Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5 manieren om contactloos te betalen

De bankkaart is niet het enige betaalmiddel waarover u beschikt als u geen betaalterminal wilt aanraken.
©Filip Ysenbaert

1 Bankkaart

Sinds 14 april 2020 verhoogde de banksector voorlopig en voor onbepaalde tijd de limiet voor contactloze betalingen van 25 naar 50 euro. Dat betekent dat u voor bedragen hoger dan 50 euro uw pincode op de betaalterminal moet invoeren.

50
euro
Voor bedragen hoger dan 50 euro moet u uw pincode op de betaalterminal invoeren.

Let op! Om veiligheidsredenen moet u na een reeks contactloze betalingen die in totaal meer dan 100 euro bedragen opnieuw uw pincode invoeren.

U kunt deze contactloze betalingen uitvoeren door middel van een debet- of een kredietkaart, op voorwaarde dat die kaart is uitgerust met de zogenaamde NFC-technologie.

2 Elektronische maaltijdcheques

Alle door Edenred uitgegeven elektronische maaltijdcheques bevatten de functionaliteit voor contactloze betalingen. Deze uitgever van maaltijdcheques heeft eveneens de limiet voor contactloze betalingen verhoogd tot 50 euro.

Bij Monizze zit de technologie voor contactloos betalen nog in de testfase.

Hebt u een Sodexo-kaart met daarop een kindergezicht afgebeeld, dan beschikt u nog niet over de technologie om contactloos te betalen. Staat die afbeelding er niet op, dan moet u minstens één verrichting uitvoeren en uw pincode ingeven om de functionaliteit te activeren. Momenteel bedraagt de betaallimiet voor deze kaart 25 euro.

3 Smartphone

Zelfs als u nog geen bankkaart hebt die de functie voor contactloos betalen bevat, kunt u toch met uw smartphone contactloze betalingen uitvoeren vanuit uw bankrekening.

De meeste recente toestellen bevatten immers de NFC-technologie. In de praktijk moet u voor smartphones die zijn uitgerust met het Android-besturingssysteem de 'Payconiq by Bancontact'-app downloaden.

Zodra die app geïnstalleerd is en gelinkt is aan uw zichtrekening, kunt u met uw smartphone contactloze betalingen uitvoeren op dezelfde manier als met een bankkaart. Namelijk door die bij de betaalterminal te houden (u moet in dat geval voor betalingen tot 50 euro uw smartphone niet ontgrendelen).

Afhankelijk van het model van uw smartphone kan de invoering van de pincode vervangen worden door de digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Als voor de transactie de invoering van een pincode vereist is, moet u dat op uw smartphone doen en niet op de betaalterminal. Afhankelijk van het model van uw smartphone kan de invoering van de pincode vervangen worden door de digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Let wel, iPhones laten niet toe andere apps dan Apple Pay te gebruiken voor contactloze betalingen. En om Apple Pay te kunnen gebruiken in België moet u klant zijn bij een van de volgende partnerbanken: de groep BNP Paribas Fortis (onder meer Hello Bank! en Fintro), de KBC-groep en ook nog enkele neobanken (Bunq, Monese, N26 en Revolut). Op technisch vlak moet u, ongeacht het bedrag, steeds uw smartphone ontgrendelen met de digitale vingerafdruk of via gelaatsherkenning.

Ook Google heeft zijn eigen app voor contactloos betalen ontwikkeld: Google Pay. Om daarvan gebruik te kunnen maken moet u ook klant zijn van een van de volgende partnerbanken: de banken behorend tot de groep BNP Paribas Fortis, de KBC-groep of enkele neobanken (Bunq, Monese, N26 of Revolut). U moet de smartphone niet ontgrendelen voor bedragen onder 25 euro. Ontgrendeling is wel noodzakelijk vanaf de vierde opeenvolgende betaling.

4 Smartwatches en slimme armbanden

Contactloos betalen is ook steeds vaker mogelijk met bepaalde smartwatches en slimme armbanden. Vandaag is dat het geval voor de toestellen die Garmin Pay of Fitbit Pay bevatten (of ook de Apple Watch voor wie Apple Pay kan gebruiken). Maar in beide gevallen moet u klant zijn bij een partnerbank wilt u ze kunnen gebruiken.
Voor Garmin Pay zijn dat de banken van de groep BNP Paribas Fortis, die van KBC, en ook Belfius en de neobank Revolut.

Voor Fitbit Pay is de lijst van de deelnemende banken dezelfde, met daarbovenop de neobank Bunq.

Wie Garmin of Fitbit Pay wil gebruiken, moet eerst de betaalkaart die hij of zij verkiest koppelen aan het slimme voorwerp.

Wie Garmin of Fitbit Pay wil gebruiken, moet eerst de betaalkaart die hij of zij verkiest koppelen aan het slimme voorwerp.
Bij de eerste verrichting moet u uw pincode invoeren. Na een eerste aankoop in de loop van de dag en op voorwaarde dat u het horloge ondertussen rond uw pols bent blijven dragen, is het niet meer nodig om de pincode in te voeren voor de volgende aankopen. En dat voor een maximale duur van 24 uur. Om veiligheidsredenen moet u daarna de pincode van uw virtuele portefeuille opnieuw ingeven.

5 QR-code

U kunt uw smartphone ook op een tweede manier gebruiken om contactloos te betalen. In de praktijk kunt u een QR-code scannen (en een pincode invoeren) vanuit de 'Payconiq By Bancontact'-app of rechtstreeks via de apps van banken zoals Belfius Mobile of KBC/CBC Mobile, of via de PayPal-app (voor handelaars die die app gebruiken).

Die QR-code kan worden aangebracht op een sticker aan de kassa of, op verzoek, op het scherm van de betaalterminal worden getoond. Dat is sinds 2016 mogelijk voor de terminals van Wordline die de QR-code van Bancontact kunnen tonen (en dit voor betalingen tot 250 euro). Dat is het type terminal dat bijvoorbeeld aan de kassa’s van de Delhaize-supermarkten wordt gebruikt.

De winkels van Carrefour zijn uitgerust met een ander soort betaalterminals. Die genereren geen QR-codes. Al is het mogelijk dat bepaalde franchisers zo'n betalingswijze wel aanbieden.

Maar sinds eind april 2020 kunnen nieuwe betaalterminals intussen QR-codes vermelden. Dat is zo voor de CCV-terminals voor betalingen met Payconiq.
‘Tot voor kort konden gebruikers de Payconiq QR-code onder andere scannen op een sticker of een scherm naast de kassa’, zo luidt een persbericht van het bedrijf Bancontact Payconiq. ‘Nu kan de code ook worden gescand op het scherm van de betaalterminals.’

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud