingen zijn te vermijden. Je kan binnen budget een wagen kopen die milieuvriendelijker is en lager wordt belast.'

De BIV wordt voor alle wagens duurder, maar in combinatie met de jaarlijkse verkeersbelasting stuurt de Vlaamse regering de autogebruiker richting milieuvriendelijkere wagens. Vandaag zijn 62 procent van het wagenpark nog steeds dieselwagens. Op vlak van stikstof is Vlaanderen nog steeds een van de sterkst vervuilende gebieden in Europa. 

De Vlaamse regering deelt de wagens grofweg op in vier categorieën: 

  • Dieselwagens en vervuilende benzinewagens zullen duurder worden. 
  • Zuinige benzinewagens zullen goedkoper worden. 
  • Hybride wagens en CNG (aardgas)-wagens betalen tot 2020 geen verkeersbelastingen. De Vlaamse regering wil die markt een duwtje in de rug geven. 
  • Elektrische wagens en waterstofwagens betalen geen verkeersbelastingen. Aankopers krijgen zelfs een premie, die beperkt in de tijd is. 

Wat is het verschil met huidige situatie? (BIV + 1 jaar verkeersbelasting)

- Voor u een Volvo V40 met Euro 5-dieselmotor betaalt u in de toekomst 121,08 euro meer. De BIV stijgt van 371 euro naar 479 euro. De verkeersbelasting stijgt van 243 euro naar 256 euro.

- Voor een Volvo V40 met Euro 5-benzinemotor betaalt u in de toekomst 16,97 euro minder. De BIV van 146 euro naar 164 euro, terwijl de verkeersbelasting daalt van 243 euro naar 208 euro.

De grootste bijstelling is er voor de BIV op Euro 6-diesels. Die gaat voor bijvoorbeeld een Volkswagen Golf van 50 euro naar 385 euro.

De regering rekent voor het nieuwe systeem op 45 miljoen euro extra inkomsten, al verlaagt dat natuurlijk als consumenten hun gedrag snel blijken bij te stellen. Zo'n 5 miljoen wordt gebruikt om de eerder aangekondigde premies voor emissievrije wagens te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud