Netto Het antwoord op al uw geldvragen

8 zaken die u moet weten over betalen in het buitenland

Wie in het buitenland geld afhaalt, komt achteraf soms voor verrassingen te staan. Dit moet u weten als u op vakantie gaat en ter plaatse betaalt.
©Filip Ysenbaert

1. Aankoop in de eurozone

Het gebruik van een debet- of kredietkaart om betalingen uit te voeren in de Europese Economische Ruimte (Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en de 28 landen van de Europese Unie) is volledig gratis. U kunt dus voor al uw aankopen gebruikmaken van uw Maestro-, Visa-, Mastercard- of American Express-kaart zonder dat dit leidt tot bijkomende kosten.

Maar neemt u geld op, dan maakt u beter gebruik van uw debetkaart. Zelfs als uw bank bijkomende kosten aanrekent voor geldopnames buiten haar eigen netwerk van bankautomaten.

Maar let op, ‘in bepaalde landen, meer bepaald in Spanje, Duitsland en Griekenland, rekenen sommige beheerders van verdeeltoestellen (banken of andere bedrijven) kosten aan voor geldopnames met de kaart’, waarschuwt Test-Aankoop. ‘Het bedrag van die ‘Access Fee’ kan verschillen (1,5 euro, 2,5 euro enzovoort), maar moet op het ogenblik van de transactie vermeld worden op het scherm van de terminal.’

2. Aankoop in de rest van de wereld

Wilt u een betaling uitvoeren, dan kiest u in ieder geval het best voor een kredietkaart. Want welke kaart u ook gebruikt (debet- of kredietkaart), u betaalt op uw aankopen altijd een wisselkoersmarge. Als u daarentegen gebruikmaakt van een debetkaart, kan dat extra kosten met zich meebrengen.

→ Tip : Sommige betaalterminals geven u de keuze om in euro of in lokale munt te betalen. U hebt er belang bij de lokale munt te vragen.

Voor geldafnames blijft de debetkaart uw beste bondgenoot. Maar elke bankinstelling past haar eigen tarieven toe en sommige maken geen enkel onderscheid tussen de debetkaart en de kredietkaart. Ga voor u vertrekt na welke tarieven uw bank toepast. Wilt u kosten voor geldopnames vermijden, dan kunt u ook vragen om cash geld bij te krijgen als u ergens betaalt.

Tip: bij verlies of diefstal neemt u contact op met Card Stop (+ 32.70.344.344 of via uw bankapp). Pas daarna dient u klacht in bij de politie (binnen een termijn van 24 uur). De kopie van het proces-verbaal of het pv-nummer moet u naar de bank sturen.

3. Maestro heractiveren

Om het risico op fraude te beperken blokkeren de meeste Belgische banken de Maestro-functie voor landen buiten de Europese Unie en Turkije. Reist u naar andere landen, dan moet u dus uitdrukkelijk aan uw bank vragen om Maestro tijdelijk te heractiveren. Dat is gratis. Afhankelijk van de bankinstelling kunt u dat telefonisch, online en/of via de bankapp aanvragen.

4. Uw kredietkaart deblokkeren

Sommige banken blokkeren het gebruik van uw kredietkaart in de Verenigde Staten. Vergeet u voor uw vertrek aan uw bank te vragen om deze functie te deblokkeren, dan volstaat het om ter plaatse in de Verenigde Staten een transactie uit te voeren en uw geheime code in te voeren. Dat is meer bepaald zo voor de geldautomaten.

Tip

Gaat u op cruise, vergeet dan niet uw kredietkaart voor de Verenigde Staten te activeren (voor zover uw bank automatisch het gebruik ervan blokkeert voor dit deel van de wereld). Want cruiseschepen varen vaak onder Amerikaanse vlag. De betalingen die u aan boord doet, worden dus geïnd via een Amerikaans netwerk. Zelfs als ze niet in Amerikaanse wateren varen, blijven de Amerikaanse regels van toepassing.

Weet ook dat autoverhuurbedrijven met een hoofdzetel in Amerika betalingen met de kaart innen via een Amerikaans netwerk. Bent u van plan om een auto te huren, dan doet u er dus goed aan voor uw vertrek naar de Verenigde Staten uw kaart te activeren.

5. De limiet van een kredietkaart verhogen

Voor betalingen buiten Europa (of elders) gebruikt u bij voorkeur uw kredietkaart. Kijk uw uitgavenlimiet dus goed na. Vraag indien nodig aan de bank om die limiet tijdelijk te verhogen. Want als die beperkt is tot 1.250 euro zou u wel eens in de problemen kunnen komen om de rest van uw vakantie-uitgaven te financieren. Als u bijvoorbeeld een wagen huurt, doet uw kredietkaart dienst als waarborg. Tijdens de duur van het huurcontract kan dan een bedrag van 800 tot 1.000 euro (naargelang het geval) geblokkeerd worden.

6. De ‘rekeninglimiet’ verhogen

Dat kan wel eens nodig zijn als er verschillende kaarten gelinkt zijn aan eenzelfde Visa- of Mastercard-rekening. Een gezin beschikt bijvoorbeeld over een gedeelde rekening waarvan de maandelijkse uitgaven beperkt zijn tot 3.750 euro. Elke kaarthouder beschikt over een eigen limiet: 2.500 euro voor de vader, 2.500 euro voor de moeder en 1.250 euro voor de zoon. Als de ouders binnen eenzelfde maand samen al 3.750 euro hebben uitgegeven, zal de kredietkaart van de zoon niet meer bruikbaar zijn tot na de eerstvolgende maandelijkse domiciliëring. Een mogelijke oplossing voor het buitenland bestaat in de aankoop van een prepaidkaart (weet wel dat autoverhuurbedrijven in het buitenland zo'n kaart soms weigeren).

7. Vreemde munten bestellen

In sommige landen is een kleine hoeveelheid cash geld onmisbaar tijdens het traject en voor uw eerste uitgaven ter plaatse. Maar let op, wacht niet tot het laatste ogenblik. Naargelang de munt die u bestelt, kan de leveringstermijn oplopen tot tien dagen.

Tip: vermijd wisselkantoren in de buurt van stations en op luchthavens, want die hanteren torenhoge tarieven. Hetzelfde geldt voor hotels die zulke diensten aanbieden. Geef de voorkeur aan een bank in de stad.

8. Verlies of diefstal

Als u over een kredietkaart beschikt, kunt u mogelijk een vervangkaart of een voorschot krijgen. U belt daarvoor naar het gratis alarmnummer van Visa of Mastercard International (op verzoek afgeleverd door Card Stop).

Beschikt u tot slot alleen over een debetkaart, dan neemt u contact op met een derde in België die u dan via bijvoorbeeld Western Union of MoneyGram geld kan overmaken.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud