Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe werkt een kredietkaart?

Als u betaalt met een kredietkaart, gaat het geld niet onmiddellijk van uw rekening. Het wordt u even voorgeschoten, waardoor zo'n kaart eigenlijk een soort lening is.
©Filip Ysenbaert

Visa, Mastercard en American Express. Dat zijn de drie spelers die in ons land actief zijn met kredietkaarten. Die eerste twee werken samen met banken om hun kredietkaarten aan de man te brengen. Een American Express-kaart moet u bij het bedrijf zelf aanvragen.

Hoe werkt een kredietkaart?

Een kredietkaart is een betaalkaart, maar ze werkt op een andere manier dan een gewone bankkaart of debetkaart. Doet u daar een verrichting mee, dan gaat het geld onmiddellijk van uw zichtrekening. Betaalt u een aankoop met een kredietkaart, dan is dat niet het geval. Het geld wordt u even voorgeschoten en u betaalt het bedrag op een later tijdstip terug. Daardoor kunt u uw aankopen wat spreiden.

Advertentie

De terugbetaling van het opgenomen bedrag kan op twee manieren gebeuren.

Ofwel krijgt u 1 keer per maand een afrekening, en betaalt u alle aankopen van die periode in 1 keer terug. Dat gebeurt dan op een vaste dag in de maand, bijvoorbeeld telkens de eerste van de maand. Het verschuldigde bedrag wordt dan automatisch van uw rekening gehaald.

Zorg dat er voldoende geld op uw zichtrekening staat om de terugbetaling te doen. Zolang u elke maand netjes terugbetaalt wat u werd voorgeschoten, betaalt u geen intresten.

De overgrote meerderheid van de kredietkaarten in België werkt op deze manier, klinkt het bij Mastercard. Een kleine minderheid zijn kredietkaarten waarbij het uitstaande bedrag terugbetaald kan worden in schijven. Dat werkt zo: elke maand betaalt u een vast minimumbedrag terug. Hoeveel is wettelijk vastgelegd. Zo moet u voor kredietopeningen tot 5.000 euro maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen.

5.000
euro
Voor kredietopeningen tot 5.000 euro moet u maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen.
Advertentie

Wat er dan nog overschiet, kan in schijven worden terugbetaald. Maar dan betaalt u wel (hoge) intresten.

Overigens is het bedrag dat u per maand kunt opnemen met uw kredietkaart beperkt. Alle kredietkaarten hebben immers een limiet. Hoe hoog dat maximumbedrag is, hangt af van kredietkaart tot kredietkaart. Dat kan gaan van 1.250 tot 10.000 euro.

Hoeveel kost een kredietkaart?

Dat hangt af van bank tot bank. Sommige banken rekenen geen kosten aan, maar bij de meeste banken moet u voor een kredietkaart betalen. Doorgaans zit de prijs vervat in het tarief van uw pakketrekening. Hoe hoger uw limiet, hoe duurder de kaart. Ook de extra's, zoals een reis- of aankoopverzekering, bepalen mee de prijs van uw kredietkaart.

Kan ik ook geld afhalen met een kredietkaart?

Ja, dat kan. Maar erg interessant is dat niet, omdat u daarvoor betaalt. Weet dat ook geldafhalingen niet meteen van uw rekening gaan, maar dus mee afgerekend worden met uw aankopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.