Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zo betaalt u met uw smartphone

Er bestaat een grote waaier aan tools om contactloos te betalen met uw smartphone. Een handleiding.
©Filip Ysenbaert

Of u nu over een iPhone beschikt of over een smartphone die op Android draait, er is een hele rist toepassingen waarmee u online en bij handelaars aankopen kunt betalen, of iemand terugbetalen. Maar hoe gaat mobiel betalen concreet in zijn werk? En welke apps bestaan er?

We moeten een onderscheid maken tussen de verschillende vormen van contactloos betalen met een smartphone. Want een mobiele betaling kan op drie manieren:

1. Door een QR-code te scannen (en een pincode ter bevestiging in te geven). U vindt die code aan de kassa, op een zelfklever of op een scherm (van een tablet, een betaalterminal of uw computer wanneer het om onlinebetalingen gaat).

Een mobiele betaling kan op 3 manieren: door een QR-code te scannen, via een NFC-chip in uw smartphone of door een bestemmeling op een lijst te selecteren.

2. Via een NFC-chip in uw smartphone. Net zoals bij bankkaarten voor contactloos betalen, volstaat het uw smartphone bij een betaalterminal te houden (soms is een bevestiging nodig).

3. Door een bestemmeling op een lijst te selecteren (zie Payconiq by Bancontact).

Het is eenvoudig, veilig en zeer snel. De enige stap die een beetje tijd vergt, is de configuratie van de apps. Soms kan een app bijna meteen gebruikt worden (op voorwaarde dat u een kaartlezer bij de hand hebt), andere keren moet u minstens 24 uur wachten (voor een app die met domiciliëring werkt). Maar zodra dat is gebeurd, kunt u boodschappen doen met alleen uw smartphone op zak.

Apple Pay

Om dit betaalmiddel te gebruiken moet u eerst Apple Pay activeren in de Wallet-app van de iPhone. Vervolgens voegt u er vanuit uw bankapp betaalkaarten (debet- of kredietkaarten) aan toe.

Wilt u betalen in handelszaken die het 'Apple Pay'-logo of het pictogram van contactloos betalen afficheren, dan hoeft u alleen twee keer op de knop aan de zijkant van uw smartphone te drukken (om de standaardbetaalkaart te gebruiken). Kijk vervolgens naar uw iPhone om u met Face ID te identificeren of voer uw toegangscode in. Houd uw iPhone bij de betaalterminal tot u op het scherm het bericht ‘Beëindigd’ en een vinkje ziet verschijnen.

Hebt u geen Face ID-functie, plaats dan uw vinger op de Startknop om u aan te melden met Touch ID. U hebt dus geen pincode nodig.

Voor nog snellere betalingen en op voorwaarde dat u in het bezit bent van een Apple Watch (en bij gebruik van uw standaardkaart), drukt u twee keer op de knop aan de zijkant en houdt u het scherm van uw smartwatch bij de betaalterminal. Wacht tot u een lichte trilling voelt.

Google Pay

Wie niet over een iPhone beschikt en klant is bij de banken BNP Paribas Fortis, Hello Bank, Fintro, KBC/CBC en N26 heeft toegang tot deze vorm van mobiel betalen via Google Pay. Die werkt ook met een NFC-chip.  In dat geval moet u om betalingen van minder dan 25 euro uit te voeren alleen uw toestel uit de slaapmodus zetten en het bij de terminal houden.

Voor hogere bedragen moet u uw smartphone ontgrendelen (met behulp van de beveiligingscode of uw digitale vingerafdruk) en vervolgens bij de terminal houden. Dat is alles!

Payconiq by Bancontact

Deze toepassing combineert de drie hiervoor besproken betaalmethodes (en bevat ook andere functionaliteiten): scannen van een QR-code, contactloos betalen met de NFC-chip in uw smartphone (maar niet bij een iPhone, omdat deze functie alleen kan worden gebruikt met Apple Pay) en het selecteren van een bestemmeling uit een lijst van handelaars of contacten (om bijvoorbeeld een vriend of collega terug te betalen). U kunt er 5 kaarten van dezelfde bank of van verschillende banken aan koppelen.

De betaling via NFC werkt op dezelfde manier als Google Pay: voor bedragen lager dan 25 euro (of lager dan 50 euro als gevolg van de maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus) volstaat het de smartphone bij het symbool 'contactloos betalen' op de betaalterminal te houden, zonder het scherm te ontgrendelen (en op voorwaarde dat u op uw smartphone vooraf als standaardvorm van betalen gekozen hebt voor Payconiq by Bancontact). Boven 25 euro (50 euro) moet u een pincode invoeren.

PayPal

Met de mobiele toepassing PayPal kunt u sinds mei 2020 betalen bij handelszaken die dat betaalmiddel aanvaarden. Dat gebeurt dankzij de QR-codetechnologie.

U kunt de app ook gebruiken om tussen vrienden geld terug te betalen. Bovendien kunt u er een spaarpot mee creëren, bijvoorbeeld om samen een cadeau te kopen.

Bankapps

Sommige banken bieden in hun eigen banktoepassing nog andere betaaloplossingen aan. Dat is zo bij Belfius, de eerste bank die contactloos betalen lanceerde binnen de eigen app voor gebruikers die in het bezit zijn van een Android-smartphone. Hetzelfde verhaal bij KBC/CBC bank met de 'Mobile Pay'-functie.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud