Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5 vragen die u zich moet stellen bij het kiezen van een zichtrekening

Met een zichtrekening kan u dagelijks bankieren. Maar de kosten voor zo'n rekening kunnen nogal verschillen, afhankelijk van de geleverde diensten. Waarop letten als u een zichtrekening afsluit.
©Filip Ysenbaert

Sinds 2002 zijn banken wettelijk verplicht een basisbankdienst aan te bieden. Die wettelijke verplichting moet voorkomen dat mensen uitgesloten worden van de basisdiensten die een bank verleent. Het gaat onder andere om het recht op een zichtrekening en de mogelijkheid overschrijvingen te doen.

Banken mogen klanten in een aantal gevallen weigeren, bijvoorbeeld als ze al fraude hebben gepleegd. De basisbankdienst is niet noodzakelijk gratis. Volgens de wet mogen banken in 2021 maximaal 16,34 euro per jaar aanrekenen.

16,34
euro
Banken mogen in 2021 maximaal 16,34 euro per jaar aanrekenen voor een basisbankdienst.

Dat maximumbedrag wordt jaarlijks aan de index van de consumptieprijzen aangepast. Voor dat maximumbedrag kunt u een zichtrekening openen en ontvangt u een debetkaart. U kunt ook overschrijvingen doen en domiciliëringen aanvragen.

Welke vragen moet u zich stellen wanneer u een zichtrekening wilt openen?

1. Bankiert u digitaal of via het loket?

Een trend die bij alle banken gelijkloopt, is de ontmoediging van manuele verrichtingen, zoals overschrijvingen of geldafhalingen aan het loket. De tarieven daarvoor zijn de voorbije jaren veelal duurder geworden, en niet langer inbegrepen in de pakketten. In sommige gevallen is een minimaal aantal gratis manuele handelingen per jaar inbegrepen, maar bij andere banken worden die meteen apart afgerekend. Hou daarom ook rekening met de digitale toepassingen die aan de zichtrekening gekoppeld zijn.

2. Hoeveel debetkaarten hebt u nodig?

Het aantal kaarten dat aan uw zichtrekening gekoppeld is, kan een verschil in prijs uitmaken. Banken bieden doorgaans verschillende formules of rekeningpakketten aan. De basisrekening van KBC is bijvoorbeeld gratis als er één debetkaart aan gekoppeld is. Voor een tweede kaart moet u jaarlijks 6 euro betalen. In de uitgebreidere KBC Plus-rekening (2,5 per maand, vanaf 1 april 2021 3,25 euro per maand) is een tweede debetkaart wel inbegrepen.

Zichtrekeningen vergelijken

De financiële toezichthouder FSMA ontwikkelde een tool om te vergelijken welke zichtrekening het best bij u past. Via de tool kunt u aangeven welke diensten u juist wenst. Eens alles is ingevuld, krijgt u een lijst te zien met de rekeningen die aansluiten bij uw voorkeuren, gerangschikt van de goedkoopste naar de duurste zichtrekening. U vindt de tool op www.wikifin.be.

3. Wenst u een kredietkaart?

Het gros van de personen die een zichtrekening afsluiten, neemt er ook een kredietkaart bij. Ook hier zijn de prijsverschillen groot. Bij heel wat banken moet u die kredietkaart apart betalen. Afhankelijk van het type kan de kostprijs stevig oplopen tot meer dan 30 euro per jaar. Bij andere banken is de kredietkaart inbegrepen in het pack.

4. Is een rekeningverzekering nuttig?

Een rekeningverzekering, die soms automatisch aan een zichtrekening gekoppeld is, dekt u in bij een ongeval. Sterft u door een ongeval, dan krijgen uw nabestaanden een premie uitgekeerd die meestal overeenkomt met het bedrag dat op de zichtrekening stond, al dan niet met een minimum.

De kosten voor die verzekering kunnen, afhankelijk van de bank, oplopen tot enkele euro's per jaar. Dat is beperkt, maar de vraag is of de verzekering nuttig is voor u, en u niet op een betere manier dat risico afgedekt hebt. De annulatie van de verzekering kan doorgaans eenvoudig.

Soms maakt de verzekering ook deel uit van het pakket dat u hebt gekozen. De kosten van zo’n verzekering zijn dan in de totaalprijs inbegrepen, zodat een annulatie ervan weinig nut heeft.

5. Haalt u alleen geld af bij de eigen bank?

Geldafhalingen aan een automaat van een andere bank zijn niet altijd gratis. Hou daar rekening mee wanneer u een zichtrekening(pakket) kiest.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud