Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat u moet weten als u van bank verandert

Dankzij de bankoverstapdienst kunt u makkelijk van bank veranderen. Toch moet u met een aantal zaken rekening houden.
©Filip Ysenbaert

Er zijn verschillende redenen waarom u van bank zou veranderen: een tariefverhoging, onvoldoende diensten beschikbaar, de onderschrijving van een hypothecaire lening enzovoort. Wij zetten de verschillende stappen die u moet ondernemen op een rij, zodat betalingsorders niet worden onderbroken.

1. Zichtrekening

Dankzij de bankoverstapdienst kunt u snel en zonder kosten overstappen naar een andere bank. U hoeft alleen uw nieuwe bank op de hoogte te brengen via het formulier ‘aanvraag bankoverstapdienst’. ‘Uw nieuwe bank zorgt er dan voor dat uw betalingen niet onderbroken worden’, zegt Felbelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

Uw nieuwe bank bekommert zich immers over de overdracht van uw vaste overschrijvingsopdrachten en overschrijvingen met memodatum. Ze informeert u over de lopende domiciliëringen, laat de betaalkaarten bij uw oude bank stopzetten, vereffent uw oude zichtrekening en brengt het saldo over naar uw nieuwe rekening.

Bovendien deelt uw nieuwe bank uw nieuwe rekeningnummer mee aan uw schuldeisers die met domiciliëringen werken (bijvoorbeeld uw telecomoperator) of aan uw terugkerende betalers (uw werkgever bijvoorbeeld).

Uw bank informeert u eveneens over eventuele blokkeringen en/of beperkingen die bij de oude bank van kracht zijn. En u krijgt een overzicht van de schuldeisers en de terugkerende betalers die op de hoogte werden gebracht.

‘Wilt u uw schuldeisers en betalers liever zelf op de hoogte brengen, dan kan dat uiteraard. In dat geval bezorgt uw nieuwe bank u de lijst van de betrokken schuldeisers en betalers, samen met typebrieven die u moet vervolledigen. U kunt die brieven dan zelf versturen.’

Wist u dat ...

... u de overstapdatum zelf kunt kiezen door deze te vermelden op het formulier (minstens na 10 werkdagen en uiterlijk binnen een maand)?

2. Spaarrekening

Wilt u uw spaarrekening afsluiten en het saldo ervan overdragen naar een nieuwe rekening? Dan hoeft u alleen uw oude bank het nummer van uw nieuwe spaarrekening mee te delen. Deze dienst is gratis. De bank stort ook de interesten waarop u op die datum recht hebt. Maar voor de bedragen die minder dan een jaar op uw rekening staan, verliest u in dat geval wel de getrouwheidspremie.

Voor bedragen die minder dan een jaar op uw spaarrekening staan, verliest u wel de getrouwheidspremie wanneer u van bank verandert.

Toch bieden verschillende Belgische banken sinds december 2020 de bankoverstapdienst ook aan voor spaarrekeningen. Op voorwaarde weliswaar dat de twee betrokken banken (uw oude bank en de nieuwe) de dienst ‘bankswitching’ aanbieden. Dat is op dit ogenblik zo voor Axa Bank België, Bpost Bank, Crelan, KBC Bank, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, Europabank, ING Belgium en VDK Bank.

3. Hypothecaire lening

Als u bij uw bank een hypothecaire lening hebt afgesloten, zult u mogelijk meer moeilijkheden ervaren om uw zichtrekening op te zeggen.  Alles hangt af van het contract dat u met de bank hebt afgesloten. Als dat contract hierover niets uitdrukkelijk vermeldt, kan de bank niet eisen dat u uw zichtrekening daar behoudt.

Vermeldt het contract dat wel expliciet - denk aan loondomiciliëring - dan kunt u uw zichtrekening niet zonder gevolgen stopzetten. Sommige banken behouden zich inderdaad het recht voor de rentevoet van de hypothecaire lening op te trekken als de klant zijn zichtrekening afsluit en zijn loon daarop niet meer laat storten.

Niets houdt u evenwel tegen om elders een nieuwe hypothecaire lening te onderhandelen. Maar pas op voor de kosten verbonden aan de stopzetting van uw lening (wederbeleggingsvergoeding die overeenstemt met drie maanden intrest, kosten van doorhaling van de hypotheek) en voor de kosten verbonden aan de onderschrijving van een nieuwe lening (dossierkosten, hypotheekkosten).

Voor een nieuwe lening van 100.000 euro kunnen de notariskosten oplopen tot 4.250 euro, voor een lening van 200.000 euro zelfs tot 6.000 euro. Het voorstel van de concurrerende bank moet dus aanzienlijk interessanter zijn en voldoende opbrengen om de hoge kosten te compenseren.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud