Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo reist u veilig met de auto

Wegens de coronacrisis kiezen veel reislustigen liever niet voor het vliegtuig en gaan ze met de auto op reis. Waarop letten?
Advertentie
©AFP

Het is een open deur intrappen: u kunt zich veel ellende besparen door uw auto technisch in orde te brengen. Bijna even vanzelfsprekend is dat u over alle boorddocumenten moet beschikken. Sinds 1 juli is uw autoverzekeraar niet meer verplicht u een ‘groene kaart’ - officieel de internationale motorrijtuigenverzekeringskaart - af te leveren. Dat mag nu elektronisch. Als u zo’n elektronisch exemplaar ontvangt, kunt u dat opslaan op uw smartphone of afdrukken. Voor reizen buiten de Europese Unie drukt u het document beter af.

Keuringsbewijs verlengd

Ook het keuringsbewijs is dit jaar een aandachtspunt. Door de coronacrisis waren de keuringscentra een tijd gesloten. Maar dat betekent niet dat u zich moet haasten voor een keuring voor u op vakantie vertrekt. De geldigheid van het keuringsbewijs van voertuigen waarvan de keuring tussen 13 maart en 3 juni had moeten plaatsvinden, is verlengd tot 4 november.

4
november
De geldigheid van het keuringsbewijs van voertuigen waarvan de keuring tussen 13 maart en 3 juni had moeten plaatsvinden, is verlengd tot 4 november.

‘Mogelijke vragen bij buitenlandse politiecontroles kunt u opvangen met een drietalig document dat de Vlaamse coronamaatregelen bij de keuring beschrijft’, liet minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten. U kunt dat attest downloaden op vlaanderen.be/mobiliteit-en-openbare-werken.

Denk ook na over het afsluiten van een pechverhelping of een uitgebreidere reisbijstandsverzekering (waarbij er ook bijstand voor personen is). De verplichte autoverzekering dekt alleen uw burgerlijke aansprakelijkheid en vergoedt schade die u met uw wagen aan anderen berokkent. Met een polis voor pechverhelping krijgt u bijstand bij pech of ongeval. Naargelang de polis kan er ook een tussenkomst zijn bij bijvoorbeeld een lekke band, sleepkosten of een vervangwagen.

Bedrijfswagen

Rijdt u met een bedrijfswagen? Of u daarmee naar het buitenland mag, hangt af van de car policy. Doorgaans is reizen in de Europese lidstaten, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein geen probleem. Voor reizen buiten de Schengenzone hebt u een attest van de leasingmaatschappij nodig, zo niet kan uw auto in beslag worden genomen.

Ga voor vertrek ook na hoe de pechverhelping in het buitenland geregeld is. Vaak zijn de voorvallen aan uw auto gedekt, maar is er geen dekking voor uzelf en uw passagiers. Voor veel werknemers is het gebruik van de tankkaart beperkt tot België, wat betekent dat ze niet bruikbaar is buiten de landsgrenzen. Ook boetes voor verkeersovertredingen moet u uit eigen zak betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud