Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

De extra voordelen gekoppeld aan een kredietkaart

Een kredietkaart is op de eerste plaats een betaalmiddel. Maar aan de kaart kunnen ook extra verzekeringen gekoppeld zijn. Dat gaat van een extra aankoopbescherming over reisverzekeringen tot exclusieve conciërgediensten.
©Filip Ysenbaert

Bij uw bank kunt u een kredietkaart van Visa of Mastercard vragen. Die kaart zult u op de eerste plaats gebruiken om aankopen in een winkel of webshop mee te betalen. Maar een kredietkaart heeft nog meer troeven. Er kunnen tal van voordelen en verzekeringen aan gekoppeld zijn.

Welke standaardbescherming biedt een kredietkaart?

De uitgevers Mastercard en Visa leggen steeds een minimum aan diensten op die gekoppeld zijn aan hun kredietkaart. Zo is er steeds een ‘zero liability protection’. Daarmee hebt u de zekerheid dat u niets moet betalen als uw kaart frauduleus gebruikt wordt. Als u bijvoorbeeld uw kaart waarmee contactloos kan betaald worden verliest, dan kunt u na frauduleus gebruik aan uw bank uw geld kunnen terugvragen.

Advertentie

Mastercard biedt standaard ook ‘chargeback’ aan. Dat is bemiddelingsdienst, die zijn nut bewijst als een aankoop bijvoorbeeld niet wordt geleverd of bij een faillissement van de verkoper. Als u er niet in slaagt met de verkoper tot een oplossing te komen, dan kunt u dankzij de chargeback een terugbetaling vragen. Die dekking is een goede reden om onlineaankoop steeds met een kredietkaart te betalen. Ook bij Visa kan chargeback een optie zijn.

Claims voor zowel Mastercard als Visa kunt u via mijnkaart.be indienen.

Welke extra’s kunnen aan een kredietkaart gekoppeld zijn?

Naast de standaardbescherming kunnen er nog bijkomende verzekeringen aan een kredietkaart gekoppeld zijn. De banken kiezen welke voordelen ze koppelen aan de kaart, wat betekent dat de bijkomende verzekeringen verschillen van bank tot bank.

De meeste kredietkaarten in België zijn van het type ‘Deferred Debit’, wat betekent dat u eenmaal per maand een afrekening krijgt en het totaalbedrag van uw rekening wordt gedebiteerd. De twee belangrijkste soorten verzekeringen gekoppeld aan dat type van kaarten zijn aankoop- en reisverzekeringen:

  • Aankoopbescherming
Advertentie

De aankoopbescherming verzekert uw aankopen - gedurende vaak 90 of 120 dagen na de aankoop - tegen diefstal met braak of geweld en tegen accidentele schade.

  • Verlengde garantie

De meeste kredietkaarten in België zijn van het type ‘Deferred Debit’, wat betekent dat u eenmaal per maand een afrekening krijgt en het totaalbedrag van uw rekening wordt gedebiteerd.

Bovenop de wettelijke garantietermijn komt er één of twee jaar extra garantie. Zo krijgt u gedurende een langere periode de herstelling of vervanging terugbetaald.

  • Reisannulering en -onderbreking

Kunt u niet op reis vertrekken of moet u noodgedwongen vervroegd uw vakantie onderbreken? Dan kunt u de annuleringskost terugbetaald krijgen.

  • Reisbijstand en -ongevallenverzekering

Een reisbijstand helpt u als u tijdens uw vakantie in de problemen raakt, met onder andere medische bijstand en een repatriëring. Een dekking reisongeval betaalt een schadevergoeding als u tijdens een reis met het openbaar vervoer overlijdt of permanent arbeidsongeschikt maakt.

  • Vertraagde vlucht

Is uw vlucht – of bij sommige kaarten uw trein - 4 uur of meer vertraagd? Mist u een aansluitende vlucht? U krijgt uw uitgaven voor drank en voeding of een bijkomende overnachtingskosten vergoed.

  • Bagage

Uw bagage vertraagd of zoek? De verzekering vergoedt uitgaven voor de aankoop vervangkledij en toiletartikelen.

  • Franchise van een huurwagen

Raakt uw huurwagen beschadigd of gestolen? De verzekering betaalt de franchise terug die de autoverhuurder aanrekent.

Daarnaast kunnen nog andere verzekeringen aan de kaart gekoppeld zijn. Voorbeelden zijn een auto- of fietsbijstand en ticketannulering waardoor u geboekte tickets voor bijvoorbeeld een sportwedstrijd of concert terugbetaald krijgt als u onverwacht ziek wordt. Of een extra dekking voor diefstal nadat u contact geld hebt afgehaald.

Wat zijn de voorwaarden?

Niet alleen de extra’s kunnen verschillen naargelang de kaart, ook een zelfde verzekering heeft niet dezelfde invulling.

Check of uw aankoop – al dan niet gedeeltelijk – met de kredietkaart moet betaald zijn om aanspraak te maken op de extra verzekering.

Een eerste vraag is of uw aankoop – al dan niet gedeeltelijk – met de kredietkaart moet betaald zijn om aanspraak te maken op de extra verzekering. Bij sommige banken is dat een verplichting, bij andere mag er bijvoorbeeld ook met een overschrijving betaald zijn.

Lees ook in de kleine lettertjes wat een dekking concreet omvat. Zo kunnen de limiet van de tussenkomst en de mogelijke uitsluitingen gekoppeld aan de ene of een andere kaart sterk verschillen. Of is een bepaalde aankoopbescherming er maar als het gekocht goed een minimale waarde heeft. Soms zijn er ook territoriale beperkingen.  

Als u een bijkomende verzekering wilt aanspreken, moet u contact opnemen met uw bank.

Wat bieden de exclusiefste kredietkaarten?

Het is geen algemene regel, maar vaak zijn aan de duurdere kaarten meer waarborgen gekoppeld. En bij exclusieve kaarten horen exclusieve diensten. Een Mastercard World Elite is meestal gekoppeld aan private banking en vaak op uitnodiging. De kaarthouder krijgt onder andere een 24-uurs conciërgeservice, die een reis kan organiseren, een hotel of restaurant boeken of concerttickets reserveren. De kaart geeft ook toegang tot de lounges op de luchthaven en biedt een onbeperkte dekking voor medische kosten in het buitenland.

Visa Infinite is de meest exclusieve kaart in het gamma van Visa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.