Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zijn winterbanden verplicht in Europa?

Gaat u skiën of plant u een road trip naar een van onze Europese buren? Ga dan na of het gebruik van winterbanden verplicht is in de landen die u doorkruist.

De temperaturen zijn nog relatief zacht voor de tijd van het jaar. Heel wat automobilisten wachten dan ook met het monteren van winterbanden op hun auto. Vooral omdat het in België, in tegenstelling tot andere Europese landen zoals Slovenië, Zweden en Finland, niet verplicht is om met winterbanden te rijden. Zelfs niet bij barre weersomstandigheden, zoals sneeuw, ijzel, aanvriezende regen, rijm- en ijsplekken, modder of smeltende sneeuw.

Dat is echter niet het geval in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. In het Groothertogdom bijvoorbeeld moeten alle wagens met winterbanden uitgerust zijn bij winterse weersomstandigheden. Dat is wettelijk verplicht sinds 1 oktober 2012.

In Duitsland moeten bestuurders hun autobanden aanpassen aan de weersomstandigheden. De wet voorziet geen minimumtemperatuur of vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Als het weer zo blijft, mag u de komende dagen dus op zomerbanden door Duitsland rijden. Maar u neemt dan wel een risico! ‘Want het weer kan tijdens de reis en in de loop van de dag plots omslaan’, zegt het European Consumer Center (ECC).

En als dat gebeurt, riskeren automobilisten die met zomerbanden rondrijden, een boete van 40 euro. ‘Die verdubbelt wanneer het voertuig het verkeer ophoudt. De boete kan zelfs oplopen tot 100 euro als u anderen in gevaar brengt of 120 euro bij een ongeval. Bovendien kan het voertuig dan geïmmobiliseerd worden’, voegt het ECC eraan toe.

Meer details per land vindt u in onze infografie hieronder of in de brochure ‘Zijn winterbanden in heel Europa verplicht?’

Klik op het beeld om te vergroten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud