Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Grote publiek kan klant worden bij coöperatieve bank NewB

Sinds vrijdag kan het grote publiek klant worden bij NewB, de nieuwe coöperatieve bank. Dat is niet gratis en op een bankkaart en rente hoeven klanten nog niet (meteen) te rekenen.
Advertentie
©BELGA

Bijna 13 jaar nadat het concept voor de coöperatieve bank het levenslicht zag, kan het grote publiek klant worden bij NewB. Vorig jaar verkreeg de nieuwkomer een banklicentie, nadat de coöperatieve erin was geslaagd 35 miljoen euro op te halen bij particulieren. Ook enkele vakbonden, universiteiten, ngo's en zelfs het Brussels en Waals Gewest deden een duit in het zakje.

NewB, dat geen kantoren heeft en volledig online werkt, is gericht op ethisch en duurzaam bankieren. Eind vorig jaar kregen de leden de primeur voor de bankdiensten, nu kan iedereen zich aansluiten. Er is wel één vereiste: wie nog geen coöperant is, moet dat wel worden. Van de in totaal 116.000 coöperanten openden er iets meer dan 12.000 samen bijna 21.000 zicht- en spaarrekeningen.

Nog geen bankkaart

Nieuwe klanten bepalen zelf hoeveel ze betalen voor een zichtrekening, 'in de wetenschap dat zij zelf eigenaar zijn van de bank en dat de kosten voor NewB ongeveer 2 euro per maand bedragen', klinkt het. Gemiddeld hebben klanten 2,59 euro over voor hun zichtrekening, blijkt uit de eerste weken. Minpuntje: een bankkaart komt er pas deze zomer. Het is voorlopig enkel mogelijk online overschrijvingen uit te voeren.

0%
Rente bankrekening
Aangezien de bankrekening van NewB niet-gereglementeerd is, zal je er ook nul procent rente mee opstrijken.

Voorts kunnen klanten ook een spaarrekening openen. Aangezien die niet-gereglementeerd is, zal je er ook nul procent rente mee opstrijken. Er is wel een depositogarantiebescherming, wat betekent dat het spaargeld tot 100.000 euro per bank en per persoon gewaarborgd wordt door het Garantiefonds.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud